Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,01/02/2000 (ΚΥΠΕ) Η έναρξη χθες στη Γενεύη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και η αισιοδοξία του ΓΓ των ΗΕ για εξεύρεση λύσης του προβλήματος εντός του 2000, η καλή κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού και η συνεχιζόμενη κάθοδος του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξήγγειλε το γ' γύρο ο Κ. Ανάν" πως πριν καν την έναρξη του β' γύρου των συνομιλιών της Γενεύης ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, εξήγγειλε τον γ' γύρο για νωρίς το καλοκαίρι, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. Αλλού αναφέρει πως νέα βουτιά πραγματοποίησε και χθες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ο οποίος υποχώρησε κατά 30 σχεδόν μονάδες, ποσοστό 5,02% και έκλεισε στις 566,36 μονάδες.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Λύση φέτος" γράφει πως αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του 2000 θα υπάρξει λύση του Κυπριακού και αποφεύγοντας να διαψεύσει το ενδεχόμενο αναγνώρισης του "Τ/κ κράτους" στα πλαίσια μιας συνομοσπονδίας, εμφανίστηκε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν μετά τις συναντήσεις του με τους Κληρίδη και Ντενκτάς. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως πριν να ολοκληρωθεί τερματίσθηκε η χθεσινή τρίωρη στάση εργασίας των κυβερνητικών γιατρών της οποίας η πρόωρη λήξη αποφασίσθηκε μετά την πρωινή συνάντηση της ηγεσίας της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) με τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "ΟΗΕ, ΗΠΑ και Αγγλία 'βαρούν' τη λήξη του Κυπριακού τέλος χρόνου" πως χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του Κυπριακού ετέθησαν χθες τόσο στη Γενεύη, όπου άρχισε ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών όσο και σε άλλα κέντρα αποφάσεων όπου φαίνεται να έχουν τροχιοδρομηθεί οι εξελίξεις για να οδηγήσουν στην τελική κατάληξη των συνομιλιών. Αλλού αναφέρεται πως πολύ καλά στην υγεία του είναι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού μετά τη δύσκολη χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Πλάτη στον Ντενκτάς" αναφέρει πως "πλάτες" στον Ντενκτάς έκανε στη Γενεύη ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος σε χθεσινές του δηλώσεις, που έγιναν με αφορμή την έναρξη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, αρνήθηκε να κλείσει την πόρτα στην αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως στο νοσοκομείο Λεμεσού θα μπορούν να περιθάλπονται, σε δύο περίπου μήνες, ασθενείς με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και άλλα σοβαρά εγκεφαλικά τραύματα, που χρήζουν άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ο Γ.Γ. δεν αποκλείει τίποτα" γράφει ότι από τις χθεσινές δηλώσεις του Κόφι Ανάν μετά τις χωριστές συναντήσεις που είχε στη Γενεύη με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, συνάγεται ότι "όλα τα θέματα και οι θέσεις των δύο πλευρών είναι στο τραπέζι του διαλόγου και οτιδήποτε μπορεί να προκύψει για το Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μία συγκεκριμένη λύση για τη διανομή νερού που δεν είναι άλλη από την προμήθεια του νερού σε κάθε πόλη ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων της.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Λύση το 2000" γράφει ότι "σε λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν" και ότι "ο Ραούφ Ντενκτάς συνεχίζει το βιολί των δύο κρατών και δηλώνει ότι συζητούνται επτά θέματα και όχι τέσσερα". Αλλού γράφει ότι έσοδα 30-32 εκατομμυρίων λιρών έχασε η Αρχή Λιμένων από το 1992 μέχρι σήμερα "χάρη στην εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης να εγκρίνει την αύξηση των λιμενικών δικαιωμάτων κατά 30%".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρεται στο δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό που άρχισε χθες στη Γενεύη και γράφει ότι "ο ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε πως ελπίζει σε λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου" και προσθέτει πως ενώ ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει πως συζητούνται μόνο τα τέσσερα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι, ο Ραούφ Ντενκτάς σημειώνει πως τα θέματα που συζητούνται είναι επτά και όχι τέσσερα. Αλλού γράφει πως σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται σε νοσοκομεία τρία άτομα του προχθεσινού πολύνεκρου δυστυχήματος που έγινε στο δρόμο Πλατρών - Μονιάτη.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΦΖ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 1 February 2000 - 7:24:11 UTC