Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 3/9/2001 Οι επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τα νέα τετελεσμένα που επιχειρούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού εποίκων στα κατεχόμενα, οι διεργασίες των κομμάτων για τις επικείμενες Δημοτικές εκλογές, τα νέα μέτρα που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας και οι χθεσινές συγκρούσεις στο Λιοπέτρι μεταξύ νεαρών μοτοσικλετιστών και αστυνομικών, είναι τα θέματα που απασχολούν κατά κύριο λόγο τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Υστατες προσπάθειες του ντε Σότο" και γράφει ότι σήμερα μπαίνουν στην τελική ευθεία οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αλβαρο ντε Σότο για να επιτύχει τη συγκατάθεση των δύο πλευρών για συνέχιση των συνομιλιών. Αναφέρει επίσης ότι ο κ. Ντε Σότο έχει προγραμματισμένες δύο συναντήσεις με τον Πρόεδρο και Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΚΙΣΟΣ εισέρχονται σε καθοριστική εβδομάδα επαφών για τις Δημοτικές εκλογές, με την Πάφο στην πρώτη γραμμή και αρκετούς άλλους Δήμους "να τορπιλίζουν την προσπάθεια για τριμερή συνεργασία".

"Το Θάρρος" υπό τον τίτλο "Μάχες μοτοσικλετιστών - αστυνομικών στο Λιοπέτρι" γράφει στο κύριο θέμα ότι στη κεντρική πλατεία του χωριού "διεξήχθη χθες ομηρική μάχη", όταν μηχανοκίνητη ομάδα άμεσης δράσης δέχθηκε επίθεση από διακόσιους μοτοσικλετιστές σε αναβίωση παλαιάς "βεντέτας" μεταξύ τους. Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν ελαφρά επτά αστυνομικοί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας προειδοποίησε ότι δεν θα αναμένει πέραν της σημερινής ημέρας για την απάντηση της συντεχνίας των μηχανικών των Κυπριακών Αερογραμμών, ΑΣΥΣΕΚΑ, στη μεσολαβητική πρόταση για επίλυση της διαφοράς με την εργοδοσία.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Αντάρτικο ΔΗΣΥ εναντίον Βλίττη" γράφει ότι ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ, τα οποία αντιτίθενται στην επανεκλογή του Νίκου Βλίττη στο Δήμο Παραλιμνίου, προχώρησαν στη σύσταση κίνησης η οποία ανέλαβε διαβουλεύσεις με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς ενόψει τον Δημοτικών εκλογών. Προσθέτει ότι η κίνηση αξιώνει την άμεση εξέταση των καταγγελιών για "ατασθαλίες" στο Παραλίμνι από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες ότι το νέο Επαρχιακό Νοσοκομείο Αμμοχώστου που δημιουργείται στο Παραλίμνι θα είναι μέσα στη "νεκρή ζώνη" στις παρυφές της Αμμοχώστου.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ριζικές οδικές αλλαγές" γράφει ότι με ριζοσπαστικά μέτρα, μη αποκλειομένων και μεγάλων πολεοδομικών έργων, στοχεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λευκωσία, όπως είναι η υιοθέτηση των εισηγήσεων που θα περιέχονται σε έκθεση Αυστριακών εμπειρογνωμόνων, η άμεση προώθηση του νομοσχεδίου που προβλέπει κατάσχεση οχημάτων που σταθμεύουν παράνομα και η ενθάρρυνση και στήριξη ανάλογων πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο Δήμος Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι κρίσιμη για την νέα σχολική περίοδο θεωρείται η σημερινή συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου των καθηγητών (ΟΛΕΜΕΚ), αφού θα μελετηθεί η κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, μετά την απόφαση των επιθεωρητών να μπλοκάρουν τις προαγωγές τους.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επιταχύνουν τον εποικισμό" γράφει ότι νέα τετελεσμένα επιχειρούν να δημιουργήσουν οι Τούρκοι με τη μεταφορά μεγάλου αριθμού εποίκων στα κατεχόμενα με στόχο να αξιοποιηθεί η παρουσία τους σε περίπτωση έναρξης των συνομιλιών στο Κυπριακό. Πρώτη κίνηση της Τουρκίας προς την κατεύθυνση αυτή συνιστά η απόφαση για την χωρίς έλεγχο κάθοδο Τούρκων υπηκόων στα κατεχόμενα και πρωτίστως η μη καταγραφή αφίξεων και αναχωρήσεων. Αλλού γράφει ότι τη μετοχοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών με μόνο μέτοχο το κράτος και τη μετατροπή της σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου προκρίνει ως την πλέον συμφέρουσα η Παγκύπρια Συντεχνία Εργατοϋπαλλήλων της ΑΤΗΚ, η οποία συνεδρίασε χθες στην Πάφο.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Φόβοι για εξευμενισμό" αναφέρεται στις επαφές του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες της, οι οποίες αναφέρουν ότι θα διαφανεί τις επόμενες ημέρες κατά πόσο θα υπάρξει συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο εγγύς μέλλον και ότι είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί ο διάλογος εντός του Σεπτεμβρίου, αλλά περί τα μέσα Οκτωβρίου. Αλλού γράφει ότι έντονη δυσφορία εκφράζει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κυπριακό, η οποία αναφέρει πως θα πρέπει η Τουρκία να ξεχάσει την ένταξή της στην ΕΕ σε περίπτωση που πραγματοποιήσει την απειλή της για ενσωμάτωση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, αν η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί στην ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΚΣΤ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 3 September 2001 - 7:24:03 UTC