Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 25/8/2001 Η επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και οι δηλώσεις στα κατεχόμενα του Τούρκου Υφυπουργού Εξωτερικών Φαρούκ Λόγογλου, οι επισκέψεις που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, το Γερεβάν και τη Μόσχα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, οι διεργασίες στα κόμματα για τις δημοτικές εκλογές, η ένταση στην εκπαίδευση και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Με τη σφραγίδα Αθήνας - Αγκυρας" γράφει ότι τη σφραγίδα τους στις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναμένεται ότι θα αφήσουν η Αθήνα και η Αγκυρα, καθώς, ενόψει των επαφών για το Κυπριακό, σπεύδουν στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Λόλογλου, ο οποίος ευρισκόμενος στα κατεχόμενα δήλωσε ότι μετά τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς θα πρέπει να υπάρξει και νέα συνάντηση Τουρκίας - ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι το φθινόπωρο θα αρχίσουν με πιο εντατικό ρυθμό, με τη μέθοδο των σεισμικών μετρήσεων, οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, ώστε να δοθεί πιο ακριβής εικόνα για την ύπαρξη και την έκταση των κοιτασμάτων πετρελαίου.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τηρούν σιγή ως ιχθείς στο νερό της Αυδήμου" γράφει ότι θορυβημένοι φαίνονται να είναι οι αρμόδιοι μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για την ακαταλληλότητα του νερού στην κοινότητα Αυδήμου και τα γύρω χωριά και την εγγραφή του θέματος προς συζήτηση στη Βουλή από το βουλευτή του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Σωτήρη Σαμψών. Αλλού αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απειλεί ότι θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με στόχο να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Γκρίζα σύννεφα πάνω από τον Ουράνιο" ότι η ένταση στην εκπαίδευση καλά κρατεί, καθώς η αποφυγή της λήψης απεργιακών μέτρων από πλευράς καθηγητών, φαίνεται να είναι προσωρινή, ο αποκλεισμός των επιθεωρητών από τα σχολεία φαίνεται να επιδεινώνει την κατάσταση, οι υπάλληλοι των Τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα, ενώ οι δάσκαλοι αισθάνονται δυσαρεστημένοι μετά την ανακοίνωση των διορισμών. Αλλού γράφει ότι κύκλο επαφών σε διάφορες χώρες αρχίζει από την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, όπου θα γίνει ανασκόπηση της αμυντικής κατάστασης Ελλάδας και Κύπρου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Τριγμοί στο Μέτωπο" γράφει ότι προβληματική καθιστούν την τριμερή συνεργασία ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ για τις δημοτικές εκλογές, οι προψεσινές αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Το κόμμα θέτει ως προϋποθέσεις για τις διαβουλεύσεις για την επίτευξη συνεργασίας, όπως οι συζητήσεις αρχίσουν από μηδενική βάση και η συνεργασία λαμβάνει υπόψη την εκλογική δύναμη των κομμάτων. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις στα κατεχόμενα του Υπατου Αρμοστή της Βρετανίας στη Λευκωσία Εντουαρτ Κλέι και γράφει ότι η Βρετανία στρώνει το έδαφος για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην Κύπρο, τροφοδοτεί την αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ανοίγει το δρόμο στην αποδοχή των πραγματικοτήτων στη λύση "δύο κρατών" και στη συνομοσπονδία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σκληρότεροι και απειλητικοί" γράφει ότι σκληρότεροι και εκτοξεύοντας απειλές παρουσιάζονται οι Τούρκοι ενόψει έντονων διεργασιών που αναμένονται στο Κυπριακό, καθώς την ίδια στιγμή που σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο η Αγκυρα θέτει τα πλαίσια των συζητήσεων στη βάση των παραμέτρων για αναγνώριση του ψευδοκράτους και λύση συνομοσπονδίας, υπάρχουν σαφείς κινήσεις και στο στρατιωτικό πεδίο. Αλλού γράφει ότι με οργασμό εργασιών και επιδιόρθωσης προβληματικών αγωγών καυσίμων και υγραερίου ξεκίνησε η χθεσινή μέρα στην αφύλακτη περιοχή έναντι του διυλιστηρίου και μεταξύ των εγκαταστάσεων των εταιρειών πετρελαιοειδών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα ότι η ώρα της αλήθειας πλησίασε για τον τομέα των υπεράκτιων εταιρειών, καθώς η κυβέρνηση μελετά το επίμαχο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Το θέμα απασχολεί σεμινάριο που άρχισε χθες στη Λευκωσία με τη συμμετοχή ντόπιων και ξένων ειδικών. Αλλού γράφει ότι ο έλεγχος για τα ιδιωτικά οχήματα άνω των τεσσάρων χρονών ξεκινά από το Σεπτέμβριο και αφορά 240 χιλιάδες αυτοκίνητα.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ενέσεις βοήθειας" γράφει ότι η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη φαίνεται να παρακάμπτει το νομικό κώλυμα ως προς τον τρόπο διορισμού και αμοιβής των οκτώ εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα ενισχύσουν την Ερευνητική Επιτροπή για το ΧΑΚ, με αποσπάσεις από την κρατική μηχανή. Αλλού γράφει ότι η υποχρέωση για αύξηση της έμμεσης φορολογίας (ΦΠΑ), λόγω της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, δίνει μια μοναδική ευκαιρία για συνολική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει την Κύπρο ανταγωνιστικό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", στο κύριο θέμα με τίτλο "Χαστούκι του ΧΑΚ στην Globalsoft" γράφει ότι διαλύονται οι ελπίδες της εταιρείας L.K.Globalsoft για γρήγορη λύση στην εισαγωγή των 30 εκατομμυρίων μετοχών στην αγορά, στις οποίες αποδίδει την κατάρρευση της τιμής της μετοχής, λόγω απόφασης τους ΧΑΚ να απορρίψει το αίτημα για άμεση εισαγωγή. Αλλού γράφει ότι ο καταναλωτής θα μπορεί από το 2002, όπως υπολογίζεται, να επιλέγει τη διατίμηση για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει, η οποία θα βασίζεται στη χρονική περίοδο που γίνεται η κατανάλωση, ενώ για τους οικιακούς καταναλωτές θα υπάρχουν δύο διατιμήσεις, από τις οποίες θα μπορεί να επιλέξει τη μόνη και τη διπλή εγγραφή.

ΣΣ:Η εφημερίδα "Χαραυγή" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΚ)
0
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 25 August 2001 - 8:24:04 UTC