Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 20/8/2001 Το θέμα της διαφωνίας μεταξύ κοινοβουλευτικών κομμάτων και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου, για το κατά πόσον θα πρέπει να συνοδεύσουν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου τον Πρόεδρο Κληρίδη στις πιθανολογούμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Οι παρασκηνιακές ενέργειες των Τούρκων για αναγνώριση του ψευδοκράτους, η κακοκαιρία και οι ζημιές που προκλήθηκαν από αυτή χθες και προχθές σε αρκετές περιοχές της Κύπρου και η διαμάχη μεταξύ μηχανικών αεροσκαφών και διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Το Εθνικό θα έχει τον τελευταίο λόγο", αναφέρεται στις αντιπαραθέσεις αρχηγών κομμάτων και του κ. Παπαπέτρου σχετικά με τη μετάβαση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις συνομιλίες και γράφει ότι την οριστική απόφαση για το θέμα αυτό θα πάρει το Εθνικό Συμβούλιο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Αλλη είδηση είναι ότι σήμερα, σε υπηρεσιακή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, θα καθορισθούν "οι δυάδες" των εκλογών που θα γίνουν τον προσεχή Δεκέμβριο.

"Το Θάρρος" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Απρόβλεπτη η οργή της φύσης", πως επικρατούσε κακοκαιρία στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Πάφου χθες και προχθές, με καταρρακτώδεις βροχές, χαλάζι και δυνατούς ανέμους που προκάλεσαν πολύ μεγάλες καταστροφές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύντομα θα μειωθούν ακόμα περισσότερο τα τραπεζικά επιτόκια, ενώ στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αναμένεται η απόφαση για μείωση του φόρου που επιβάλλεται σε κυπριακές εταιρείες με παράλληλη αύξηση (μέχρι και 12%) του φορολογικού συντελεστή στις διεθνείς εταιρείες.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Αστραπές Μίχου... Βροντές Νίκου", γράφει στο κύριο θέμα ότι "έχει ξεσπάσει δριμεία αντιπαράθεση στο κυβερνητικό στρατόπεδο" με πρωταγωνιστές τον κ. Παπαπέτρου και τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και με αφορμή τη μετάβαση ή όχι του Εθνικού Συμβουλίου στη Νέα Υόρκη για τις συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι Τουρκία και Ντενκτάς δραστηριοποιούνται στο παρασκήνιο για να επαναφέρουν το θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών των ισλαμικών κρατών που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη.

Η "Σημερινή" με κύριο τίτλο "Στη φάκα οι νονοί", γράφει ότι ο κλοιός γύρω από συγκεκριμένη σπείρα "νονών" του εγκλήματος και των εκτελεστικών τους οργάνων σφίγγει ημέρα με την ημέρα και πως θεωρείται βέβαιο ότι οι "βαρόνοι" του υποκόσμου και των καταγωγίων έχουν πιαστεί στη "φάκα" και ότι υπάρχουν αρκετά τεκμήρια που οδηγούν στην εξιχνίαση δολοφονιών. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία και τη διαχείριση των Πιστωτικών Συνεργατικών Ιδρυμάτων, για να τερματιστούν οι παρατυπίες και η παροχή δανείων πέραν του επιτρεπόμενου ποσού.

Ο "Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "Κρίση με παρενέργειες", αναφέρεται στην αντιπαράθεση των κυρίων Παπαπέτρου και Αναστασιάδη με αφορμή το ερώτημα εάν πρέπει ή όχι το Εθνικό Συμβούλιο να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ξένοι διπλωμάτες, μετά από συναντήσεις τους με Τούρκους εκπροσώπους των Υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών, μιλούν για μια νέα φόρμουλα για την επίλυση του προβλήματος που οι ίδιοι οι Τούρκοι δημιούργησαν αναφορικά με την λειτουργία του λεγόμενου ευρωστρατού.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Κρίση στη συγκυβέρνηση", γράφει ότι θέμα εμπιστοσύνης για τον κ. Παπαπέτρου θέτει πλέον ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και εντείνοντας την κόντρα μεταξύ ΔΗΣΥ - ΕΔΗ. Αλλού αναφέρεται στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ανεξάρτητης Συντεχνίας των Υπαλλήλων Συγκροτήματος Εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών (ΑΣΥΣΕΚΑ), όπου θα αποφασιστεί τελικά το τι μέλλει γενέσθαι και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.

(ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 20 August 2001 - 7:24:04 UTC