Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι αποφάσεις που έλαβε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο για τα καύσιμα και το υδατικό, το θέμα της κρίσης που δημιουργήθηκε στους κόλπους του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, το Κυπριακό και οι καταγγελίες στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο κατασκοπεύουν την Ευρώπη, είναι τα κύρια θέματα του σημερινού Τύπου.

Η "Αλήθεια" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της "Ξανά θέμα Βάσου τον Ιούνιο" και γράφει ότι "μπορεί τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών να επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους των σεισμικών δονήσεων που το έπληξαν στο ιδρυτικό του συνέδριο...όμως το θέμα της εκλογής του Βάσου Λυσσαρίδη στην προεδρία του Κινήματος και η χρονική διάρκειά της αναμένεται ότι θα έχει τη ρεβάνς της όταν θα πλησιάσει το εκλογικό συνέδριο του Ιουνίου." Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειωθούν σε σημαντικό βαθμό οι λογαριασμοί της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τελικές αποφάσεις για καύσιμα - νερό" γράφει ότι αναλλοίωτες για τουλάχιστο τους επόμενους τρεις μήνες θα παραμείνουν οι λιανικές τιμές των πετρελαιοειδών ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία μονάδας αφαλάτωσης στο Παραλίμνη, μελέτη για δημιουργία εργοστασίου δυτικά της Λεμεσού, μη ανέγερση μονάδας στην Πάφο και ενίσχυση της Υδατοπρομήθειας με γεωτρήσεις. Αλλού γράφει ότι 48 συνολικά αιτήσεις από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς για άδεια λειτουργίας έχει στα χέρια της η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

Ο "Πολίτης" προβάλλει το κύριο θέμα με τίτλο "'Γιώρκειο', χρέος στο κεφάλι μας" και γράφει ότι ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η Βουλή προσανατολίζεται να μεταστεγασθεί προσωρινά στο ξενοδοχείο "Γιώρκειο", "κάποιοι κύκλοι" εμμένουν στο να πληρωθεί από το δημόσιο το χρέος που οφείλει η κληρονόμος που ανέρχονται στα 10 και πλέον εκ. λίρες. Γράφει επίσης ότι ο Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, κατάγγειλε ότι η βρετανική στρατιωτική βάση στην Κύπρο είναι ένας από τους σημαντικότερους επίγειους σταθμούς παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών της ΕΕ από τις μυστικές υπηρεσίες Αγγλων και Αμερικανών.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Θύελλα οργής" γράφει ότι "θύελλα οργής και αντιδράσεων προκάλεσαν οι χθεσινές αποκαλύψεις της εφημερίδας για τα κυκλώματα των αδίστακτων 'νονών' των υδάτων που δρουν στα Κοκκινοχώρια και άλλες περιοχές" και προσθέτει ότι εκπρόσωποι του Τμήματος Υδάτων και αγροτικών οργανώσεων ζήτησαν να επέμβει αμέσως το κράτος. Αλλού παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Ενωσης Χρηματιστών Χριστόδουλου Ελληνα ότι "αν υπάρχουν μέλη της Ενωσης που έκαναν οτιδήποτε το παράνομο, θα τους καταδικάσουμε".

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οργασμός παρασκηνίου πάλι" γράφει ότι "σε έντονο παρασκήνιο εισέρχονται οι διεργασίες στο Κυπριακό, με τους Βρετανούς να διαδραματίζουν εφεξής πρωταγωνιστικό ρόλο και οι επαφές ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών προσλαμβάνουν ουσιαστικό χαρακτήρα, καθότι οι μεσολαβητές έχουν δώσει ενδείξεις ότι θα παρουσιάσουν υπό μορφή βολιδοσκόπησης ιδέες και σενάρια". Αλλού αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας περί "θεάτρου" εκ μέρους βουλευτών στο θέμα του Νοσοκομείου της Εθνικής Φρουράς.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Κυριάκος Ροδουσάκης: Καθαρή λύση ομοσπονδίας" αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον πρέσβη της Ελλάδας Κυριάκο Ροδουσάκη και προβάλλει τη δήλωση του κ. Ροδουσάκη ότι η Ελλάδα στο Κυπριακό επιθυμεί "καθαρές λύσεις μέσα στα πλαίσια ομοσπονδίας". Σε άλλο σημείο γράφει ότι με τη συμμετοχή δεκάδων πολιτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών παραγόντων της Κύπρου, πρέσβεις και επιτετραμμένους ξένων χωρών αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία το 23ο Παγκύπριο Συνέδριο της ΠΕΟ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Το Παραλίμνι θα πάρει μονάδα αφαλάτωσης" γράφει ότι χθες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης στο Παραλίμνι που θα τροφοδοτεί τις επαρχίες Αμμοχώστου, Λάρνακας και Λευκωσίας. Σε άλλο σημείο και κάτω από σχετική φωτογραφία του χιονισμένου Τροόδους, σημειώνει ότι παρά την ανομβρία των τελευταίων ετών, η οροσειρά γνωρίζει φέτος μια από τις μεγαλύτερες χιονοπτώσεις που παρατηρήθηκαν για πολλά χρόνια.

(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 24 February 2000 - 7:24:07 UTC