Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 24/3/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ο παρασκηνιακός ρόλος του αμερικανικού παράγοντα, οι αποκαλύψεις για παρατυπίες στο Συνεργατικό Κίνημα, οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης και στην κυβέρνηση ενόψει των βουλευτικών εκλογών, οι αντιδράσεις στην εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας (ΕΣΥ), η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και η χθεσινή ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας πυροτεχνημάτων και κροτίδων από την Αστυνομία είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Νέες αποκαλύψεις για Πιττοκοπίτη", γράφει ότι "για επτά ολόκληρα χρόνια δεν κατεβλήθη ούτε μια δόση από το ΔΗΚΟ για δάνειο 25 χιλιάδων λιρών που πήρε το 1994 από το Ελληνικό Συνεργατικό Ταμιευτήριο Πάφου με πρωτοοφειλέτες και εγγυητές στελέχη και φίλους του κόμματος, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του κόμματος και Πρόεδρος του Ταμιευτηρίου Πάφου, Νίκος Πιττοκοπίτης". Αλλού γράφει για την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που έχουν εξαγγείλει οι οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ και ΕΤΥΚ για την προσεχή Τετάρτη, 28 Μαρτίου, αντιδρώντας στην προώθηση του ΕΣΥ.

Στη "Μάχη" κύριο θέμα είναι η ανακάλυψη από την Αστυνομία μεγάλης ποσότητας κροτίδων και πυροτεχνημάτων και, όπως γράφει κάτω από τον τίτλο "Εκρηκτική αποθήκη", ο 70χρονος ιδιοκτήτης των υποστατικών, στα οποία εντοπίσθηκαν τα πυροτεχνήματα και εναντίον του οποίου εξεδόθη χθες από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ένταλμα εξαήμερης κράτησης, θα τα μεταπωλούσε σε νεαρούς για το Πάσχα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνεχίσθηκε και χθες στα κατεχόμενα η "δίκη" του απαχθέντος από το έδαφος των Βρετανικών Βάσεων Πανίκου Τζιακούρμα και ότι η διαδικασία θα συνεχισθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "'Αρχηγικός' Κασουλίδης", γράφει ότι συνεχίσθηκαν και χθες οι αντεπιθέσεις της κυβέρνησης στην ομοβροντία των πολιτικών ηγετών, κατά του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και πως το στοιχείο που φαίνεται να αναδεικνύεται είναι "η διγλωσσία που επικρατεί μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων, μέσα ακόμη και από αυτές τις επιθέσεις κατά της αντιπολίτευσης". Αλλη είδηση αναφέρει ότι επίσκεψη στο τρίγωνο Λευκωσία - Αθήνα - Αγκυρα, με στόχο την προώθηση του Κυπριακού, θα πραγματοποιήσει ο ειδικός απεσταλμένος της Αυστραλίας στο Κυπριακό Τζιμ Σορτ, ο οποίος θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Καβγάς τρικούβερτος" γράφει ότι "καβγάς τρικούβερτος έχει στηθεί μεταξύ του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης, η οποία εμπλέκεται πλέον ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, με το επιχείρημα της υπεράσπισης του ευατού της από τα πυρά της αντιπολίτευσης". Αλλού γράφει ότι επτά λίες είναι το "χαράτσι" για το νέο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στα Σπάτα, που αρχίζει τη λειτουργία του την προσεχή Τετάρτη 28 Μαρτίου, σύμφωνα με σχετική απόφαση που λήφθηκε χθες στην Αθήνα, μετά τις επαφές της ειδικά συσταθείσας επιτροπής με εκπροσώπους όλων των αεροπορικών εταιρειών που θα πετούν στα Σπάτα.

Ο "Φιλελεύθερος", κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Αλλεπάλληλες οι εκτροπές", γράφει ότι συντονισμένες προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στην εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το κατοχικό καθεστώς, βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νέα Υόρκη με πρωταγωνιστές αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών. Οι ξένοι μεσολαβητές επιχειρηρούν συστηματικά και μεθοδευμένα να διαμορφώσουν συνθήκες επανόδου στου Ντενκτάς στη διαδικασία των συνομιλιών, ικανοποιώντας στην αξίωση του για πλήρη εξίσωση "των δυο πλευρών". Αλλη είδηση αναφέρει πως στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας η Κυπριακή Κυβέρνηση θα απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Πάπα Ιωάννη Παύλο για να επισκεφθεί την Κύπρο, στα πλαίσια περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Και πιστοποιητικά δημοκρατικότητας", γράφει ότι με τις χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης "επιχειρεί να μοιράσει πιστοποιητικά δημοκρατικότητας" και πως ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου απάντησε στις χθεσινές κατηγορίες κατά του κόμματός του και δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατικότητας από κανέναν, ενώ ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί και να δηλώσει κατά πόσον συμφωνεί με τον ισχυρισμό του κ. Αναστασιάδη ότι η Κύπρος είναι τριτοκοσμική χώρα. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις συνεχίζει και σήμερα την εκστρατεία διαφώτισης ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριό της θέμα αναφέρεται στην αποψινή σημερινή ποδοσφαιρική συνάντηση των Εθνικών Ομάδων Κύπρου και Ιρλανδίας και γράφει πως οι Ιρλανδοί φίλαθλοι, που βρέθηκαν στην Κύπρο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα, είναι εξοργισμένοι με τις τιμές των εισιτήριων που όπως ισχυρίζονται, είναι τρεις φορές υψηλότερες από αυτές που ισχύουν για τους Κυπρίους φιλάθλους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσία Λέλλος Δημητριάδης κατηγόρησε χθες το Τμήμα Αρχαιοτήτων ότι στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Στην εβδομαδιάια οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" κύριο θέμα είναι η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και, με τον τίτλο "Το φράγμα της αλήθειας", η εφημερίδα γράφει ότι με τη χθεσινή πτώση του δείκτη στις 184,8 μονάδες φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν το "φράγμα" των 200 μονάδων και ότι οι επενδυτές δεν έχουν το κουράγιο ούτε να διαμαρτυρηθούν πλέον. Αλλού αναφέρεται στο θέμα των νομοσχεδίων που εκκρεμούν ενώπιον της Βουλής και που αφορούν τη φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών και την κατάργηση του ειδικού τέλους επί των χρηματιστηριακών πράξεων και γράφει ότι ο ΔΗΣΥ έχει την άποψη πως θα πρέπει να εξετασθούν μαζί με το νομοσχέδιο για την ευρύτερη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική" γράφει κάτω από τον τίτλο "Μετοχές σε... εκπτώσεις" γράφει ότι ενόψει της επιδείνωσης των προοπτικών για τις νέες εισαγωγές στο ΧΑΚ οι ανάδοοχι υποχρεώνουν τις υποψήφιες για ένταξη εταιρείες να συμφωνήσουν σε σημαντικές περικοπές στις εκτιμήσεις τους και σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν ενδιαφέρον, υπόσχονται την προσφορά μετοχών σε ιδιωτική τοποθέτηση με έκπτωση που προσεγγίζει το 15%. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι, την προσεχή Πέμπτη 29 Μαρτίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που επόπτευε του ΧΑΚ κατά τη χρηματιστηριακή κρίση του 1999 θα καταθέσει τη μαρτυρία της ενώπιον της διερευνητικής επιτροπής.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 24 March 2001 - 8:24:03 UTC