Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 22/11/2000 Η συμμετοχή της Κύπρου στον υπό ίδρυση ευρωπαϊκό στρατό, η αντίδραση της Αγκυρας στο κείμενο της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, η άσκηση "Ταύρος" των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται στα κατεχόμενα καθώς και έκθεση που ετοιμάστηκε σχετικά με τις άδειες ασθενείας των δημοσίων υπαλλήλων είναι μερικά από το κύρια θέματα στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αδειες ασθενείας με το τσουβάλι δίδονται στο δημόσιο" αναφέρεται σε έκθεση που διεξήχθη από την Υπηρεσία Δημόσιας Διοίκησης και Πρσωπικού, με απόφαση του Υπουργικού, που επιβεβαίωσε ότι σημαντικός αριθμός υπαλλήλων κάνουν κατάχρηση της άδειας ασθενείας κατά μέσο όρου 2-4 ημέρες το μήνα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην τουρκική στρατιωτική άσκηση "Ταύρος" που διεξάγεται στα κατεχόμενα και γράφει πως μετά από δύο χρόνια χαμηλών τόνων φέτος αναβαθμίστηκε και αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

"Η Μάχη" στεγάζει το κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Η Κύπρος στον Ευρωπαϊκό Στρατό" και γράφει πως παρά τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η Κύπρος μετέχει από χθες στον υπό ίδρυση ευρωπαϊκό στρατό μετά τις εξαγγελίες που έκανε ο Υπουργός Αμυνας για τη συνεισφορά της Κύπρου σε συνάντηση στις Βρυξέλλες. Σε άλλη είδηση προβάλλει τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, σχετικά με την άσκηση "Ταύρος", ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να εντοπίζει και να εγκλωβίζει τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

"Ο Πολίτης" κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Στο έλεος του Αλλάχ" γράφει ότι οι τριάντα περίπου Κύπριοι, που αποφάσισαν να κάνουν ταξίδι αναψυχής στην Τουρκία θα είναι "στο έλεος της μοίρας τους", αφού το Υπουργείο Εξωτερικών δεν μπορεί να τους παράσχει προστασία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε "φιλάσθενους" κυβερνητικούς και προβάλλει έρευνα σύμφωνα με την οποία ένα ποσοστό μεταξύ 20 και 23 τοις εκατόν των απασχολουμένων στο Δημόσιο παίρνει από 11 μέχρι 40 ημέρες άδεια ασθενείας το χρόνο.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Παραλύουν τα σχολεία" γράφει πως σοβαρά προβλήματα προέκυψαν χθες στη διάρκεια της δίωρης στάσης εργασίας των δασκάλων και νηπιαγωγών και ότι είναι αναπόφευκτη η ολοήμερη απεργία τους την Τρίτη. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου της Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων σύμφωνα με τον οποίο το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση αγελαδινού κρέατος της τάξης του 25 με 30 τοις εκατόν, λόγω του σάλου που ξέσπασε στην Ευρώπη για την ασθένεια των "τρελών αγελάδων".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σκληρή μάχη στο παρασκήνιο" γράφει ότι η γαλλική προεδρία της ΕΕ κινείται έντονα στο παρασκήνιο για τη διαμόρφωση ενός συμβιβαστικού κειμένου για την εταιρική σχέση Τουρκίας-ΕΕ και προσθέτει ότι ασκείται εκβιαστική πίεση στην Αθήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αστυνομία βρήκε χθες εκρηκτικές ύλες, τυφέκια και πυρομαχικά στο περιβόλι στο Σινά Ορος του Γιαννάκη Σπανού, ο οποίος υπηρετεί στην Αεροπορία, που τέθηκε υπό κράτηση μαζί με τον ηλικιωμένο Σπύρο Ζαχαριάδη.

Η "Χαραυγή" στεγάζει την κύρια είδηση κάτω από τον τίτλο "Με διακοπή συνομιλιών απειλεί ο Ντενκτάς" και γράφει πως ο κατοχικός ηγέτης ζητά την επαναφορά του "οδικού χάρτη" που καθόρισε με την εναρκτήρια δήλωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ διαφορετικά απειλεί με διακοπή των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυπριακής Βουλής που πήγαν στην Αθήνα επιβεβαίωσαν χθες την εμμονή τους στο στόχο της ένταξης της Κύπρου το συντομότερο στην ΕΕ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της προβάλλει την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ προς την ΕΕ με τίτλο "Τζεμ: Η ΕΕ όπως τους αποικιοκράτες κυβερνήτες" λόγω των προϋποθέσεων που έθεσε η Ενωση στην Αγκυρα για την ένταξη. Σε άλλη πρωτοσέλιδη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανακοίνωσε χθες ότι εάν η Βουλή εγκρίνει το σχετικό νομοσχέδιο όλα τα αυτοκίνητα θα υπόκεινται από το νέο χρόνο σε υποχρεωτική επιθεώρηση, ενώ από την πλευρά της η αρμόδια Κοινοβουλυετική Επιτροπή ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες.

(ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 22 November 2000 - 15:45:38 UTC