Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 27/10/2000 Οι συναντήσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο και οι δηλώσεις του για "νέα θέματα", η κρίση στο Εκκλησιαστικό και η ανακοίνωση σύγκλησης Μείζονος Συνόδου, καθώς και οι εξελίξεις στα χρηματιστηριακά με την ψήφιση χθες νέων νόμων, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Νέα Σύγχυση γύρω από το ΧΑΚ" γράφει ότι "συγκεχυμένη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά το δικαίωμα ή όχι των υπό ένταξη εταιρειών να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια που εισέπραξαν μέσω αμετάκλητων αιτήσεων". Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο προτίθεται να παρουσιάσει προς συζήτηση νέα θέματα στον πέμπτο γύρο των συνομιλιών της Γενεύης και προβάλλει τη δήλωσή του ότι πρέπει να βρεθεί νέο έδαφος γιατί υπάρχουν θέματα στα οποία τηρείται σιγή σε προηγούμενα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

"Η Μάχη" με τίτλο "Σε κατασκοπικό θρίλερ έμπλεξαν Αγγλοκύπρια" γράφει στο κύριο θέμα ότι 24χρονη από την Πάφο που διαμένει στο Λονδίνο, συνελήφθη στην Κούβα ως ύποπτη για το αδίκημα της κατασκοπείας. Αλλού γράφει ότι "τα επικίνδυνα φάρμακα που περιέχουν την ουσία φαινιλοπροπανολαμίνη δεν θα αποσυρθούν στο παρόν στάδιο από την αγορά. Η ουσία αυτή περιέχεται σε εννέα φάρμακα που κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά και μπορεί να προκαλούν εμφράγματα στους ασθενείς, γεγονός που απεκάλυψαν πρόσφατα, σύμφωνα με την εφημερίδα, Αμερικανοί επιστήμονες.

Ο "Πολίτης" με τίτλο "παρέμβαση από το Φανάρι" γράφει ότι "χάλασαν τα σχέδια του Αρχιεπισκόπου", αφού τη "δωδεκάτη" και κάτω από την απειλή σχίσματος το Οικουμενικό Πατριαρχείο διά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας παρενέβη και έδωσε τη "Σολομώντειο λύση", Μέιζων σύνοδο στις 14 Νοεμβρίου. Αλλού γράφει ότι ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης αποκάλυψε ότι η Κύπρος διεκδικεί ενεργό ρόλο στις διπραγματεύσεις της Μέσης Ανατολής και δεν αποκλείεται να γίνει η βάση για μελλοντικές διπραγματεύσεις.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Παρατείνεται η κρίση" αναφέρεται στην κρίση στην Εκκλησία και γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ύστερα από επικοινωνία με τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Αντιοχείας μετέθεσε την ημερομηνία σύγκλησης της Μείζονος Συνόδου για τις 14 Νοεμβρίου. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ψήφισε χθες νόμο βάσει του οποίου οι 159 εταιρείες που δεν μπήκαν ακόμη στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να επιστρέψουν εντός μίας εβδομάδας τα χρήματα των επενδυτών αν δεν τους έχουν εκδοθεί τίτλοι.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Νέες υποτροπές στο σχίσμα" γράφει ότι η βούληση του Αρχιεπισκόπου Χυσοστόμου για σύγκληση Μείζονος Συνόδου επεβλήθη τελικά παρά την αντίδραση κάποιων συνοδικών, για τις 14 Νοεμβρίου οριστικά, ενώ στο "εκκλησιαστικό σχίσμα" υπήρξε χθες και νέα υποτροπή με σοβαρές συνέπειες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι 15 λογαριασμοί γιουγκοσλαβικών υπεράκτιων εταιρειών έχουν παγώσει προσωρινά από την κυπριακή κυβέρνηση με αίτημα της Εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Στο σκαμνί ο Τάκης" γράφει ότι "βαρύτατες ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών επέρριψε χθες η Ολομέλεια της Βουλής μη εξαιρουμένου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για την ανυπαρξία πολιτικής όσον αφορά στα χρηματιστηριακά πράγματα". Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι επενδυτές πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Βουλής για το συνεχιζόμενο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο, ζητώντας επείγουσα ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Οι διεθνείς επιχειρήσεις ενδεχομένως να εγκαταλείψουν την Κύπρο για λόγους φορολογίας" γράφει ότι οι διεθνείς εταιρείες προειδοποιούν ότι θα φύγουν από το νησί αν χάσουν τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει η Δημοκρατία σε θέματα φορολογίας, ως αποτέλεσμα της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Ομιλος "Λούη" μελετά δικαστικά μέτρα για την πρόθεση της κυβέρνησης να παραχωρήσει τα καταστήματα αδασμολογήτων των αεροδρομίων στις Κυπριακές Αερογραμμές παρά την αντίθετη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Η Εκκλησία σε αναταραχή" αναφέρεται και αυτή στο Εκκλησιαστικό και σημειώνει ότι υπήρξε έντονη αντίδραση στη σύγκληση Μείζονος Συνόδου από την πλειοψηφία των ιεραρχών. Σε άλλο σημείο παραθέτει χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου ότι η χώρα του θα προσφέρει ακόμα περισσότερη βοήθεια στην Κύπρο, στην προσπάθειά της να επιτύχει ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η επίσης εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Weekly Review" κάτω από τον τίτλο "Βουλευτές απειλούν με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τον Ακάμα" γράφει ότι αυτή την εβδομάδα η αντιπαράθεση για το θέμα του Ακάμα έφθασε σε νέο στάδιο ύστερα από τη "σύγκρουση" του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Θεμιστοκλέους με βουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, οι οποίοι δήλωσαν ότι μελετούν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλλού αναφέρει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν αυτή την εβδομάδα στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

(ΚΥΠΕ/ΧΧ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 27 October 2000 - 9:48:17 UTC