Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-02-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΠΕ - 24/2/2001 Οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων στο 7 %, η κατάσταση στα Χρηματιστήριο, οι προσπάθειες ξένων οίκων να εξασφαλίσουν το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου και η έναρξη της δίκης των Αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη, που κατηγορούνται για συνομωσία κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου είναι μερικά από τα κύρια θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Νέα επίθεση ΑΚΕΛ κατά ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης μίλησε για πορεία απομόνωσης του ΔΗΣΥ και του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος απάντησε ότι οι επικοινωνιακές συμβουλές και συστάσεις του ΑΚΕΛ ταιριάζουν περισσότερο σε νοοτροπίες περασμένων εποχών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ παραδέχτηκε χθες ότι το Κυπριακό αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Δεν πέφτουν τα επιτόκια" γράφει ότι η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες να μην διαφοροποιηθούν τα επιτόκια, ακολουθώντας την εισήγηση της Νομισματικής Επιτροπής που συνεδρίασε την Πέμπτη και δεν πρότεινε αλλαγή της πορείας των επιτοκίων. Αλλού αναφέρει ότι χθες τα ξημερώματα υπήρξε νέο μπαράζ εμπρησμών στη Λεμεσό, όπου κάηκαν ένα διαμέρισμα και δύο αυτοκίνητα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Αερομαχία για 200 εκ. λίρες" αναφέρει ότι "γίνεται χαμός" μεταξύ ξένων οίκων που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ρόλο στρατηγικού επενδυτή για τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου. Ο οίκος που τελικά θα κερδίσει, προσθέτει, θα διαθέσει περίπου 200 εκατομμύρια λίρες για κατασκευή κτιρίων επιβατών στα αεροδρόμια και στη συνέχεια θα αναλάβει την διαχείρισή τους για αρκετά χρόνια. Αλλού γράφει για την πολιτική κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία και την κατρακύλα της τουρκικής λίρας, γεγονός που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, "προκάλεσε πανικό" και στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Δραματικό παρασκήνιο" αναφέρει ότι ψες ο πατέρας και ο αδελφός του δραπέτη Πέτρου Πατσαλίδη κατέβάλλαν ολονύκτιες προσπάθειες για να πεισθεί να παραδοθεί, ενώ έκκληση στον Πατσαλίδη να παραδοθεί απηύθυνε και η πρώην αρραβωνιαστικιά του, Χριστιάνα. Αλλού γράφει ότι έχουν ενισχυθεί οι φόβοι της Αστυνομίας για νέες εγκληματικές ενέργειες στη Λεμεσό μετά τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια που έγιναν στο Δικαστήριο Λεμεσού κατά την προσαγωγή υπόπτου για τοποθέτηση βόμβας.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Τράβηξαν μαχαίρια οι μεγάλοι" γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ ανέβασαν απότομα τους τόνους των αντιπαραθέσεων κλιμακώνοντας και επιταχύνοντας τις προεκλογικές εντάσεις. Το ΔΗΚΟ και οι Σοσιαλδημοκράτες μιλούν για πολωτικό κλίμα, προσθέτει, σημειώνοντας ότι στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων βρίσκονται η Ευρώπη και βασικά κοινωνικά προβλήματα. Αλλού γράφει ότι αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην ΠΑΣΥΔΥ για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, αφού κατέληξε σε αδιέξοδο η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη και του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκου Χατζηπέτρου.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Εσείς θέλετε, μαζί μπορούμε" αναφέρεται στο σύνθημα με το οποίο κατεβαίνει στις εκλογές το ΑΚΕΛ - Αριστερά, Νέες Δυνάμεις και στις χθεσινές δηλώσεις του εκπρόσωπου Τύπου του κόμματος Νίκου Κατσουρίδη ο οποίος είπε πως η ηγεσία του ΔΗΣΥ "είναι ερωτευμένη με τη μοναξιά" και υποστήριξε πως "οι κυβερνώντες ακροβατώντας καταβαράθρωσαν το Κυπριακό". Αλλού γράφει ότι χθες στην Πλατεία Ελευθερίας ο κυπριακός λαός, δια μέσου εκπροσώπων κομμάτων και οργανώσεων, "διατράνωσε το μήνυμα" ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας δεν είναι μόνος.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στη δίκη εναντίον των Αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη, οι οποίοι κατηγορούνται για συνομωσία κατά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, ο οποίος σε δηλώσεις του αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι χρημάτισε δύο άτομα για να μαρτυρήσουν εναντίον των Αρχιμανδριτών. Αλλού γράφει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες επιμένουν πως όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί για πρόληψη εισαγωγής στην Κύπρο μεταδοτικών ασθενειών από ζώα από τη Βρετανία.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" κάτω από τον τίτλο "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" αναφέρει ότι η ίδρυση του σταθεροποιητικού ταμείου για το ΧΑΚ βρίσκεται προ των πυλών και η γερμανική τράπεζα "DePfa" δηλώνει πανέτοιμη να δανειοδοτήσει την κυβέρνηση με το ποσό των 100 εκατομμυρίων λιρών. Αλλού γράφει ότι κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων χρηματιστηριακών συναντήσεων ο δείκτης στο Χρηματιστήριο είχε απώλειες 11 μονάδων, τη στιγμή μάλιστα που όλοι μιλούσαν για ανοδικές σταθεροποιητικές τάσεις της αγοράς.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Νέος Τύπος" κάτω από τον τίτλο "Απόφαση για στήριξη" γράφει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο την αγορά, αφού εκτός από τη σύσταση του σταθεροποιητικού ταμείου το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να πάρει και μια σειρά άλλων μέτρων. Αλλού αναφέρει ότι το οικονομικό έγκλημα βρίσκεται στα ύψη, αφού η άνοδος του δείκτη το 1999 ανέβασε και το δείκτη του εγκλήματος. Η αστυνομία εξετάζει 263 σοβαρές υποθέσεις από τις οποίες 253 σχετίζονται με το ΧΑΚ.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Χιονοστιβάδα συγχωνεύσεων" αναφέρει ότι η πτώση στις τιμές πολλών μετοχών που έσπρωξε το δείκτη του ΧΑΚ προς το επίπεδο των 200 μονάδων, αντισταθμίστηκε από άλλες μετοχές που ανέβηκαν εν αναμονή εξαγορών και συγχωνεύσεων. Αλλού γράφει ότι η ΑΤΗΚ θα αποσύρει το συνδυασμό της κάρτας κινητής τηλεφωνίας και συσκευής, ως αποτέλεσμα συζητήσεων που είχαν ο Σύνδεσμος Εταιρειών Τηλεπικοινωνιών με αξιωματούχους της ΑΤΗΚ.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 24 February 2001 - 9:24:03 UTC