Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Στις δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τους Τ/Κ που κατέχουν κυπριακά διαβατήρια, στις τουρκικές μεθοδεύσεις για τροποποιήσεις πάνω στο προσχέδιο ψηφίσματος της έκθεσης Πόος για το Κυπριακό στο Ευρωκοινοβούλιο, στις χθεσινές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αφορούν την τέταρτη εταιρεία πετρελαιοειδών και τις υπερβάσεις αξιωματούχων των ΣΠΕ αναφέρεται σήμερα ο Κυπριακός Τύπος. Επίσης οι εφημερίδες ασχολούνται με τη συνάντηση του Υπουργού Αμυνας με τον Ελληνα ΥΠΕΞ στην Αθήνα και τα εργασιακά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται στην εκπαίδευση και τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Η "Αλήθεια" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Σε στρατοδικεία οι Τ/Κ" γράφει ότι χθες προσήχθησαν σε "στρατοδικεία" του ψευδοκράτους Τ/Κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κατηγορία ότι είναι κάτοχοι κυπριακών διαβατηρίων. Η αύξηση του αριθμού των Τ/Κ που κάνουν αίτηση για κυπριακά διαβατήρια προκάλεσε πανικό στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, γράφει η εφημερίδα. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή "παρ'ολίγον τραγωδία" στη Λεμεσό, όπου μπαλκόνια πολυκατοικίας άρχισαν να πέφτουν από τον πέμπτο όροφο, χωρίς όμως να προκαλέσουν τραυματισμούς, παρά μόνο πανικό στους ενοίκους, οι οποίοι ζητούν να αποδοθούν ευθύνες.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Τούρκος τραπεζίτης, μεσάζων στην πώληση Τ/κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές" γράφει πως σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα", ο πρώην ιδιοκτήτης της Everest Bank στα κατεχόμενα βρίσκεται στις ελεύθερες περιοχές και μεσολαβεί έναντι προμήθειας στην πώληση Τ/κ περιουσιών. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα αναφέρεται στο χθεσινό ναυτικό ατύχημα στη Λεμεσό όπου δύο εμπορικά, πλοία τα φορτηγά "Ε- Κυριάκος" και "Τζασμίν", συγκρούστηκαν. Το τελευταίο ήταν φορτωμένο με την επικίνδυνη χημική ουσία εθυλοφορμαδεϊνη.

Η εφημερίδα "Πολίτης" υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Τα στοιχεία της οργής Ντενκτάς" αποκαλύπτει στοιχεία για τους Τ/Κ που υποβάλουν αίτηση για κυπριακό διαβατήριο και γράφει πως το πρώτο μισό του 2001 εκδόθηκαν 817 διαβατήρια, αριθμός τετραπλάσιος του περσινού. Αυτά τα στοιχεία, γράφει ο "Π", εξηγούν τη χθεσινή οργή του Τ/Κ ηγέτη εναντίον Τ/Κ που αιτούνται και αποκτούν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία θεωρεί ανεπίτρεπτη και καταδικαστέα την παραβίαση των νόμων από αξιωματούχους των ΣΠΕ και προνοεί την παύση όσων οι λογαριασμοί παρουσιάζουν υπερβάσεις.

Η "Σημερινή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Βόμβα από Βρυξέλλες" γράφει ότι το τουρκικό λόμπι στις Βρυξέλλες βομβαρδίζει με τροπολογίες το ψήφισμα Πόος για το Κυπριακό, το οποίο την προσεχή Τετάρτη θα τεθεί για έγκριση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με τη "Σ" οι Τούρκοι προσπαθούν με τις τροπολογίες να επανασυνδέσουν τη λύση με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ενώ επιχειρείται και η αναγνώριση του ψευδοκράτους ως "Τ/κ αρχές της βόρειας Κύπρου". Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ με τον Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και αναφέρει πως για πρώτη φορά η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος Παπανδρέου "παραδέχεται" ότι η Τουρκία ενδεχομένως να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο "Φιλελεύθερος" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Κίνδυνοι από την Ευρώπη" γράφει πως οι τουρκικές μεθοδεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο πάνω στην έκθεση Πόος για το Κυπριακό, που θα ψηφιστεί την προσεχή Τετάρτη, στοχεύουν στην αναβάθμιση και αναγνώριση άμεσα ή έμμεσα του κατοχικού καθεστώτος, κάτι που ανησυχεί τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας. Σε άλλο θέμα γράφει πως η κατάσταση στην εκπαίδευση παραμένει τεταμένη αφού οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δεν απέφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα. ΠΑΣΥΔΥ και ΟΕΛΜΕΚ δεν αποσύρουν τα δυναμικά μέτρα παρά τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας.

Η εφημερίδα "Χαραυγή" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Παγίδες Ντενκτάς" γράφει πως ο Τ/Κ ηγέτης κλιμακώνει την αδιαλλαξία του στο Κυπριακό τόσο με ενέργειες προκλητικές αλλά και με απαράδεκτες δηλώσεις, αφού κατά την πρώτη του συνάντηση χθες με τον Αλβαρο ντε Σότο, ισχυρίσθηκε πως δεν υπάρχει κοινό έδαφος για συνέχιση των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση για θέματα εργασιακών σχέσεων που είχε ο Υπουργός Εργασίας Αντρέας Μουσιούττας με την ΠΑΣΥΠΙ, τη συντεχνία των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο πρωτοσέλιδο άρθρο της γράφει ότι πατέρας, ο οποίος παραπονέθηκε ότι η δημοτική πισίνα της Λευκωσίας είχε κακή επίβλεψη από ναυαγοσώστες, εκδιώχθηκε από την πισίνα, ενώ όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε έτυχε λεκτικής παρενόχλησης από τους ναυαγοσώστες. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι η διοίκηση των Κυπριακών Αερογραμμών αποδέχθηκε χθες τη μεσολαβητική πρόταση της κυβέρνησης για επίλυση των εργασιακών διαφορών με τη συντεχνία μηχανικών της ΑΣΥΣΕΚΑ, αλλά διαφορετική στάση τήρησαν τα μέλη της ΑΣΥΣΕΚΑ, αφού δήλωσαν πως ακόμη δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν.

H εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" υπό τον τίτλο "Αμηχανία από τα αποτελέσματα της Λαϊκής" γράφει πως αν και τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Κύπρου για την πρώτη εξαμηνία κρίνονται οπωσδήποτε ικανοποιητικά, είναι αναπάντεχα χαμηλές οι επιδόσεις της Λαϊκής Τράπεζας, κάτι που οδηγεί σε αναθεώρηση των προβλέψεων για την πορεία όχι μόνο της τράπεζας αλλά και της αγοράς. Αλλού αναφέρεται στις δραματικές εξελίξεις στους κόλπους του ΠΑΣΕΧΑ, αφού ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τάκης Κολέ υπέβαλε εγγράφως χθες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου την παραίτησή του ενώ άλλα τέσσερα μέλη του ΔΣ επίσης παραιτήθηκαν.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" γράφει στο πρωτοσέλιδό της πως "Δοκιμάζει τα νερά η Μιτσίδης" και αναφέρει πως η μακαρονοποιεία και αλευροβιομηχανία Μιτσίδης Λτδ, αναμένοντας εισδοχή της στο ΧΑΚ, λόγω της επιδείνωσης του επενδυτικού κλίματος πρόκειται να εκδώσει μετατρέψιμα ομόλογα. Αλλού γράφει για τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες BP και Esso/Mobil θα παραχωρήσουν 15 πρατήρια σε νέα εταιρεία, δίνοντας έτσι το πράσινο φως για τη δραστηριοποίηση τέταρτης εταιρείας πετρελαιοειδών στην κυπριακή αγορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κόστος κάθε πρατηρίου πιθανόν να φθάσει μέχρι και μισό εκατομμύριο λίρες. Η προκήρυξη προσφορών θα γίνει τον Οκτώβριο.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 2 September 2001 - 5:24:07 UTC