Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 20/06/2001 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προσπάθειες της Τουρκίας να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου της Δημοκρατίας, η απόφαση του πρώην Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παρισινού να προσφύγει στο Εκλογοδικείο για τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαίου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Προκλητική απόφαση της ΑΗΚ" αναφέρεται σε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου να χαρίσει τέσσερις προσαυξήσεις σε υπάλληλο της εταιρείας, ο οποίος οικειοθελώς αφυπηρέτησε και γράφει ότι αυτή η απόφαση προκαλεί έντονες αντιδράσεις μεταξύ των υπαλλήλων της ΑΗΚ. Αλλού γράφει ότι το ζήτημα της διαχείρισης αεροδρομίων σε στρατηγικούς επενδυτές θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η "Μάχη", στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Τα όπλα του εγκλήματος", γράφει ότι "στο στόχαστρο της Αστυνομίας" βρίσκονται αυτές τις μέρες άτομα από τη Λευκωσία, Αμμόχωστο και Λάρνακα, που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση ανεύρεσης μεγάλου αριθμού όπλων και πυρομαχικών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στην "μάχη" των εισαγωγικών εξετάσεων εισέρχονται από αύριο 7666 μαθητές, οι οποίοι διεκδικούν 6176 θέσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκτός σκακιέρας Κύπρος - Αιγαίο", γράφει ότι το Λονδίνο προσπαθεί να αποτρέψει εξουδετέρωση της σημασίας των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο και μοιραία μείωση της επιρροής της Βρετανίας, υποστηρίζοντας εξαίρεση του Αιγαίου και της Κύπρου από τους ευρωπαϊκούς αμυντικούς σχεδιασμούς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρέσβη της ΕΕ στην Κύπρο Ντονάτο Κιαρίνι δήλωσε ότι η Βουλή είναι "μπροστά σε ό,τι αφορά τα θέματα εναρμόνισης της νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο".

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Τι σκέφτεται ο Κληρίδης" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι "έτοιμος για συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και "για να πει το ναι" σε χρονοδιάγραμμα τριών περίπου μηνών, σε περίπτωση που η Τουρκία επιστρέψει στις συνομιλίες λίγο πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, η εφημερίδα γράφει ότι η Λευκωσία φιλοξενεί σήμερα τους περισσότερους ναρκομανείς. Γράφει ακόμη ότι οι έρευνες της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στις περιοχές Αγλαντζιάς και Ανθούπολης.

Ο "Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδο θέμα, με τίτλο "Απειλούν με θερμή κρίση", γράφει ότι νέα εκβιαστικά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες εκτοξεύει η Άγκυρα με στρατηγικό στόχο να αποτρέψει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την ώρα που διαμηνύει στο ψευδοκράτος να σκληρύνει περαιτέρω τη στάση του στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι προκαλούν ουσιαστικό πρόβλημα στην ήδη υπολειτουργούσα, εργασία που διεξάγουν μερικοί εργαζόμενοι της Τράπεζας Αναπτύξεως Κύπρου, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία της Τράπεζας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Σταύρωσον Αυτόν", γράφει ότι χθες η δικηγόρος και στέλεχος του ΔΗΣΥ, Ελένη Βραχίμη ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στο Εκλογοδικείο εκ μέρους του Ανδρέα Παρισσινού, που ζητά επανακαταμέτρηση των σταυρών προτίμησης που έλαβαν στις βουλευτικές εκλογές ο Ανδρέας Παπαπολυβίου και η Μαρία Κυριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, απασχόλησαν τα οικονομικά της εκκλησίας, ενώ επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες της αναφέρει ότι τέθηκε ενώπιον της Συνόδου και το θέμα της φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Φυλακίσθηκε ο Αναστασιάδης στην υπόθεση των ροζ βίζων" γράφει ότι ο Πάμπος Αναστασιάδης καταδικάσθηκε χθες από το Κακουργιοδικείο Λεμεσού σε 18μηνη φυλάκιση αναφορικά με την υπόθεση παραχώρησης βίζων σε αλλοδαπές καλλιτέχνιδες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισήχθη χθες στην ιδιωτική κλινική "Ευαγγελίστρια" για συνήθεις ιατρικές εξετάσεις, ένα χρόνο μετά την εγχείρηση αφαίρεσης πολύποδα από το παχύ έντερο στην οποία υποβλήθηκε.

Η οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ούριος Ανεμος στο ΧΑΚ" γράφει ότι οι ανακοινώσεις των εταιρειών για επεκτάσεις και νέες συγχωνεύσεις κατάφεραν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και οδήγησε σε μικρή ανάκαμψη. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είναι έτοιμη να συζητήσει θέματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, αλλά και ο νόμος των Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΓ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 20 June 2001 - 6:24:03 UTC