Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 07/07/2000 Η εν εξελίξει διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, η χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου στην Ελλάδα για το θέμα που προέκυψε στα Στροβίλια, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ο αφόρητος καύσωνας που επικρατεί στην Κύπρο και οι νέες δηλώσεις του Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη για το Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια" ότι με συζήτηση των τεσσάρων κεφαλαίων που βρίσκονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και παρουσίαση ξεκάθαρων θέσεων σε αυτά συνεχίστηκε χθες στη Γενεύη ο τρίτος γύρος των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Βουλή ενέκρινε χθες τις αυξήσεις στα καύσιμα. Η τιμή της σούπερ βενζίνης αυξήθηκε από χθες κατά 3 σεντ και θα πωλείται προς 44 σεντ το λίτρο. Στην ίδια τιμή θα πωλείται και η σούπερ αμόλυβδη ενώ η απλή αμόλυβδη θα πωλείται 41.9 σεντ το λίτρο. Οσον αφορά το ακάθαρτο πετρέλαιο η αύξηση που εγκρίθηκε είναι 2 σεντ ενώ για το ακάθαρτο πετρέλαιο με χαμηλή περιεκτικότητα θείου η αύξηση είναι 4 σεντ.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ροζ μαχαιριές" αναφέρει ότι ερωτικό πάθος φαίνεται να κρύβεται πίσω από την απόπειρα δολοφονίας της 28χρονης Κινέζας φοιτήτριας Song Ling, που διαπράχθηκε χθες κατά τις πρωινές ώρες. Αλλού σημειώνει ότι από πέντε σε οκτώ την εβδομάδα θα αυξηθούν οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται στην αγγειοθωρακοχειρουργική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μετά τη λειτουργία ενός ακόμη χειρουργείου, το οποίο είναι ήδη έτοιμο, αλλά εκκρεμεί η στελέχωσή του με προσωπικό.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκπληξη από Αθήνα" ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι αυτό που έγινε στα Στροβίλια "δεν πρόκειται για κίνηση προέλασης προς την ελεύθερη Κυπρο, δεν πρόκειται για κίνηση η οποία σε τελευταία ανάλυση, γίνεται στη νεκρή ζώνη. Η κίνηση αυτή γίνεται εντός των κατεχόμενων εδαφών". Αλλού αναφέρει ότι "λάδι στη φωτιά" συνεχίζει να ρίχνει στην υπόθεση που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό την Εκκλησία της Κύπρου ο Αρχιμανδρίτης Αντρέας Κωνσταντινίδης, ο οποίος δήλωσε χθες ότι "η Μητρόπολη Λεμεσού αλώθηκε από ομοφυλόφιλους".

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Κάρφωμα Ρέππα!" γράφει ότι ενώ ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος αναφερόταν σε τουρκική προέλαση επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή του χωριού Στροβίλια ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας ήταν "εκτός τόπου και χρόνου" και ότι οι τοποθετήσεις του ήταν αντίθετες με αυτές της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου. Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι το βάσανο των ψηλών θερμοκρασιών θα συνεχιστεί μέχρι και την επόμενη Κυριακή και το θερμόμετρο έφθασε χθες για πρώτη φορά τους 42 βαθμούς Κελσίου.

Ο "Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Νέα τώρα δέσμη ιδεών" γράφει ότι τα ΗΕ θα διαβιβάσουν προς τις δύο πλευρές νέα δέμση ιδεών, που θα είναι το επιστέγασμα του τρίτου γύρου και θα συνιστά τη διαφοροποίηση της διαδικασίας, ενώ στόχος θα είναι η διαμόρφωση ενός κειμένου που θα στηρίζεται στη λογική του πάρε-δώσε. Αλλού γράφει ότι "σοβαρή απόκλιση θέσεων για το θέμα των Στροβιλίων με τη σοβαρότητα του επεισοδίου στα Στροβίλια σημειώθηκε χθες μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας με κυβερνητικά στελέχη να διατυπώνουν άκρως αντίθετες θέσεις για την τελευταία κίνηση των κατοχικών δυνάμεων".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Ξεκίνημα από μηδενική βάση" γράφει ότι οι δύο πλευρές καλούνται να απαντήσουν στις διευρκινιστικές ερωτήσεις των ΗΕ, τα οποία δεν μεταφέρουν τις ιδέες και θέσεις της μιας πλευράς στην άλλη αλλά αναμένεται να δώσουν και γραπτώς κάποιες ιδέες- προτάσεις υπό μορφή κατ'οίκον εργασία. Γράφει ότι σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκη Χριστόπουλο ο επίσημος κατάλογος των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σήμερα ολοκληρώνεται η ενημέρωση των οικογενειών των 126 ατόμων των οποίων οι φάκελοι δεν κατατέθηκαν στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Αύξηση της τιμής των καυσίμων" γράφει ότι η Βουλή, μετά από εβδομάδες συζητήσεων, τελικά ενέκρινε αύξηση στην τιμή των καυσίμων, τρία σεντ για τη βενζίνη και δύο σεντ για το πετρέλαιο ανά λίτρο. Προβάλλει δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη ότι οι βρετανικές Βάσεις "είναι παράνομες και θα σταματά με βία τις στρατιωτικές ασκήσεις των Βρετανών", ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι "δεν είναι ξενόφοβος και συμπαθεί τους Αγγλους, με τους οποίους έζησε για 23 χρόνια".

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Οι συνομιλίες συνεχίζονται ομαλά" γράφει ότι οι ηγέτες των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν τη συνέχιση των συνομιλιών αλλά αποφεύγουν οποιαδήποτε δήλωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Αναφέρεται επίσης στις αυξημένες θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών, με 42 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά, προβάλλοντας τις συμβουλές των γιατρών για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και την ανάγκη κατανάλωσης αρκετών υγρών.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 7 July 2000 - 6:24:12 UTC