Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ – 21/11/00

Η επίδοση χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη της Εκθεσης της Γενικής Ελεγκτού Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και τα όσα περιέχονται στην Εκθεση αυτή, η εταιρική σχέση Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης και η αναβολή της συζήτησής της, ο Ευρωπαϊκός Στρατός και η κυπριακή συμμετοχή σ' αυτόν, η αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του Συνδέσμου Καρδιοπαθών Παύλου Δίγκλη και του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη, θέματα Χρηματιστηρίου, η σημερινή απεργία των δασκάλων και νηπιαγωγών και οι καταγγελίες για την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι μερικά από τα θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αναποφάσιστη η ΕΕ για την Τουρκία" γράφει ότι εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας να δεχθεί τη συμπερίληψη του Κυπριακού και των ελλαδοτουρκικών διαφορών στο κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, η γαλλική προεδρία αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισθείσα για χθες εξέταση της σχέσης αυτής, "αφού ο κίνδυνος του αδιεξόδου ήταν απολύτως ορατός". Στο ίδιο θέμα η εφημερίδα γράφει για τη συνεισφορά της Κύπρου στον ευρωπαϊκό στρατό και, αναφερόμενη σε χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, γράφει ότι η συνεισφορά αυτή θα είναι σε παροχή υπηρεσιών και υποδομής. Αλλη είδηση είναι η έναρξη σήμερα της εξέτασης από το Ανώτατο Δικαστήριο της αίτησης του Δημάρχου Λευκωσίας Λέλλου Δημητριάδη για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος για τη μεταστέγαση του ΧΑΚ στο κτίριο του IMC.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Βαριές κατηγορίες" γράφει για την αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου του Συνδέσμου Καρδιοπαθών και πρώην βουλευτή Παύλου Δίγκλη και του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη και τις κατηγορίες του κ. Δίγκλη ότι το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρδιάς "υποβάλλει τους ασθενείς που παραπέμπονται σ' αυτό σε επανάληψη εξετάσεων που έχουν ήδη κάνει, υποτιμώντας έτσι τους Κυπρίους καρδιολόγους και επιβαρύνοντας με επιπρόσθετες δαπάνες τους καρδιοπαθείς." Θεωρώντας ότι αφήνονται αιχμές εναντίον του, ο κ. Σαββίδης απέρριψε τις κατηγορίες και προειδοποίησε ότι άλλη φορά θα προσφύγει στο Δικαστήριο. Αλλη είδηση είναι ότι παραμένει κλειστό το Χρηματιστήριο λόγω της μετακόμισής του και ότι θα επαναλειτουργήσει την προσεχή Παρασκευή στο νέο κτίριο όπου έχει μετεγκατασταθεί.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σε απεργία 4.500 δάσκαλοι" γράφει ότι το αδιέξοδο στις σχέσεις ΠΟΕΔ - Υπουργείου Παιδείας προκαλεί απεργιακές κινητοποιήσεις σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και πως σήμερα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί "εγκαινιάζουν" τα απεργιακά μέτρα με δίωρη στάση εργασίας στις 11:00 το πρωί, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν επαρχιακές ενημερωτικές Γενικές Συνελεύσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για τις συνεχιζόμενες έρευνες στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου προς εντοπισμό του ατόμου που άφησε να διαρρεύσουν πληροφορίες για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ανάμεσα σε ιεράρχες και άλλα πρόσωπα που εμπλέκοντο στις εκκλησιαστικές διαμάχες.

Στη "Σημερινή" κύρια είδηση είναι η επίδοση στον Πρόεδρο Κληρίδη της Εκθεσης της Γενικής Ελεγκτού Χρυστάλλας Γιωρκάτζη για το 1999 και, κάτω από τον τίτλο "Σκάνδαλα εκατομμυρίων", γράφει ότι στην έκθεση αυτή καταγράφονται "απάτες, σκάνδαλα, παρανομίες, παραλείψεις και ολιγωρίες που στοίχισαν στο Δημόσιο εκατομμύρια λίρες". Σε άλλο θέμα γράφει για τις καταγγελίες του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που εξέταζε τον Προϋπολογισμό 2001 του Υπουργείου Υγείας, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας "βρίθει μικροβίων και κυρίως σταφυλόκκοκων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ασθενείς που νοσηλεύονται εκεί."

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα ασχολείται με την Εκθεση της Γενικής Ελεγκτού και, με τον τίτλο "Εκατομμύρια στον αέρα", γράφει ότι έχουν χαθεί εκατομμύρια λίρες λόγω υπερβάσεων κυβερνητικών δαπανών, κατά συρροή λαθών, παραλείψεων, παρατυπιών και αδυναμιών και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης έχει προειδοποιήσει ότι θα ασκήσει ποινικές και πειθαρχικές διώξεις για τιμωρία των υπευθύνων και για την επιστροφή των χρημάτων στις περιπτώσεις όπου αυτό είναι δυνατόν να γίνει. Αλλού γράφει για τις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για την ημερομηνία αυτοδιάλυσης της Βουλής και καθορισμού ημερομηνίας για τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκατομμύρια στο αέρα" γράφει ότι η Εκθεση, που παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο Κληρίδη η κ. Γιωρκάτζη, περιλαμβάνει έναν ατέλειωτο κατάλογο σκανδάλων, ατασθαλιών και παρατυπιών και ότι αυτή "αποτελεί ένα ακόμη αδιάψευστο ντοκουμέντο μιας ανεξάντλητης σειράς σκανδαλωδών καταστάσεων, τις οποίες η κυβέρνηση, παρά τις διακηρύξεις της, ουδέποτε αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα". Αλλη είδηση είναι η έναρξη χθες της εκδίκασης της υπόθεσης του "παραστρατιωτικού επιτελείου" ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας με κατηγορούμενο το Συνταγματάρχη Λοϊζο Φεσά και ότι, μετά την άρνηση του κ. Φεσά να παραδεχθεί τις εις βάρος του κατηγορίες, αποφασίσθηκε η συνέχιση της δίκης στις 8 Δεκεμβρίου.

Στην αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κύριο θέμα είναι το Μεσανατολικό και, με τον τίτλο "Οι δυνάμεις του Ισραήλ βομβαρδίζουν τη Γάζα", γράφει ότι ισραηλινά ελικόπτερα κτύπησαν χθες με πυραύλους παλαιστινιακούς στόχους ασφάλειας στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τη χθεσινή έκρηξη βόμβας σε σχολικό λεωφορείο Εβραίων εποίκων που είχε αποτέλεσμα το θάνατο δυο Ισραηλινών. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό 2001 του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Τάκης Χατζηδημητρίου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "επιδεικνύει ρατσιστική συμπεριφορά με το να παραβλέπει τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ξένων εργαζομένων στην Κύπρο."

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 21 November 2000 - 13:37:20 UTC