Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 10/09/2001 Η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και οι τουρκικές προσπάθειες στο παρασκήνιο για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, οι δημοτικές εκλογές και οι συνεννοήσεις εντός και μεταξύ των κομμάτων για ανάδειξη υποψηφίων δημάρχων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη της Λεμεσού, η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας με τη διεκδίκηση αιτημάτων από τους νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές και το νέο έγκλημα που διεπράχθη χθες στην περιοχή Παλαιομετόχου Λευκωσίας είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Περιμένουν τον Ντενκτάς μεθαύριο" γράφει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζεται για την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, η οποία έχει προγραμματισθεί για μεθαύριο Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, από το Βέλγιο, κάλεσε τους Τούρκους να αλλάξουν γνώμη και να προσέλθουν και αυτοί στις συνομιλίες. Αλλού γράφει για τις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου και για τις διακομματικές και ενδοκομματικές διεργασίες για τον καταρτισμό ψηφοδελτίων και για την υποστήριξη συγκεκριμένων προσώπων ως υποψηφίων δημάρχων.

"Το Θάρρος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Μαχαίρωσαν και έκαψαν το πτώμα αλλοδαπού" ότι χθες διεπράχθη αποτρόπαιο έγκλημα στην περιοχή Παλαιομετόχου, όπου άγνωστοι δολοφόνοι, αφού μαχαίρωσαν αλλοδαπό τον τοποθέτησαν σε αυτοκίνητο και έβαλαν φωτιά για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου είναι από τη Σρι Λάνκα και δεν έχει δώσει σημεία ζωής από το βράδυ του Σαββάτου. Αλλη είδηση είναι ο γάμος ενός εγκλωβισμένου από το Ριζοκάρπασο με εκτοπισμένη από το ίδιο χωριό, που έγινε χθες στη Λάρνακα και η απόφασή τους να εγκατασταθούν μόνιμα στο κατεχόμενο από τους Τούρκους χωριό τους.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Τέλος στο σήριαλ Αρχιμανδριτών" γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνέρχεται από σήμερα σε "διήμερη (τουλάχιστον) συνεδρία", κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κανονική δίκη των Αρχιμανδριτών Κωνσταντινίδη και Αργυρίδη, έτσι ώστε είτε να αποκατασταθούν στους κόλπους της Εκκλησίας είτε να καθαιρεθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σήμερα αρχίζει "και επισήμως" η νέα σχολική χρονιά για 60.000 μαθητές και 5.000 εκπαιδευτικούς, ενώ, στις 12:00 το μεσημέρι, η ΠΟΕΔ πραγματοποιεί συγκέντρωση στο προαύλιο του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, διαμαρτυρόμενη για το μη διορισμό μελών της.

"Η Σημερινή" με τον τίτλο "Αιμορραγεί η Λεμεσός" γράφει στο κύριο θέμα πως πληθώρα χρόνιων προβλημάτων, όπως το κυκλοφοριακό, η έλλειψη χώρων πρασίνου, το υποβαθμισμένο ιστορικό κέντρο και τα παλιά ετοιμόρροπα κτίρια, ταλαιπωρούν τους κατοίκους της Λεμεσού κάνοντας τη ζωή τους "μαρτυρική" και για τα προβλήματα αυτά εκφέρουν τις απόψεις τους βουλευτές της επαρχίας Λεμεσού, ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κοντίδης και άλλοι παράγοντες. Αλλη είδηση είναι η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να διατάξει έρευνα σχετικά με την ύπαρξη ολιγοπωλιακού καθεστώτος στον τομέα εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας φρούτων και λαχανικών.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Νέοι κίνδυνοι από Ισλαμική" ότι η Τουρκία δραστηριοποιείται έντονα στο παρασκήνιο, προκειμένου να επηρεάσει φιλικές της χώρες και να επιτύχει αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος στο κοινό ανακοινωθέν που θα εκδοθεί από τη Σύνοδο του Συντονιστικού Γραφείου της Ισλαμικής Διάσκεψης, η οποία θα συνέλθει στις 28 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αλλού γράφει ότι με την ανεύρεση προχθές βράδυ στη Λεμεσό, βόμβας έτοιμης για πυροδότηση, η Αστυνομία πιστεύει ότι πρόλαβε "στο παρά πέντε" νέα εγκληματική πράξη.

Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Δεν συμβιβαζόμαστε" γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες στο παρεκκλήσι της Παναγίας του Τράχωνα, στο Στρόβολο, δήλωσε πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, εάν αυτή δεν εξασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του κυπριακού λαού και δεν επανενώνει την πατρίδα και το λαό της. Αλλη είδηση είναι οι αυξήσεις των φόρων κατανάλωσης, ιδιαίτερα στα καύσιμα, που περιλαμβάνονται στο νέο φορολογικό πακέτο, το οποίο διαμορφώνεται από την κυβέρνηση και προβλέπει μεταξύ άλλων και αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από το 10 στο 15 τοις εκατόν.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 10 September 2001 - 6:24:04 UTC