Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-14

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 14/08/2001 Οι χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου για το Κυπριακό στο LGR του Λονδίνου, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, η ανεύρεση από την Αστυνομία νέου παράνομου οπλισμού, η έκθεση για την Κύπρο της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ για Εξάλειψη Φυλετικών Διακρίσεων, οι αντιδράσεις μετά τη μείωση των επιτοκίων και οι Δημοτικές εκλογές είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Γνωστοί οι υποκινητές των βομβιστών" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος είπε ότι τα πρόσωπα που υποκινούν και υποθάλπουν βομβιστικές και άλλες εγκληματικές ενέργειες είναι "γνωστά στην Αστυνομία" και πρόσθεσε ότι αν θα γίνει κατορθωτό να συνδεθούν οποιαδήποτε πρόσωπα με μαρτυρίες, αυτό "εναπόκειται να διαφανεί με την εξέλιξη των ανακρίσεων". Αλλού προβάλει τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ, ο οποίος ανέφερε ότι η Αγκυρα έχει επιτύχει πρόοδο στην προσπάθειά της "να πείσει διάφορες ξένες χώρες ότι το μοντέλο λύσης για την Κύπρο είναι αυτό της συνομοσπονδίας".

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Η νέα ανεύρεση δεν σχετίζεται με τον Σουτζιή" γράφει ότι νέο οπλοστάσιο σε "άριστη κατάσταση" ανευρέθηκε από την Αστυνομία χθες το οποίο όμως σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, δεν σχετίζεται με την υπόθεση του Αντισυνταγματάρχη Σιουτζή, ενώ γράφει πως από "κόσκινο" περνούν όλες οι ανεξερεύνητες βομβιστικές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων και ότι "είναι θέμα ημερών να γίνουν αιφνίδιες συλλήψεις". Αλλού προβάλει δήλωση του Προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο στην οποία αναφέρει ότι "οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν πρέπει να είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων."

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" αναφέρεται στις δηλώσεις των αρμοδίων μετά το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας για τους αγωγούς αποβλήτων στον Πρωταρά και παραθέτει τις τρεις επίσημες απαντήσεις που δόθησαν στον "Π" για το θέμα αυτό, στις οποίες υπάρχει "σωρεία αντιφάσεων". Αλλού γράφει ότι "σε ρυθμούς ατμομηχανής", κινούνται προς τον παρόν οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, ως προς τις εσωτερικές του διεργασίες, αλλά και στις μεταξύ τους συνεργασίες αναφορικά με τις Δημοτικές εκλογές και ότι οι διαβουλεύσεις και οι κινήσεις προχωρούν πολύ αργά λόγω των διακοπών του Δεκαπενταύγουστου.

Η "Σημερινή" με τίτλο "Γιάφκα εγκληματιών" αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αρχηγού Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη μετά τον εντοπισμό και την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας οπλισμού, που χρησιμοποιούσαν "βαρώνοι του υπόκοσμου" για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι "Διλήμματα, πιέσεις και την άσκηση μιας άλλης μορφής διπλωματία" προανήγγειλε η κυβέρνηση ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό. Ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε στο LGR του Λονδίνου ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα υποβάλει ενώπιον των δύο μερών άτυπα έγγραφα επί των πτυχών του Κυπριακού.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Μοχλός των εξελίξεων η ΕΕ", γράφει ότι σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους είναι "σημαντική συγκυρία" το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδεχόμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, η Κομισιόν θα καταθέσει τις εκθέσεις της για την εταιρική σχέση Κύπρου και Τουρκίας, "όπου θα καταγραφεί και η στάση που η κάθε πλευρά θα καταθέσει στις εκ του σύνεγγυς". Αλλού αναφέρεται στην έκθεση για την Κύπρο της Επιτροπής του ΟΗΕ που παρακολουθεί την εφαρμογή της Σύμβασης για Εξάλειψη κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία περιέχει "πολλά θετικά στοιχεία" αλλά "ιδιαίτερη σημασία" για την Κύπρο έχει η απόφαση της Επιτροπής, όπου επιβεβαιώνεται η σημασία τερματισμού της ξένης κατοχής στην Κύπρο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΑΚΕΛ προς ΟΗΕ: Εφαρμόστε το 550", γράφει με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, ότι το ΑΚΕΛ καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να εφαρμόσουν το ψήφισμα 550 του διεθνούς οργανισμού του 1984, το οποίο προνοεί την εγκατάσταση των νομίμων κατοίκων της Αμμοχώστου στα σπίτια και στις περιουσίες τους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιευθεί ο προκαταρκτικός κατάλογος των 90 συνεργείων που έχουν επιλεγεί για να διεξάγουν έλεγχο ιδιωτικών μηχανοκινήτων οχημάτων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο επιχειρηματικό κόσμος αντέδρασε έντονα στα μέτρα που στοχεύουν στην αποθάρρυνση δανείων σε συνάλλαγμα, λέγοντας ότι με την εξέλιξη αυτή ότι "οι δανειζόμενοι κρατούνται όμηροι από τις Τράπεζες". Αλλού η εφημερίδα γράφει πως οι Κυπριακές Αερογραμμές θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στα πληρώματά τους να διανυκτερεύουν στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, παρά το ότι άλλες αερογραμμές αποφεύγουν λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή να το πράττουν αυτό. Η πτήση για Τελ Αβίβ θεωρείται από τις Κυπριακές Αερογραμμές ως η τρίτη πιο κερδοφόρα μετά την Αθήνα και το Λονδίνο, σύμφωνα με δηλώσεις του Διευθυντή Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας, Τάσου Αγγελή.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 14 August 2001 - 6:24:05 UTC