Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 26/10/2000 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό ενόψει του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη, η κρίση στο χώρο της Εκκλησίας, οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης καθώς και η χθεσινή απργία εργαζομένων κατά της πολιτικής της κυβέρνησης για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Εξοντωτικός πόλεμος ιεραρχών" γράφει ότι παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου και κάνοντας χρήση του δικαιώματός του ως προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για σύγκληση μείζονος και υπερτελούς συνόδου περί το τέλος Οκτωβρίου. Αλλού γράφει ότι η απότομη κάθοδος του υδραργύρου το τελευταίο τριήμερο έχει προκαλέσει τα πρώτα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και λοιμόξεων του αναπνευστικού συστήματος στα παιδιά και οξείας γαστρίτιδας στους ενήλικες.

"Η Μάχη" προβάλλοντας πρωτοσέλιδα το ίδιο θέμα κάτω από τον τίτλο "Συγκαλείται Μείζων Σύνοδος" κάνει αναφορά στις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ότι η ποινή της επ'αόριστον αργίας στον Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη επιβλήθη γιατί "κατηγορεί Επισκόπους και δεν ενεργεί κανονικά". Σε άλλη είδηση αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου ότι ο κίνδυνος καθόδου λαθρομεταναστών μέσω γειτονικών χωρών όχι μόνο δεν εξέλειπε αλλά είναι μεγαλύτερος τον τελευταίο καιρό.

Ο "Πολίτης" έχει τίτλο "Μείζων Σύνοδος την Τρίτη" και επικαλούμενος πληροφορίες γράφει ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προκάλεσε την οργή του Μητροπολίτη Πάφου, ο οποίος αμφισβήτησε την ικανότητά του να ασκεί τα καθήκοντά του. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη συνάντηση χθες του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Μπουλέντ Ετζεβίτ και σημειώνει ότι συναντήθηκαν στα Σκόπια σε κλίμα ψυχρότητας και με την Τουρκία να επαναφέρει προκλητικά τις αξιώσεις της στο Αγαίο.

"Η Σημερινή" γράφει υπό τον τίτλο "Στο 'αμήν' η σύγκρουση" ότι ο Αρχιεπίσκοπος επιδιώκει να φέρει στην Κύπρο, εντός των προσεχών ημερών, πέραν των 13 Επισκόπων, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη Μείζονα Σύνοδο, γιατί κάποια από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα εξαιρεθούν, με βάση τους ιερούς κανόνες. Αλλού γράφει ότι παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες οι μαυροφορεμένες μανάδες αγνοουμένων της Κύπρου έδωσαν ψες το παρών τους στην αντικατοχική εκδήλωση στο Λήδρα Πάλας.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Ορους έθεσε ο Πρόεδρος", γράφει ότι η Λευκωσία διά του Προέδρου της Δημοκρατίας, έθεσε ενώπιον των ΗΕ σαφείς προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ε/κ πλευράς στου επόμενους γύρους των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι νέα τιμή ρεκόρ έναντι της κυπριακής λίρας κατέγραψε χθες το δολάριο, επιτείνοντας μια αρνητική για την οικονομία κατάσταση που μαζί με τις υψηλές τιμές του αργού πετρελαίου κάνουν τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα, με τον τίτλο "Κανένας συμβιβασμός" γράφει ότι ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση και όσους τη στηρίζουν έστειλαν χιλιάδες εργαζόμενοι απ'όλη την ελεύθερη Κύπρο, πως δεν πρόκειται να δεχθούν κανένα συμβιβασμό στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε χθες στη Βουλή ότι στην υπό μελέτη φορολογική μεταρρύθμιση εξετάζονται μεταξύ άλλων η μείωση του συντελεστή εταιρικού φόρου και η κλιμακωτή φορολογία κατά τις δωρεάν μεταβιβάσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Οι Βάσεις επιζητούν να απελάσουν πρόσφυγες", γράφει ότι την απέλαση 33 παράνομων μεταναστών που κρατούνται στις βρετανικές Βάσεις και που κοστίζουν εξαψήφιο ποσό ετησίως επιδιώκουν οι αρχές των Βάσεων. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ένας μαθητής από τη Λευκωσία μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο με συμπτώματα μινιγγίτιδας, ενώ οι συμμαθητές και φίλοι του νεαρού μετέβησαν στο Νοσοκομείο για να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 26 October 2000 - 10:58:14 UTC