Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για την έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο και για το σύστημα παρακολούθησης "Ετσελον", τα διάφορα σενάρια για το Κυπριακό και η παράνομη ολιγόωρη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου ΥΠΕΞ, είναι ανάμεσα στα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Μας 'βλέπουν' απ'οπουδήποτε, αν θέλουν" γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως "αν οι μεγάλες δυνάμεις ήθελαν να κατασκοπεύσουν την Κύπρο, μπορούσαν να το κάνουν και χωρίς να έχουν εγκαταστάσεις παρακολούθησης στο νησί" και ότι "δεν βρισκόμαστε στο κέντρο της γής ...". Αλλού γράφει ότι ο Ισμαϊλ Τζεμ δήλωσε χθες στα κατεχόμενα ότι η τουρκική πλευρά θα προωθήσει το θέμα της άρσης του λεγόμενου εμπάργκο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο θέμα αυτό θα υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Απ'εδώ ξεκινούν όλα" επικαλείται έγκυρες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες "οι τρείς σταθμοί 'Ετελον' είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το περίφημο ραντάρ που οι Αγγλοι έχουν εγκατεστημένο στο Τρόοδος" προσθέτοντας ότι το αυτό το ραντάρ θεωρείται το "ισχυρότερο στον κόσμο". Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής Αντώνης Καράς προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου θα αποχωρήσει οριστικά από τη θέση του, με τη λήξη της θητείας του.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Το 'μάτι' του ΝΑΤΟ" γράφει ότι "υπό στενή παρακολούθηση έχουν οι μυστικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας, τον βρετανικό σταθμό παρακολούθησης στον Αγιο Νικόλαο στην περιοχή δυόμισι μίλι στις ελεύθερες περιοχές της Αμμοχώστου". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως Ελλάδα και Κύπρος συγκροτούν κοινή ομάδα Διπλωματίας και Αμυνας με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών Παπανδρέου και Κασουλίδη και των Υπουργών Αμυνας Τσοχατζόπουλου και Χάσικου.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κάρφωμα ΗΠΑ" γράφει ότι "η έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Ραούφ Ντενκτάς" προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ "έδρασαν και πάλι στους ρυθμούς των τουρκικών αμανέδων και κάρφωσαν για άλλη μια φορά τη διεθνή υπόστατη της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Βάσος Λυσσαρίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα αποκάλυψε πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Θέλει χωριστές επαφές με Τ/Κ" γράφει ότι "ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λευκωσία Ντονάτο Κιαρίνι έθεσε ευθέως θέμα πραγματοποίησης χωριστής διαδικασίας screening (κατ'αρχήν εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου) με τους Τουρκοκυπρίους". Αλλού γράφει ότι άνθρωποι του υποκόσμου εκβιάζουν χρηματιστές να τους παραχωρήσουν μετοχές ενώ σε μια περίπτωση έδωσαν και λίστα με ονόματα για να τους δοθούν τίτλοι με ιδιωτική τοποθέτηση.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Τροχάδην επί τόπου" γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα διπλωμάτης που παρακολουθεί για χρόνια το Κυπριακό δήλωσε ότι "τα πολλά πήγαινε-έλα διαφόρων μεσολαβητών και διπλωματών που ασχολούνται με το Κυπριακό δεν οδηγούν κατ'ανάγκην σε ουσιαστική πρόοδο" για λύση του προβλήματος στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι με την επανεκλογή του Πάμπη Κυρίτση στη θέση του ΓΓ ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι εργασίες του 23ου Συνεδρίου της ΠΕΟ.

Η αγγλόφωνη "The Sunday Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης "σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα ΜΜΕ για τη φερομενη κατασκοπεία των Βρετανών εναντίον της Κύπρου" υπενθύμισε χθες στους δημοσιογράφους ότι "η Κύπρος δεν είναι το επίκεντρο του θέματος, όπως δεν είναι και το κέντρο του κόσμου". Αλλού γράφει ότι την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Αλβαρο Ντε Σότο, που φτάνει στο νησί την Τρίτη για επαφές με τις δύο κοινότητες.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 27 February 2000 - 8:24:07 UTC