Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 19/6/2001 Το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η ανάθεση της ανάπτυξης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή με την μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, οι εκθέσεις της Γενικής Ελεγκτού για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς και η κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, αλλά και του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Θετικό κατ' αρχήν το ΔΗΚΟ", γράφει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα βλέπει θετικά το θέμα ανάπτυξης των αεροδρομίων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμα οριστική απόφαση, ενώ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου επιμένει σε ψήφιση του νομοσχεδίου πριν από τις θερινές διακοπές. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού συνεχίζει την ακτινοθεραπεία για τη νεοπλασματική νόσο από την οποία υποφέρει, με τακτικές επισκέψεις στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στη Λευκωσία.

"Η Μάχη", με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Λύτρα 300.000 λιρών ζητούσαν οι φονιάδες του Ρώσου", αναφέρεται στη δολοφονία του Ρώσου επιχειρηματία Βαλερί Ποπόφ, το πτώμα του οποίου βρέθηκε δεμένο και φιμωμένο στην παραλία της Λάρας στην Πάφο, το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 16 Ιουνίου. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η Αστυνομία δείχνουν ότι είχε απαχθεί από ομοεθνείς του, οι οποίοι ζητούσαν λύτρα 300.000 λιρών από το γιο του για να τον απελευθερώσουν. Αλλη είδηση είναι η εισαγωγή σήμερα του Προέδρου Κληρίδη στην κλινική "Ευαγγελίστρια" της Λευκωσίας για ιατρικό έλεγχο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εγχείρηση για αφαίρεση πολύποδος από το παχύ έντερο.

Ο "Πολίτης" γράφει, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ρεσιτάλ στην κακοδιαχείριση", ότι η Γενική Ελέγκτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στις ετήσιες εκθέσεις της για τους Ημικρατικούς Οργανισμούς που κατέθεσε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, επισημαίνει νέες παρατυπίες, παραλείψεις, αλλά και ατασθαλίες. Οι επισημάνσεις όμως αυτές, προσθέτει η εφημερίδα, δεν φαίνεται να βρίσκουν ανταπόκριση από τις Διευθύνσεις αυτών των Οργανισμών, αλλά, αντιθέτως, χρόνο με το χρόνο αυτές αυξάνονται. Αλλού γράφει ότι συνέρχεται σήμερα η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει αίτημα των Αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη για άρση της αργίας τους, καθώς και του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου για αύξηση των απολαβών του.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Διχογνωμία για την ένταξη", γράφει ότι φαίνεται να υπάρχει διχογνωμία μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας ως προς το χρόνο πραγματοποίησης της διεύρυνσης της ΕΕ και της επικύρωσης της ένταξης της Κύπρου. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει ότι η διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2003 με 2004, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος βλέπει ολοκλήρωση της διεύρυνσης και επικύρωση της ένταξης μετά τη Διακυβερνητική του 2004, δηλαδή το 2005. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ιδιωτικά σχολεία Μέσης Παιδείας ζητούν αύξηση των διδάκτρων.

"Ο Φιλελεύθερος", με τον τίτλο "Στο Σ. Ασφαλείας οι απειλές", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε χθες το Εθνικό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και ότι η Λευκωσία θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις τουρκικές απειλές εις βάρος της Κύπρου και ότι, σε συνεννόηση με την Αθήνα, ετοιμάζεται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιμετώπιση των πιθανών τουρκικών αντιδράσεων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού. Αλλη είδηση είναι η πρόθεση του τέως βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παρισινού να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και να ζητήσει με προσφυγή του στο Εκλογοδικείο επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ολα επί τάπητος", γράφει ότι τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχαν και τα οκτώ κοινοβουλευτικά κόμματα, απασχόλησε το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι τουρκικές απειλές και γενικότερα θέματα λειτουργίας του Συμβουλίου, για την οποία ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέλαβε να παρουσιάσει ολοκληρωμένη εισήγηση στην επόμενη συνεδρία, στις 26 Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών δεν πείσθηκε χθες από τα στοιχεία που κατέθεσε το Υπουργείο Εμπορίου και δεν αποφάσισε για την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού 12.284.000 λιρών για κάλυψη των ελλειμμάτων των εταιρειών πετρελαιοειδών, ζητώντας συμπληρωματικά στοιχεία.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αντίστροφη μέτρηση για την κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία", γράφει ότι, όπως προκύπτει από τις διαβουλεύσεις που γίνονται ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στο βορειοϊρλανδικό πρόβλημα, δεν φαίνεται ότι θα επιτευχθεί κάποια ουσιαστική πρόοδος για τον αφοπλισμό του IRA μέχρι την 1η Ιουλίου, προκειμένου να προλάβουν την παραίτηση του ανώτερου κυβερνητικού στελέχους Ντέιβιντ Τριμπλ, ο οποίος προειδοποίησε ότι θα παραιτηθεί εάν δεν υπάρξει πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα Αναπτύξεως κατέρχονται από χθες σε απεργία διαρκείας διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να μεταβιβάσει μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας στην Τράπεζα Πειραιώς.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 19 June 2001 - 7:24:03 UTC