Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 09/07/2000 Οι εξελίξεις στον τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στο Κυπριακό και οι προτάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα υποβάλουν τα ΗΕ προς τις δύο πλευρές, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τόσο με τον καύσωνα όσο και με την διακοπή στην παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος και οι εξελίξεις στους κόλπους της Εκκλησίας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Με κομμένη ανάσα και ρεύμα" γράφει ότι ενώ η Λευκωσία ψηνόταν και χθες στους 41 βαθμούς, η τροφοδοσία κεντρκών περιοχών της, που επηρεάστηκαν από τη σοβαρή βλάβη σε κεντρικό υποσταθμό διανομής, γινόταν σε προσωρινή βάση από εναλλακτικές πηγές. Αλλού γράφει ότι στις 12 Ιουλίου, όταν θα διακοπεί ο διάλογος στη Γενεύη, θα κλείσει ο κύκλος της διερευνητικής φάσης και δεν θεωρείται διακοπή των συνομιλιών.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Εφιάλτης το μπλακ - άουτ" γράφει ότι η ΑΗΚ είναι ανήμπορη και ανέτοιμη να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες ηλεκτρικού ρεύματος και προέβη σε διακοπές του ρεύματος στη Λευκωσία, οι οποίες σε συνδυασμό με τον καύσωνα έκαναν τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας πραγματικό εφιάλτη. Αλλού γράφει ότι ομάδα πολιτών με επικεφαλής τον βουλευτή Μάριο Ματσάκη, στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν άσκηση των Βρετανικών Βάσεων, φέρονται να κατέλαβαν δύο στρατιωτικά αυτοκίνητα των Βρετανών.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα, με τον τίτλο "Πακέτο ντε Σότο" γράφει ότι τα ΗΕ αρχίζουν σήμερα και για τις επόμενες τρεις μέρες βολιδοσκοπήσεις προς τις δύο πλευρές στη Γενεύη με στόχο ως την Τετάρτη να υποβάλουν συνολικό έγγραφο - πακέτο λύσης του Κυπριακού. Αλλού αναφέρεται στην παράνομη σύλληψη του αρχισυντάκτη και άλλων δημοσιογράφων της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Υπουλο κτύπημα" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας από την Ουάσινγκτον, τα επόμενα βήματα της διαδικασίας των συνομιλιών για το Κυπριακό έιναι "ναρκοθετημένα". Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα τόνισε ότι ουδέποτε ασχολήθηκε με πορείες, για να ανέλθει σε οποιοδήποτε θρόνο και έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες ότι δεν θέλει κανένα θρόνο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Θα δοθεί 'σκελετός λύσεως'", γράφει ότι τα ΗΕ αναμένεται ότι θα υποβάλουν πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας στις 12 Ιουλίου "σκελετό λύσης", ο οποίος θα περιλαμβάνει θέσεις για τους βασικούς άξονες μιας μελλοντικής συμφωνίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος εμμένει στη θέση του για "πάγωμα" του πολιτικού διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή την προώθηση του τουρκικού στρατού στην ουδέτερη ζώνη στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Με δόσεις οι ιδέες ντε Σότο" γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο δίνει στις δύο πλευρές, ιδέες - προτάσεις της Γραμματείας των ΗΕ με δόσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αξιωματούχος των ΗΕ, αλλά και οι ΑμερικανοΒρετανοί που συντονίζουν τις ενέργειες της Γραμματείας των ΗΕ δεν θέλουν να δώσουν τώρα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων. Αλλού γράφει ότι οι προτάσεις που κατέθεσε προχθές στις συνομιλίες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι στην ουσια η επισημοποίηση της διχοτόμησης και η αναγνώριση του υφιστάμενου απαράδεκτου στάτους κβο με το μανδύα της συνομοσπονδίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης κήρυξε χθες "ανοικτό πόλεμο" στις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, υποσχόμενος περισσότερη βία στην περίπτωση που δεν σταματήσουν τις ασκήσεις τους. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα το τελευταίο 24ωρο στο δρόμο Πρωταρά - Παραλιμνίου.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 12 July 2000 - 16:04:03 UTC