Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-22

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 22/8/2001 Η συνάντηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν στη Ζυρίχη, που θα προηγηθεί της συνάντησης του κ. Ντενκτάς με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας και η αναμενόμενη κάθοδος στο νησί από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο για συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων. Αλλά θέματα που προβάλονται είναι οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές και οι δηλώσεις Αναστασιάδη - Παπαπέτρου για το θέμα της μεταξύ τους αντιπαράθεσης.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Προκαταρκτικές από το Ντε Σότο" ότι προκαταρκτικές εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα διεξαγάγει ο Αλβαρο ντε Σότο κατά το ταξίδι του στην Κύπρο, το οποίο θα διαρκέσει από τις 29 Αυγούστου μέχρι και τις 5 Σεπτεμβρίου. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι καταργείται σε τρία με τέσσερα χρόνια ο κατάλογος διοριστέων καθηγητών και όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης η κατάργηση αυτή προκύπτει εξαιτίας της εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Απεξάρτηση Δήμων από τα κόμματα επιδιώκει ο ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι απεξάρτηση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τις ευρύτερες κομματικές σκοπιμότητες και εγκατάλειψη του ανταγωνισμού μεταξύ των κομμάτων υποστηρίχθηκε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Παναγιώτη Δημητρίου, αφού βλάπτουν όχι μόνο το θεσμό αλλά και το κόμμα. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι με απεργιακά μέτρα απειλεί η ΑΣΥΣΕΚΑ εάν τελικά απορριφθεί η πρότασή της για ανέλιξη των μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ντροπή - Θα φτάσουν και στο λιντσάρισμα;" ότι τα "κρούσματα ρατσισμού έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα μας". Πολυκατοικία στην οποία διαμένουν καλλιτέχνιδες στη Λεμεσό, γίνεται καθημερινώς στόχος νεαρών οι οποίοι επιδίδονται σε πετροβολισμούς, σε ξυλοδαρμούς και άσεμνες πράξεις. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για προώθηση του ψευδοκράτους μέσω ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Στο αεροδρόμιο της Φρακφούρτης αναρτίθηκε πινακίδα που διαφημίζει τις λεγόμενες "Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές", που είναι εγγεγραμμένη ως τουρκική εταιρεία.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ακονίζουν μαχαίρια" αναφέρει ότι "σύννεφα μαζεύονται στον ορίζοντα της παιδείας" καθώς όλες οι ενδείξεις που υπάρχουν οδηγούν στο συμπέρασμα ότι λίγο μετά την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου οι εκπαιδευτικές οργανώσεις των καθηγητών (ΟΕΛΜΕΚ) και των δασκάλων (ΠΟΕΔ) θα βρεθούν εκ νέου σε δυναμική αντιπαράθεση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συναντήσει τον Κοινοτικό Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης καθ' οδόν προς το Σάλτσμπουργκ, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς.

Ο "Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Προθέρμανση στη Λευκωσία" ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα εγκαινιάσουν με την κάθοδο του απεσταλμένου τους στη Λευκωσία Αλβαρο ντε Σότο την ερχόμενη εβδομάδα πολυήμερο "πήγαινε-έλα" μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχομένων. Στόχος των συνεχών επαφών θα είναι η προετοιμασία του νέου γύρου των συνομιλιών αλλά και η έναρξη των συζητήσεων επί της ουσίας του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι στα πλαίσια των διαβουλεύσεων των κομμάτων για τις δημοτικές εκλογές γίνεται τώρα αναφορά στο όνομα του Τάκη Χατζηδημητρίου για το Δήμο της πρωτεύουσας ενώ εκκρεμεί και η υποψηφιότητα της Αννας Μαραγκού. Για τη Λευκωσία γίνεται αναφορά και στο όνομα του Μιχάλη Ζαμπέλα.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "'Είσαι απληροφόρητος'!" γράφει ότι μπορεί χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου να υποστήριξε ότι η αντιπαράθεση που προκλήθηκε μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη έχει λήξει, "φαίνεται όμως ότι μια νέα διαμάχη, μεταξύ του κ. Αναστασιάδη και του Προέδρου Κληρίδη, αρχίζει αυτή τη φορά", με αφορμή την παρέμβαση του Προέδρου Κληρίδη στη διαμάχη των δύο ανδρών. Aλλού η εφημερίδα γράφει ότι ερμητικά κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους, τόσο οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων, όσο και η κυπριακή κυβέρνηση, σχετικά με το θέμα εγκατάστασης από τους Βρετανούς γιγαντιαίας κεραίας στην αλυκή Ακρωτηρίου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Αστυνομία 'υποχρέωσε Πόντιο να αποσύρει παράπονο'" ότι η αστυνομία "υποχρέωσε" έναν υπό κράτηση Ελληνοπόντιο από τη Γεωργία να αποσύρει επίσημο παράπονό του εναντίον της, ώστε αυτός και η σύζυγός του να αφεθούν ελεύθεροι και να απελαθούν, σύμφωνα με την Ομάδα Υποστήριξης Αλλοδαπών. Το παράπονο αφορούσε ισχυριζόμενο ξυλοδαρμό του 19χρονου Πόντιου και του αδελφού του από αστυνομικούς. Αλλού γράφει ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν την ύπαρξη διαδικαστικών προβλημάτων στη διοργάνωση των εκλογών για τις σχολικές εφορίες που θα διεξαχθούν το Δεκέμβριο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" με κύριο τίτλο "Λευκόνοικο - σωτήρας για την Aqua Sol" ότι η έγκαιρη επέμβαση του "Λευκονοίκου" έσωσε την τιμή της μετοχής της Aqua Sol Hotels (ASH) από άμεση κατάρρευση, καθώς οι εντατικές αγορές που άρχισε τη Δευτέρα και συνέχισε χθες βοήθησαν την τιμή να ανακτήσει μέρος των απωλειών που είχε την περασμένη βδομάδα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε χθεσινή του συνεδρία του συμβούλιο του ΧΑΚ ενέκρινε 30 κριτήρια για εισαγωγή ναυτιλιακών εταιρειών στο χρηματιστήριο. Τα κριτήρια αποστέλλονται προς τον Υπουργό Οικονομικών για εξέταση από τον ίδιο και τους αρμόδιους λειτουργούς του.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 22 August 2001 - 6:24:05 UTC