Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 12/08/2001 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, οι επιπτώσεις από τη μείωση των επιτοκίων, οι κινήσεις των πολιτικών κομμάτων ενόψει των προσεχών Δημοτικών Εκλογών, η δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Εκπαίδευση, καθώς και η διερευνώμενη υπόθεση προμήθειας εκρηκτικών υλών στην οποία φέρεται να εμπλέκεται αντισυνταγματάρχης της ΕΦ, είναι μερικά θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Παρέδωσε ολόκληρο οπλοστάσιο" γράφει ότι αντισυνταγματάρχης της ΕΦ, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις προμήθειας εκρηκτικών υλών, "παρουσιάζεται συνεργάσιμος με την Αστυνομία" και χθες παρέδωσε μεγάλο αριθμό εκρηκτικών υλών, όπλα, πυρομαχικά, μορφίνες και χειροβομβίδες. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ αμέσως μετά τις διακοπές και μετά τη συνάντηση με το ΑΚΕΛ θα επιφυλάξει "αρκετές εκπλήξεις" ως προς τα άτομα που θα υποστηρίξει ή να εισηγηθεί στις Δημοτικές Εκλογές του Δεκεμβρίου.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τέως Λεμεσού Χρύσανθος ο δωρητής - μυστήριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία" γράφει ότι ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος "είναι ο δωρητής - φάντασμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία", έτσι ώστε "να αναδιαμορφώσει την εικόνα που σχηματίσθηκε στην κοινή γνώμη για το άτομό του". Αλλού γράφει ότι η εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Βρετανία "συνεχίζει να δίνει πλήρη υποστήριξη στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Κυπριακό".

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξι 'Κλειδιά' Αλέκου Μαρκίδη" ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχοντας ως "εργαλείο την υπεροχή του ευρωπαϊκού νόμου" υπέβαλε προς τον Πρόεδρο Κληρίδη "έξι αρχές 'κλειδιά' για την κατοχύρωση της ενότητας του κράτους ενόψει του ενδεχομένου της επανέναρξης των συνομιλιών" κωδικοποιώντας τη σχέση ανάμεσα στην εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε το διάταγμα κράτησης δύο υπόπτων που κρατούνται σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση παιδεραστίας για άλλες έξι μέρες και διέταξε όπως η διαδικασία γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πυροδοτεί αντιδράσεις", γράφει ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια παράλληλα με την αύξηση του εύρους διακύμανσης της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ "δημιουργεί νέους κινδύνους διαφοροποίησης των οικονομικών μεγεθών του τόπου με ευρύτατες συνέπειες". Αλλού γράφει ότι οι θεράποντες ιατροί του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, σε ιατρικό ανακοινωθέν, αναφέρουν ότι έχει ολοκληρώσει "με καλά αποτελέσματα" την ακτινοθεραπεία στην οστική βλάβη της λεκάνης και δίνει τη μάχη με ψηλό ηθικό και πείσμα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Προς Συμμαχίες Εξουσίας" γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ προχωρούν με προσεκτικά βήματα, ώστε "να πετύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους που θα διευκολύνουν και τα επόμενα βήματα τους", όσον αφορά τις Δημοτικές εκλογές, ενώ μέχρι τώρα, κυρίαρχος του παιγνιδιού φαίνεται να είναι το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τα καθοριστικά πορίσματα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων για την εκπομπή μαγνητικών ραδιοκυμάτων από τις κεραίες στις Βρετανικές Βάσεις.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ιδιωτικό οπλοστάσιο" ότι ο αντισυνταγματάρχης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση προμήθειας εκρηκτικών υλών, φαίνεται να μετέτρεψε το στρατόπεδο στο οποίο υπηρετούσε σε "πηγή διοχέτευσης όπλων και εκρηκτικών σε ανθρώπους του υποκόσμου". Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2001 οι τουριστικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο της τάξης του 5.49%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σε ανασκόπηση των οικονομικών εξελίξεων αναφέρει ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο οι αφίξεις του τουριστών παρουσιάζουν αρκετή επιβράδυνση.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι εταιρεία ενοικιάσεως τζετ σκι στην Πάφο υπόκειται σε έρευνες από την Αστυνομία, αναφορικά με ατύχημα που είχε Ολλανδός τουρίστας και ο 16-χρονος γιος του, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΟΤ δηλώνει ότι ο 16-χρονος σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν έπρεπε να οδηγήσει το τζετ σκι. Αλλού γράφει ότι δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας "Daily Telegraph" αναφέρει ότι οργανωμένες συμμορίες Βρετανών, όχι μόνο εισάγουν ναρκωτικά στην Κύπρο, αλλά επιλύουν τις διαφορές τους στο νησί με "πόλεμο συμμοριών".

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 12 August 2001 - 8:24:05 UTC