Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 21/8/2001 Το Κυπριακό και οι συνεννοήσεις μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας ενόψει της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη τον ερχόμενο μήνα, οι διαφωνίες για το κατά πόσον τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στις συνομιλίες και η παρέμβαση του Προέδρου για εκτόνωση της κατάστασης, η διακίνηση παράνομων μεταναστών και ο κίνδυνος απεργιακών κινητοποιήσεων στις Κυπριακές Αερογραμμές και οι τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του Δεκεμβρίου είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Τελεία και παύλα έβαλε ο Πρόεδρος", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, παρεμβαίνοντας στην ανατιπαράθεση ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου για το κατά πόσον τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα συνοδεύσουν τον ίδιο στις συνομιλίες τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, κατέστησε σαφές χθες ότι την τελική απόφαση θα λάβει αυτός και κανένας άλλος. Αλλού επικαλείται πληροφορίες της ότι η κρίση που ξέσπασε στην ΠΑΣΥΔΥ θα οδηγηθεί ίσως στα δικαστήρια.

"Η Μάχη" με τον τίτλο "Κινητοποίηση για διάλυση του κυκλώματος δουλεμπορίου", γράφει στο κύριο θέμα πως η Αστυνομία έχει πληροφορίες ότι κύκλωμα δουλεμπορίου με έδρα την Κωνσταντινούπολη έχει ως στόχο την Κύπρο για τη διοχέτευση λαθρομεταναστών και ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για εντοπισμό των εγκεφάλων. Αλλη είδηση είναι η χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων ανάμεσα στον Υπουργό Αβέρωφ Νεοφύτου και εκπροσώπους του Συνδέσμου Ξενοδόχων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου για την εξομοίωση των τελών αεροδρομίου Λάρνακας με τα αντίστοιχα της Πάφου.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Τσακώνονταν σε ξένο αχυρώνα", ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ζήτησε χθες εκτόνωση της κρίσης που προέκυψε με την αντιπαράθεση των κυρίων Αναστασιάδη και Παπαπέτρου, ενώ παρεμβάσεις έκαναν και ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου ανακοίνωσε χθες ότι οι τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις του προσεχούς Δεκεμβρίου θα γίνουν ανά δύο στις 2 και 16 Δεκεμβρίου.

"Η Σημερινή" με τον τίτλο "'Οχι' Κληρίδη στο Εθνικό", γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει αποφασίσει κατ' αρχήν να μην συνοδεύεται από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά την πιθανολογούμενη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, επειδή θεωρεί πως ο μεγάλος αριθμός των μελών του θα προκαλέσει "ανυπέρβλητα προβλήματα στον ίδιο κατά την ενημέρωση". Αλλού γράφει ότι ο νέος αρχηγός του τουρκικού κατοχικού στρατού, αντιστράτηγος Αχμέτ Οζτεκέρ, ανέλαβε τα καθήκοντά του εκτοξεύοντας απειλές ότι οι δυνάμεις που διοικεί "είναι πάντοτε έτοιμες για πόλεμο".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προς κρίσιμες αποφάσεις", γράφει ότι οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας, ενόψει της πιθανής επανέναρξης των συνομιλιών, βρίσκονται σε τακτική επαφή και συνεννοούνται για τον καθορισμό της τακτικής που θα ακολουθήσουν καθώς και της "τελικής γραμμής πλεύσης, ενώ μελετάται και η έλευση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στην Κύπρο ή η επίσκεψη του Κυπρίου ομολόγου του Ιωάννη Κασουλίδη στην Αθήνα. Αλλού γράφει πως έχουν διαπιστωθεί διαρροές πετρελαιοειδών από διασωληνώσεις των διυλιστηρίων Λάρνακας και ότι υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς με καταστροφικές συνέπειες.

Η "Χαραυγή" αφιερώνει το κύριο θέμα στον εκλιπόντα τέως βουλευτή του ΑΚΕΛ και ΓΓ της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου και, με τον τίτλο "Στερνό αντίο", γράφει ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία, ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα και πλήθος λαού προσήλθαν χθες το απόγευμα στην εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία, όπου έγινε η κηδεία του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι, εκτός από την ΑΣΥΣΕΚΑ που βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών, τώρα και η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) θέτει θέμα ανέλιξης και εξασφάλισης της εργασίας των μελών της προειδοποιώντας για λήψη δυναμικών μέτρων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου υποσχέθηκε να επιστρέψει δυο άδειες ταξί στην εταιρεία "Αστραπή" δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν είχε καμμίαν ανάμειξη στη δικαστική υπόθεση της περασμένης χρονιάς, ως συνέπεια της οποίας υπήρξε η απώλεια των δύο αδειών της εταιρείας. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση υποσχέθηκε χθες ότι θα αποζημιώσει όλα τα θύματα της πρόσφατης καταιγίδας που έπληξε κυρίως την περιοχή στο χωριό Τρούλλοι, αλλά και άλλες κοινότητες των επαρχιών Λάρνακας, Λευκωσίας και Πάφου.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 21 August 2001 - 6:24:05 UTC