Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-10-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 28/10/2000 Η κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας και οι δηλώσεις των ιεραρχών ενόψει της σύγκλησης Μείζονος Ιεράς Συνόδου κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Το Κυπριακό και η χθεσινή συνέντευξη του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (XAK) και οι ισχυρισμοί περί "επιχειρήσεων του ΑΚΕΛ" σ' αυτό, η εξαγγελία για την ίδρυση νέας τράπεζας στην Κύπρο και το "σύνδρομο οικονομικής θέσης" στα μακράς διάρκειας αεροπορικά ταξίδια είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των σημερινών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Μείζων Σύνοδος, μέγα φάγωμα", γράφει ότι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να συγκαλέσει Μείζονα Σύνοδο για να εξετάσει τις εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου κατηγορίες, καθώς και άλλα θέματα που δεν εξετάσθηκαν από την ανακριτική επιτροπή, προκαλεί αντιδράσεις και σύγκρουση των μελών της Τριμελούς Ανακριτικής Επιτροπής με τον Αρχιεπίσκοπο. Αλλο θέμα είναι οι χθεσινές δηλώσεις του κ. ντε Σότο ότι ελπίζει να γραφεί το σενάριο για επίλυση του Κυπριακού σε μερικούς μήνες.

Στη "Μάχη", με τον τίτλο "Στα 'Τάρταρα' η Εκκλησία της Κύπρου", πρωτοσέλιδο θέμα είναι επίσης το Εκκλησιαστικό και, όπως γράφει, "στα άκρα σπρώχνει τη θύελλα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος" θέτοντας ανάμεσα στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η Μείζων Σύνοδος και αυτό της "συνωμοσίας Αρχιερέων". Αλλού γράφει για τη χθεσινή ομιλία του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου με θέμα "Η Ελλάδα στην ΟΝΕ, η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)", στην οποία ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ προσφέρει την καλύτερη προοπτική για επανένωση του νησιού.

Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Εφτασαν στο αμήν", γράφει πως η χθεσινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προκάλεσε την μήνιν των Συνοδικών και ότι με επιστολή τους προς τον Αρχιεπίσκοπο οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος, Κυρηνείας Παύλος και Μόρφου Νεόφυτος δηλώνουν πως οι καταγγελίες που διατυπώνονται σ' αυτήν θίγουν την τιμή και την αξιοπρέπεια αρχιερέων μελών της Ιεράς Συνόδου και ζητούν τη σύγκληση του σώματος για να επιληφθεί του θέματος. Αλλη είδηση είναι η αποκάλυψη από την εφημερίδα απόρρητης επιστολής του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη προς το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ιδιωτικά συμφέροντα είναι η αιτία για τη μη προμήθεια ραντάρ παράκτιας επιτήρησης.

Η "Σημερινή" γράφει, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "'Ιερός' πόλεμος", ότι οι διαφορετικές απόψεις των ιεραρχών για τις αρμοδιότητες της Μείζονος Συνόδου έχουν καταλήξει σε "ιερό πόλεμο αλληλοεξόντωσης". Σε άλλο θέμα γράφει πως η υπόθεση για το λεγόμενο "παραστρατιωτικό επιτελείο" έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και ότι ο Συνταγματάρχης Φεσάς έχει ήδη παρουσιασθεί στο Στρατοδικείο, όπου είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί και ο Συνταγματάρχης Μαραγκός. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Συνταγματάρχης Φεσάς είναι για απόπειρα παράνομης λήψης ή κατοχής μυστικών πληροφοριών, ασυμβίβαστη διαγωγή προς τη στρατιωτική πειθαρχία και διασάλευση της τάξης και πειθαρχίας στο στράτευμα.

Στο "Φιλελεύθερο" το κύριο θέμα είναι επίσης η αντιπαράθεση των συνοδικών ιεραρχών και, με τον τίτλο "Ρήξη σε βαθμό εμφυλίου", γράφει πως η ρήξη στους κόλπους της Εκκλησίας εξελίσσεται σε εμφύλιο πόλεμο και δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης και αποτροπής "αποκεφαλισμών". Σε άλλη θέση γράφει ότι, μετά τον πέμπτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού θα έχουν χωριστές συναντήσεις στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ ο κ. Κυπριανού αναμένεται να έχει και άλλες συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και ηγέτες ελλαδικών κομμάτων.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Καθαρός ουρανός...". γράφει στο πρωτοσέλιδό της θέμα ότι ο βουλευτής και Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης κάλεσε δημόσια τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη να κατονομάσει τις επιχειρήσεις του ΑΚΕΛ που κατά την άποψή του βρίσκονται στο ΧΑΚ, στέλλοντας το μήνυμα ότι για το κόμμα του ισχύει η ρήση "καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται". Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι η Επίτροπος Διοίκησης Ηλιάνα Νικολάου, αφού εξέτασε επιστολή του πρώην Πρέσβη Χαράλαμπου Καψού, ετοίμασε έκθεση στην οποία χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές, αντινομικές και εκτός πλαισίου του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου τις ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών κατά των δύο μελών της κυπριακής πρεσβείας στο Κάιρο.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα γράφει ότι η Κύπρια επιχειρηματίας Σούλα Μέσσιου δήλωσε χθες πως ο σύζυγός της, Γιώργος Μέσσιος, υπέστη θρόμβωση στο αριστερό του πόδι, με αποτέλεσμα αυτό να παρουσιάσει οίδημα και ερύθημα, μετά από ένα αεροπορικό ταξίδι 20 ωρών από το Λονδίνο στη Χαβάη. Ο κ. Μέσσιος χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε κλινική και, όπως δηλώνουν ιατροί, αυτό οφείλεται στην ακινησία σε περιορισμένο χώρο στην οποία υποβάλλονται οι επιβάτες παρόμοιων πτήσεων και το φαινόμενο αυτό καταγράφεται στα ιατρικά περιστατικά ως "σύνδρομο οικονομικής θέσης". Αλλού γράφει ότι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2000 οι εγγραφές αυτοκινήτων στην Κύπρο μειώθηκαν κατά 6,6% και ότι, σε σύγκριση με 27.000 αυτοκίνητα που ενεγράφησαν πέρσι, φέτος είχαμε μόνο 25.129.

Η εβδομαδιαία "Επενδυτική", με τίτλο "Φεύγουν οι ευκαιριακοί", γράφει ότι με την ψήφιση της νέας νομοθεσίας για ανέκκλητες αιτήσεις - όπως δήλωσε η Εφορος Εταιρειών Μαρία Κυριακού - θα ξεκαθαρίσουν οι ευκαιριακοί επενδυτές από το ΧΑΚ, οι οποίοι έχουν επενδύσει τα χρήματά τους σε μία μόνο εταιρεία για να πωλήσουν τις μετοχές τους με την πρώτη ευκαιρία και να κερδοσκοπήσουν. Σε άλλη είδηση γράφει ότι, σε κοινή συνεδρία, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΧΑΚ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκριναν αίτηση της "Πετρολίνα", η οποία βρίσκεται τώρα "προ των πυλών του ΧΑΚ".

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" γράφει, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ενα δις ζητούν", ότι οι 159 αιτήτριες εταιρείες για ένταξη στο ΧΑΚ θέλουν να φέρουν στο χρηματιστήριο τίτλους συνολικής αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ συγχρόνως έχουν 1,8 δισεκατομμύρια μετοχές υπό έκδοση και σε τιμές 10 μέχρι και 15 φορές υψηλότερες της ονομαστικής τους αξίας. Για να απορροφηθούν αυτές οι μετοχές, η εφημερίδα υπολογίζει ότι θα πρέπει να απορροφηθούν κεφάλαια πέραν του ενός δισεκατομμυρίου λιρών. Αλλού γράφει ότι, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, η Κύπρος μπορεί από το 2001 να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% και να "πιάσει" το κριτήριο του Μάαστριχτ.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα Τράπεζα", γράφει ότι η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδας και η "Γκλόρι Γουερλντγουάιντ Χόλντινγκ" ανακοίνωσαν την ίδρυση νέας τράπεζας στην Κύπρο με το όνομα "Εμπορική Τράπεζα (Κύπρου)" που πιθανόν να εισαχθεί και στο ΧΑΚ. Αλλο θέμα είναι η κατάσταση εργαζομένων που υπέστησαν εργατικό ατύχημα και οι οποίοι δεν μπορούν να εισπράξουν αποζημιώσεις που επεδίκασαν τα δικαστήρια λόγω πτώχευσης ή έλλειψης περιουσίας των εργοδοτών.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 28 October 2000 - 18:48:52 UTC