Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,28/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τον εκλογικό νόμο, νέα στοιχεία για το κατασκοπευτικό σύστημα Echelon, τα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας, επαφές Ντενκτάς με συνταγματολόγους που του εξήγησαν το βελγικό μοντέλο συντάγματος και η χθεσινή συνάντηση Ε/Κ και Τ/Κ στην Πύλα είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Επί τάπητος θέμα εκλογικού νόμου" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης αρχίζει σήμερα με "δυσοίωνες προοπτικές" επαφές με όλα τα κόμματα σχετικά με την πρόταση που ενέκρινε πρόσφατα το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλού γράφει ότι ορισμένα στελέχη του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών "συνεχίζουν να καλούν τον Βάσο Λυσσαρίδη να αποχωρήσει κατά το εκλογικό συνέδριο του Μαϊου ή Ιουνίου.

"Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Στο στόχαστρο της ΜΙΤ οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ" αναφέρει ότι οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, γνωστές ως ΜΙΤ, στοχεύουν να εξουδετερώσουν το καλό κλίμα που αναπτύχθηκε μεταξύ Κύπρου - Ισραήλ, "εξυφαίνοντας ψεύτικα σενάρια", που διοχετεύουν στον Τύπο. Αλλού γράφει ότι τελέστηκε χθες στην Ιερά Μονή Μαχαιρά το εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Τα θύματα του ECHELON" γράφει ότι ενώ συνεχίζεται διεθνώς και στην Κύπρο ο σάλος για τις κατασκοπευτικές ενέργειες του δικτύου Echelon, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν την πολιτική του "δράση". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε τη θέση του Αντιπροέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Χριστοφίδη ότι ο ΔΗΣΥ επιδιώκει τον αφανισμό του μικρού του κόμματος με μεταβολή του εκλογικού συστήματος και ειδικότερα του ποσοστού εισόδου στη Βουλή.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Εξοπλισμοί μαμούθ" γράφει ότι η Τουρκία πραγματοποιεί εξοπλισμούς μαμούθ με δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων και σημειώνει ότι οι εξοπλισμοί αυτοί αποτελούν "ηχηρό χαστούκι στους πρωταγωνιστές της νέας ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αφού τα περισσότερα όπλα που προμηθεύεται η Αγκυρα έχουν επιθετικό χαρακτήρα". Αλλού γράφει ότι με εντατικό ρυθμό συνεχίζει η Αστυνομία τις έρευνες αναφορικά με τις καταγγελίες ότι χρηματιστές πωλούσαν "αέρα" και προσθέτει ότι οι καταγγελίες αφορούν έξι χρηματιστές.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Εστειλαν συνταγματολόγους" γράφει ότι με απόφαση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών στάληκαν πρόσφατα στα κατεχόμενα δύο συνταγματολόγοι, ένας Τούρκος και ένας Βέλγος οι οποίοι συζήτησαν νε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς το βελγικό μοντέλο. Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι η αξίωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ για άρση των περιορισμών σε προϊόντα από το ψευδοκράτος προκάλεσε την αντίδραση του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο, ο οποίος υποδεικνύει ότι οι περιορισμοί αποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "'Μπορούμε να ζήσουμε μαζί'" γράφει ότι πολλά και σημαντικά μηνύματα εξέπεμψε η χθεσινή δικοινοτική εκδήλωση που διοργάνωσαν στην Πύλα το ΑΚΕΛ και το Τ/κ Κίνημα Πατριωτικής Ενότητας. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με ισραηλινή εφημερίδα, η κυβέρνηση της χώρας υπέβαλε αίτημα στην Τουρκία για μεταφορά του λεγόμενου στρατού του Νοτίου Λιβάνου στην κατεχόμενη Κύπρο και χαρακτηρίζει την ενέργεια αυτή του Ισραήλ ως "πρωτοφανή ενέργεια σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας".

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)
(Ι.Τ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 28 February 2000 - 7:24:08 UTC