Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 26/8/2001 Το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ για την Κύπρο, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές, η έναρξη σήμερα του συνεδρίου των αποδήμων στη Λευκωσία και η αναζήτηση από την Αστυνομία άλλων τεσσάρων προσώπων, σε σχέση με την υπόθεση του οπλισμού που παρέδωσε ο αντισυνταγματάρχης Σάββας Σουτζής, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "10 αγκάθια για το ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ" ότι ο πονοκέφαλος για τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ γίνεται μέρα με τη μέρα μεγαλύτερος σχετικά με την προσπάθεια επίτευξης τριμερούς συνεργασίας στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, αφού προκύπτουν συνεχώς νέα αγκάθια που αποδεικνύουν ότι η έκφραση πρόθεσης για συνεργασία δεν αρκεί για να υπερπηδηθούν τα πρακτικά προβλήματα. Αλλού αναφέρει ότι σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης τονίζει ότι θα ήταν λάθος να δοθεί στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς οποιοδήποτε άτυπο φραστικό αντάλλαγμα για να πεισθεί δήθεν να προσέλθει στις συνομιλίες, που ο ίδιος εγκατέλειψε.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εξαρθρώνεται η εταιρεία-βομβιστών" αναφέρει ότι άλλα τέσσερα πρόσωπα που πιστεύεται ότι είναι συνεργάτες του αντισυνταγματάρχη Σάββα Σουτζιή αναζητεί η αστυνομία στην προσπάθειά της για διαλεύκανση σοβαρών υποθέσεων που σχετίζονται με βομβιστικές ενέργειες και άλλα σοβαρά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο παρελθόν. Αλλού αναφέρει ότι με νέες εισηγήσεις και διαβήματα προχωρεί η οργάνωση των δασκάλων (ΠΟΕΔ) προκειμένου να καλύψει το χάσμα που έχει παρουσιαστεί, όσον αφορά τους 60 νέους πτυχιούχους δασκάλους και 50 νηπιαγωγούς που βρίσκονται στον κατάλογο των αδιόριστων.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Σχέσεις ...βεντέτας" ότι η πρόσφατη κρίση στις σχέσεις Νίκου Αναστασιάδη και Μιχάλη Παπαπέτρου αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου αφού εδώ και μήνες - και συγκεκριμένα μετά τις βουλευτικές - μεταξύ Προεδρικού και Πινδάρου σοβεί ένας ακήρυκτος πόλεμος. Αιτία είναι ο έλεγχος και η ρύθμιση των εξελίξεων ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αλλού σημειώνει ότι οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών προκλήθηκε κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με αφορμή την επαναϋποστήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Βλίττη για τη δημαρχία του Δήμου Παραλιμνίου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Σκληρά παζάρια" σημειώνει ότι σκληρά παζάρια για την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων άρχισαν ήδη να διεξάγονται σε πολλούς Δήμους, παρ' όλον που όλα τα κόμματα δηλώνουν προσηλωμένα στην ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε άλλο θέμα σημειώνει τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, δήλωσε προχθές στο Στρασβούργο ότι η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εάν δεν επιλύσει προηγουμένως τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών στο νησί.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Νέοι και επικίνδυνοι ελιγμοί" ότι θέμα ενδιάμεσης συμφωνίας θέτει ο Ραούφ Ντενκτάς, σε μια κίνηση τακτικής που στόχο έχει να αποφύγει συζήτηση για συνολική λύση του Κυπριακού. Αλλού σημειώνει ότι ποσοστό τουλάχιστον 15% των λαχανικών που καταναλώσαμε κατά το έτος 2000 ήταν εκτός προδιαγραφών ενώ οι αποθηκευμένες πατάτες ήταν κατά 33% εκτός των ευρωπαϊκών αλλά και των κυπριακών ορίων, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Γενικού Χημείου του κράτους, που κυκλοφόρησε φέτος.

Η "Χαραυγή" γράφει πρωτοσέλιδα ότι το Προεδρικό ευνοεί πρόωρη αφυπηρέτηση του Αρχηγού της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη και πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει στείλει έμμεσα μηνύματα προς τον κ. Αγγελίδη ότι θα ήταν προτιμότερο να αφυπηρετούσε πρόωρα "ώστε να αποκατασταθεί η αρμονική συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας και Προεδρικού, αλλά να λειτουργεί και η Αστυνομία συλλογικά". Αλλού αναφέρει ότι αρχίζει σήμερα στις 7μμ. Στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία το ΙΒ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ατυπο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών εισηγείται μια πολύπλοκη συμφωνία διαμοιρασμού των εξουσιών" ότι ένα άτυπο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίο γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών εισηγείται μιαν περιπλεγμένη και αμφιλεγόμενη συμφωνία διαμοιρασμού των εξουσιών μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ καντονίων που θα απαρτίζουν την ομόσπονδη Κύπρο. Αλλού σημειώνει το Λονδίνο και η Λευκωσία βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των συνομιλιών τους για την νέα κεραία που οι Βρετανικές Βάσεις θέλουν να ανεγείρουν δίπλα στην αλυκή Ακρωτηρίου.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΚΣΤ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 26 August 2001 - 8:24:04 UTC