Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 08/07/2000 Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κυρίως στη Λευκωσία λόγω του καύσωνα και της διακοπής στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γενεύη όπου διεξάγεται ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και ο συντονισμός ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας αναφορικά με τις ενέργειες της τουρκικής πλευράς στα Στροβίλια είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Ο καύσωνας έκαψε και την ΑΗΚ" γράφει ότι η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του καύσωνα, προκάλεσε αλλεπάλληλες διακοπές στη Λευκωσία και στον Αστρομερίτη δημιουργώντας αναστάτωση. Αλλού αναφέρει ότι παρέμβαση του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναμένεται κατά την τρίτη φάση του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η οποία θα διεξαχθεί στη Νέα Υόρκη από τις 12 Σεπτεμβρίου μέχρι "τελικής πτώσεως", όπως δήλωσε ξένη διπλωματική πηγή στην "Α".

"H Mάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Χάος μέσα στον καύσωνα" γράφει ότι πρωτοφανές χάος μέσα στον καύσωνα των 43 βαθμών υπό σκιά προκάλεσε χθες στη Λευκωσία η υπερβολική κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ αναφέρει ότι τα 3/4 της Λευκωσίας παρέμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλού γράφει ότι ο υδράργυρος σήμερα αναμένεται να αγγίξει τους 41 βαθμούς και σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται να σημειωθεί μικρή κάμψη κατά ένα ή δύο βαθμούς τις επόμενες μέρες.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Φιάσκο στη Γενεύη" γράφει ότι σε "φιάσκο ολκής" εξελίχθηκε ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη. Τα ΗΕ υπέκυψαν στις απαιτήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και διέκοψαν τις συνομιλίες για το χατίρι του, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση με μια οξύμωρη διπλωματική κίνηση, όπως γράφει, εμφανίζει την "αναβολή" των διαπραγματεύσεων ως δική της εισήγηση. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έθεσε σε αργία τον αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη για τρεις μήνες.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο δημοσίευμά του, με τίτλο "Απορρίπτονται μέσες λύσεις" γράφει ότι η Λευκωσία προειδοποιεί πως δεν θα αποδεχθεί φόρμουλες λύσεις ή προτάσεις προς συζήτηση, οι οποίες θα αποτελούν "χρυσή τομή" των εκατέρωθεν θέσεων στο Κυπριακό. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι οι Υπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου Ακης Τσοχατζόπουλος και Σωκράτης Χάσικος συντονίζουν τις ενέργειες τους τόσο για την ενέργεια των Τούρκων στα Στροβίλια όσο και ευρύτερα.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Ετοιμες οι ιδέες ντε Σότο" γράφει ότι τις προσεχείς μέρες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο αναμένεται να δώσει στις δύο πλευρές τις ιδέες - προτάσεις που ετοίμασε η Γραμματεία των ΗΕ για να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο πλευρών και να αποτελέσουν τη βάση συζήτησης. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι δεν είναι η ώρα καταμερισμού ευθυνών για τη διακοπή του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι εταιρείες Ιρις και Αιγίς στη Marketrends" γράφει ότι την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ασφαλιστικής εταιρείας "Ιρις" και την υπογραφή προσυμφώνου για την εξαγορά της επίσης ασφαλιστικής εταιρείας "Αιγίς" ανακοίνωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Marketrends Financial Services Λάμπρος Χριστοφή. Αλλού γράφει ότι συνεχίστηκε χθες η πτωτική πορεία στο Χρηματιστήριο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική", βασικό θέμα με τίτλο "Αλλαγή κλίματος" γράφει ότι οι νέες εταιρείες που θα εισαχθούν μέσα στις επόμενες μέρες στο Χρηματιστήριο αναμένεται να επιφέρουν αλλαγή του υπάρχοντος κλίματος στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι κατά τον μήνα Μάιο στην Κύπρο καταναλώθηκαν 325 χιλιάδες λίτρα παγωμένου καφέ, ενώ σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη, οι Κύπριοι σε ποσοστό 97% πίνουν πιο συχνά καφέ και ακολουθεί το γάλα, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και η μπύρα.

Η εφημερίδα "Πολίτης" και η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" δεν παρελήφθησαν.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 8 July 2000 - 7:24:11 UTC