Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/06/2001 Οι συνομιλίες που είχαν το Σαββατοκύριακο οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και οι αποφάσεις που έλαβαν, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την τύχη των Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων, η επιχορήγηση των εταιρειών πετρελαιοειδών από το Δημόσιο και η χθεσινή απόφαση της ΟΕΛΜΕΚ να μην παραστεί στη σημερινή συνεδρία της Μικτής Επιτροπής Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας και η ανεύρεση ανθρωπίνων οστών σε αυλή σπιτιού στο χωριό Σταυροκόννου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θερμή γραμμή Παπανδρέου - Τζεμ" ότι η καθιέρωση ανοικτής γραμμής επικοινωνίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας για άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν, η οποία αποφασίστηκε κατά τις συνομιλίες Παπανδρέου - Τζεμ, επιβεβαιώνει τη βούληση των δύο πλευρών να συνεχίσουν την προσπάθεια προσέγγισης, προλαβαίνοντας θερμό επεισόδιο και άλλα επικίνδυνα περιστατικά που δυνατό να απειλήσουν τη νέα ελληνοτουρκική πολιτική. Αλλού σημειώνει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε προχθές πως η πλευρά του θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με τον αριθμό και την τύχη των αγνοουμένων Τουρκοκυπρίων.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Στο ράφι το Κυπριακό" αναφέρει ότι στο "ράφι" φαίνεται να βάζουν το Κυπριακό οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και Τουρκίας Ισμαϊλ Τζεμ. Αυτό φάνηκε από το ότι το Κυπριακό δεν συζητήθηκε καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης στο Κουσάντασι και στη Σάμο. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι δυναμικά μέτρα ετοιμάζεται να πάρει η ΟΕΛΜΕΚ μετά την κυβερνητική απόφαση για αναθεώρηση του κρατικού μισθολογίου, που θα επιφέρει μείωση των κλιμάκων εισδοχής στην υπηρεσία. Η ΟΕΛΜΕΚ κατηγορεί την εργοδοτική πλευρά για δημιουργία τετελεσμένων και έχει σαν σύνθημά της το μη ξεπούλημα των μελλοντικών καθηγητών.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Σήμα κινδύνου στο πιάτο μας" ότι λαχανικά με νιτρικά, φράουλες, πατάτες και γάλα συνοδευμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ξηροί καρποί με μυκοτοξίνες είναι τα συστατικά, τοξικά και επικίνδυνα παράσιτα, που συνοδεύουν το φαγητό μας και καταλήξουν στο στομάχι μας. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι στις Βρυξέλλες θα βρεθεί αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ύστερα από πρόσκληση του Διευθυντή του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Βελγίου, προκειμένου να συμμετάσχει ως επικεφαλής αντιπροσωπείας σε σεμινάριο - συνάντηση υψηλού επιπέδου, στο οποίο θα συμμετάσχουν και οι υπόλοιπες υποψήφιες για ένταξη χώρες σε επίπεδο ΥΠΕΞ ή και αρχηγών κυβερνήσεων.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ζεϊμπέκικα υποταγής..." αναφέρει ότι παραγνωρίζοντας τα μεγάλα εθνικά προβλήματα, όπως αυτά του Αιγαίου και το Κυπριακό, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, συναγελαζόταν το Σαββατοκύριακο στο Δήμο Βαθέος της Σάμου και στην τουρκική πόλη Κουσάντασι με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαϊλ Τζεμ χορεύοντας ζεϊμπέκικα. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι το δημόσιο ταμείο θα επιχορηγήσει τις εταιρείες πετρελαιοειδών με πρόσθετο ποσό 12 εκατομμυρίων 284 χιλιάδων λιρών για να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο εφοδιασμός της κυπριακής αγοράς με πετρελαιοειδή. Το ποσό θα πληρωθεί στις εταιρείες για ζημιές που υπέστησαν τους τελευταίους δέκα μήνες, λόγω διαφοράς της τιμής αγοράς του αργού πετρελαίου και της τιμής πώλησης των πετρελαιοειδών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "Σε κατάσταση συναγερμού", αναφέρει ότι από την περασμένη Παρασκευή λαμβάνονται έκτακτα μέτρα ασφαλείας στην αμερικάνικη πρεσβεία και έχουν επεκταθεί στα αεροδρόμια και στα λιμάνια. Σύμφωνα με πληροφορίες που διαβιβάσθηκαν από τις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ, υπάρχει κίνδυνος για τρομοκρατική επίθεση σε κτίρια αμερικανικών συμφερόντων, έτσι λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα και γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας. Αλλού γράφει ότι εξαντλημένος και με εμφανή τα ίχνη της κόπωσης από την πολυήμερη περιπέτειά του στο Δάσος της Πάφου, εντοπίστηκε τελικά αργά χθες το απόγευμα ο Παναγιώτης Κώστα, από τη Λακατάμια, ο οποίος απουσίαζε από το σπίτι του από τις 19 Ιουνίου και έκτοτε αναζητείτο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Τον αμανέ του ο Τζεμ", αναφέρει ότι ο Ισμαϊλ Τζεμ σε δηλώσεις του στο "Ρόιτερ" επανέλαβε τις απειλές της Τουρκίας σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. χωρίς προηγούμενη λύση και χαρακτήρισε το Κυπριακό ως πρόβλημα για την Ελλάδα και την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι στο Τ/κ χωριό Σταυροκόνου στην Πάφο, ο Μιχάλης Σπαρσής βρήκε ανθρώπινα οστά σε τάφο, στην αυλή του σπιτιού του, όταν έσκαψε για να φυτέψει δένδρα. Επί τόπου έσπευσε η αστυνομία, η οποία απέκλεισε τη σκηνή. Τις επόμενες μέρες θα διενεργηθεί αυτοψία και επιστημονικές εξετάσεις. Πριν από το 1974 το χωριό Σταυροκόνου ήταν Τ/κ.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΕΛ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 25 June 2001 - 7:24:03 UTC