Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-01-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,31/01/2000 (ΚΥΠΕ) Το χθεσινό πολύνεκρο τροχαίο δυστύχημα στο Μονιάτη που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο έξι ατόμων όλοι από τις Φιλιππίνες και τον τραυματισμό άλλων 26, η έναρξη σήμερα στη Γενεύη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για την ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και η τρίωρη στάση εργασίας των κυβερνητικών γιατρών είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκδρομή θανάτου στο Τρόοδος" γράφει ότι "τα χαλασμένα φρένα του μικρού λεωφορείου φαίνεται να είναι η αιτία του πολύνεκρου δυστυχήματος που έγινε χθες το απόγευμα στον κύριο δρόμο Λεμεσού - Τροόδους, κοντά στο χωριό Μονιάτης" με αποτέλεσμα έξι άτομα να χάσουν τη ζωή τους και άλλα 26 να τραυματιστούν. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είχε χθες στη Γενεύη διαδοχικές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους και το Βρετανό εκπρόσωπο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ενόψει της σημερινής έναρξης του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό.

Το "Θάρρος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εμμένουμε στις ίδιες βάσεις" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έστειλε χθες, λίγες μόνο ώρες πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό "μήνυμα προς τους Τουρκοκυπρίους ότι πρέπει να γίνει μια γνήσια προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας πως θα πρέπει αργά ή γρήγορα να γίνουν απευθείας συνομιλίες εάν θα λυθεί το πρόβλημα". Αλλού γράφει ότι "νεκρά" θα είναι σήμερα από τις 8 - 11 το πρωί τα νοσοκομεία σε όλη την Κύπρο, λόγω της απεργίας που εξήγγειλε η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Η κακιά σκάλα πήρε άλλους έξι" γράφει ότι "4 αλλοδαπές οικιακοί βοηθοί, ένας άντρας από τις Φιλιππίνες που εργάζονται στην Κύπρο κι ένα τρίχρονο αγοράκι Κυπρίου παντρεμένου με Φιλιππινέζα είναι ο τραγικός απολογισμός" του φοβερού τροχαίου δυστυχήματος που σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο Μονιάτη. Αλλού γράφει ότι συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση Ιεραρχών με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου για το θέμα της ομοσπονδιακής λύσης του Κυπριακού.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εκδρομή θανάτου" αναφέρεται στο πολύνεκρο δυστύχημα στο Μονιάτη. Οι επιβαίνοντες του λεωφορείου, γράφει η "Σ", ήταν όλοι από τις Φιλιππίνες ενώ τραυματίστηκε και ο Κύπριος οδηγός του οχήματος Κώστας Σαββίδης από τη Λάρνακα. Αλλού γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος με χθεσινό του άρθρο στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", ζητά την παραίτηση του Γιώργου Πανταγιά, συμβούλου του Ελληνα Πρωθυπουργού.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Γενεύη: Εντονο παρασκήνιο", αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κλήρίδης είχε χθες "σημαντικές" επαφές με τους Αμερικανούς και τους Αγγλους. Ο Πρόεδρος, συνεχίζει ο "Φ", έστειλε μήνυμα προς τους Τ/Κ πως ήρθε η ώρα για μια γνήσια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι "ενισχύεται η άμυνα της Κύπρου", προβάλλοντας πληροφορίες από τον αθηναϊκό Τύπο ότι η Ελλάδα εφοδίασε την Κύπρο με ακόμη ένα περιπολικό του πολεμικού ναυτικού και με 12 αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλιοστών.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Εκδρομή στο θάνατο" αναφέρεται στο χθεσινό πολύνεκρο δυστύχημα από την ανατροπή μικρού λεωφορείου στο Μονιάτη. Τα φρένα δεν λειτούργησαν "στη στροφή του θανάτου", όπως χαρακτηρίζει η "Χ" το σημείο που συνέβη η τραγωδία. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε, πριν μεταβεί στη Γενεύη, ότι βρισκόμαστε "πολύ κοντά σε λύση", ενώ επανέλαβε τα γνωστά περί "κυριαρχίας και ισοτιμίας".

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΙΤΣ/ΓΠ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 31 January 2000 - 7:24:07 UTC