Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 26/6/2001 Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, τα τεκταινόμενα στο ΚΙΣΟΣ ενόψει του Εκλογικού Συνεδρίου του Κινήματος, τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων για το νερό και τα λαχανικά στην Κύπρο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "ΚΙΣΟΣ: Ολοταχώς προς διάσπαση" γράφει ότι με την εξαγγελία της υποψηφιότητας του Τάκη Χατζηδημητρίου για την προεδρία του ΚΙΣΟΣ το Κίνημα φαίνεται να έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την οριστική διάσπαση. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση συμφωνεί μα την πολιτική προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας και δεν συμμερίζεται ισχυρισμούς ότι το Κυπριακό "ραφοποιείται" αλλά αντίθετα εκτιμά πως το πρόβλημα αποκτά μια νέα δυναμική.

"Η Μάχη" στο πρωτοσέλιδο θέμα, υπό τον τίτλο "Διπλωματία του ούζου και του ρακί" γράφει ότι οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Ισμαϊλ Τζεμ, επιτείνουν την ανησυχία, αφού φαίνεται ότι το Κυπριακό παραμερίζεται. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι διαρροή τοξικών ουσιών κινητοποίησε χθες το πρωί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λευκωσίας, μέλη της οποίας, φορώντας ειδικές προστατευτικές στολές, αλλά και αναπνευστικές μάσκες επελήφθησαν με πλήρη επιτυχία της κατάστασης.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Αν ξέραμε τι πίνουμε" γράφει ότι εντερικά κολοβακτηρίδα, ψευδομονάδες και εντερόκοκκοι είναι μερικές από τις ομάδες που ανιχνεύθηκαν κατά το 2000 στο πόσιμο νερό και σε πισίνες, ενώ σύμφωνα με έκθεση του Κρατικού Χημείου, ύστερα από εργαστηριακούς ελέγχους διαπιστώθηκε ότι ποσοστό 25,7% των δειγμάτων κρίθηκαν ακατάλληλα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Τάσσος Παπαδόπουλος διατύπωσε σαφέστατη αιχμή προς την εκτελεστική εξουσία για καθυστέρηση στην εφαρμογή εναρμονιστικών νομοθεσιών που εγκρίνει η Βουλή.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Οργή Μαρκίδη - Βρετανών" γράφει ότι φωτιές σε πολλά μέτωπα άναψαν οι αποκαλύψεις της "Σ" για το απόρρητο έγγραφο της Γενικής Εισαγγελίας σχετικά με εισηγήσεις για το καθεστώς των Βάσεων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, καθώς και την αναφορά του Υπουργείου Εξωτερικών ότι ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ είπε στον Πρόεδρο Κληρίδη πως ο Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο θα έχει στο τέλος Ιουνίου έτοιμο προσχέδιο για τη λύση του Κυπριακού. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε χθες ότι διατάχθηκε ποινική έρευνα εναντίον λειτουργών του ΥΠΕΞ. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας σύντομα θα ανακοινωθούν 410 διορισμοί εκπαιδευτικών Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Δέσμη ιδεών στις Βρυξέλλες", αναφέρει ότι ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον και ο Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, για να έχουν συνομιλίες με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης Γκούντερ Φερχόιγκεν, ενόψει της διαμόρφωσης από μέρους των μεσολαβητών νέας Δέσμης Ιδεών. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα της φορολόγησης του εισοδήματος του Αρχιεπισκόπου και των Μητροπολιτών ενώ ανοικτό παραμένει και το ζήτημα που αφορά τη φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Όχι στη ραφοποίηση του Κυπριακού", αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ραφοποιηθεί το Κυπριακό και εξέφρασε ταυτόχρονα την πεπποίθηση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τις διμερείς σχέσεις της με την Τουρκία, για προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Αλλού γράφει ότι οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και οι φοιτητές απαντούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει την κλίμακα εισδοχής των νεοεισερχομένων εκπαιδευτικών, με εκδήλωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουνίου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι καταναλωτές έχουν κάθε δικαίωμα να ανησυχούν αφού σύμφωνα με εργαστηριακές αναλύσεις βρέθηκε υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία είναι καρκινογόνα, σε φρούτα και λαχανικά. Αλλού γράφει ότι η Βουλή απέτυχε χθες να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των συνδικαλιστικών οργανώσεων και της κυβέρνησης αναφορικά με το μέλλον των δύο αεροδρομίων, με τις οργανώσεις να απειλούν για λήψη απεργιακών μέτρων λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη ζήτηση προσφορών για στρατηγικούς επενδυτές για τη διαχείριση των αεροδρομίων.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΕΛ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 26 June 2001 - 6:24:03 UTC