Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 23/02/2001 Το θέμα των βουλευτικών εκλογών, η απόφαση της κυβέρνησης για σύσταση Σταθεροποιητικού Ταμείου, η αναζήτηση του δραπέτη Πέτρου Πατσαλίδη, πληροφορίες για αλλαγή της διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό, η σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απαγωγή και παράνομη κράτηση του Πανίκου Τζιακούρμα από το κατοχικό καθεστώς και η κρίση στην Τουρκία, αποτελούν μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ας ψηφίσουν εκεί που σπουδάζουν" γράφει ότι μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να δεχτεί πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας των βουλευτικών, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου με την οποία παρέχεται το δικαίωμα στους φοιτητές του εξωτερικού να ψηφίσουν εκεί που διαμένουν. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι η σύσταση του Σταθεροποιητικού Ταμείου αποτελεί "ένα από τα πολλά μέτρα για στήριξη του ΧΑΚ".

"Η Μάχη" στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Καλύπτουν το βιαστή" γράφει ότι σε καταγγελία "κουκουλώματος" υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης μικρών παιδιών σε νηπιαγωγείο, προέβη ο δικηγόρος των οικογενειών των παιδιών Παύλος Ευθυμίου. Αλλού γράφει ότι κατά πλειοψηφία τα κόμματα στη Βουλή αποφάσισαν χθες ότι οριστικά οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 27 Μαϊου, όπως είχαν αρχικά οριστεί.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "?δειασαν το Ταμείο" γράφει ότι στο "πλαίσιο προεκλογικής τακτικής" η κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα αποφάσισαν την ίδρυση Σταθεροποιητικού Ταμείου, προς στήριξη του χρηματιστηριακού θεσμού, όμως "βολεύονται από την άρνηση των εν Βουλή κομμάτων", πλην του ΔΗΣΥ, να υποστηρίξουν τη δημιουργία του. Αλλού γράφει για την ικανοποίηση που εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ?μυνας ύστερα από επίσκεψη μαζί με τον Υπουργό ?μυνας στις εγκαταστάσεις ραντάρ της Εθνικής Φρουράς στο Τρόοδος.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρέμβαση Κληρίδη" γράφει ότι ο πατέρας του δραπέτη Πέτρου Πατσαλίδη, Λάμπρος, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον οποίο ζήτησε τη βοήθειά του. Η οικογένεια Πατσαλίδη θέλει εγγυήσεις για την ασφάλεια του καταζητούμενου δραπέτη. Αλλού γράφει ότι σε "αρένα" μετατράπηκε χθες η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής με αντικείμενο διαμάχης το Εθνικό Σχέδιο Υγείας.

"Ο Φιλελεύθερος" στην κύρια είδηση με τίτλο "Προς αλλαγή διαδικασίας" γράφει ότι μετά την επιμονή της τουρκικής πλευράς, καταγράφονται κινήσεις για αλλαγή της διαδικασίας των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για τη επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι οι καταστηματάρχες του κέντρου της Λεμεσού απειλούν ότι θα καταθέσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, αν αποφασισθεί να εφαρμοστεί το εξαντλητικό ωράριο έξι ημερών ανά εβδομάδα, ενώ ζητούν από όλα τα κόμματα την ψήφιση ενός ενιαίου ωραρίου.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο θέμα υπό το τίτλο "Λευτεριά στον Τζιακούρμα" και γράφει ότι "χαρακτήρα παγκύπριου συλλαλητηρίου καταδίκης" παίρνει η σημερινή διαμαρτυρία για την ομηρία του Πανίκου Τζιακούρμα, ενώ σε χθεσινή σύσκεψη στη Βουλή, αποφασίστηκε όπως όλα τα κόμματα στηρίξουν την εκδήλωση και καλέσουν τα μέλη και τους οπαδούς τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Αλλού γράφει ότι συγκινητική είναι η ανταπόκριση που βρίσκει το ΑΚΕΛ, από όσους προτείνει για υποψήφιους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το τουρκικό συνάλλαγμα σε ελεύθερη πτώση" γράφει ότι η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση μετά από μια δραματική προσπάθεια να αποφευχθεί η οικονομική κρίση, ενώ την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ αντιστέκεται στις πιέσεις να προβεί σε ανασχηματισμό της "πολυορκούμενης" κυβέρνησής του. Αλλού αναφέρεται σε δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για ισχυρισμούς του Τ/κ Τύπου περί κακοποίησης από την Αστυνομία ομάδας τσιγγάνων, που προσπάθησαν να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα.

Η εβδομαδιαία "Η ΚΥΠΡΟΣ σήμερα" με τον τίτλο "Μίζες - μυστήριο με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων" γράφει ότι δημοσιεύματα στον ελλαδικό και διεθνή Τύπο, φέρουν Ε/Κ να είναι αναμεμειγμένοι σε θέματα που αφορούν παράνομες ενέργειες υπεράκτιων εταιρειών που εδρεύουν στο νησί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η τελευταία απόφαση των Κυπριακών Αερογραμμών για ανανέωση του στόλου της εταιρείας, ήταν το αποτέλεσμα "μιας άνευ προηγουμένου άσκησης πιέσεων", τόσο από τις δύο εταιρείες "Μπόινγκ" και "?ίαρμπας" όσο και από πολιτικούς κύκλους, και κυρίως από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

Η εβδομαδιαία "Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η κρίση βαθαίνει" αναφέρεται στην επιδείνωση της κρίσης στην Τουρκία, ενώ η τουρκική Κεντρική Τράπεζα έκλεισε την αγορά ξένων νομισμάτων με την τουρκική λίρα να έχει απώλεια της τάξης του 28% σε σχέση με το δολάριο. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι μια παρετατεμένη κυβερνητική κρίση στην Τουρκία ή επέμβαση του στρατού θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επίλυση του Κυπριακού.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "The Weekly Review" στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Τουρκία σε κρίση καθώς το νόμισμα καταρρέει" αναφέρεται σε δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ ότι τα πρόσφατα γεγονότα έδειξαν ότι υπάρχουν προβλήματα στην οικονομία αλλά εκτιμά ότι η ηρεμία θα επιστρέψει και η τουρκική λίρα θα αφεθεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα. Αλλού αναφέρεται σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Παιδείας και του ΚΕΝΘΕΑ, κατά την οποία αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διεξήχθη στα δημόσια σχολεία της Κύπρου, διεφάνη ότι υπάρχει μείωση στη χρήση εξαρτησιογόγων ουσιών.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 23 February 2001 - 8:24:02 UTC