Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 11/09/2001 Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας αναφορικά με το θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό καθώς και οι απειλές για αντίδραση χωρίς όρια στην περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, είναι το κυρίαρχο θέμα στο σημερινό κυπριακό Τύπο. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη πριν από την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Εκπαίδευση, η αντιπαράθεση Υπουργού Εργασίας και ΑΣΥΣΕΚΑ, τα προβλήματα των αδιόριστων νηπιαγωγών και οι εκλογές στην ΠΑΣΥΔΥ.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Φάσκουν και αντιφάσκουν οι Τούρκοι" γράφει ότι οι Τούρκοι, πέφτουν σε συνεχείς αντιφάσεις και άτοπες δικαιολογίες προσπαθώντας να αποφύγουν τις ευθύνες για την απόρριψη της πρόσκλησης του ΓΓ των ΗΕ για συνομιλίες για το Κυπριακό και τις απειλές που επανειλημμένα είχαν εκτοξευθεί σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ πριν από τη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η έναρξη της σχολικής χρονιάς άρχισε χθες με την εκδήλωση διαμαρτυρίας των 50 νηπιαγωγών που πέρυσι απασχολούνταν στα Δημοτικά Σχολεία και φέτος μένουν αδιόριστες.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ταχυδακτυλουργίες Τουρκίας - Ντενκτάς για επιστροφή στις συνομιλίες χωρίς κόστος" γράφει ότι ταχυδακτυλουργικές είναι οι κινήσεις της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για να εξασφαλίσουν επιστροφή του τελευταίου στις συνομιλίες παρά την αρχική άρνησή του, χωρίς οποιοδήποτε πολιτικό κόστος για την Τ/κ πλευρά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η υπομονή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα εξαντλήθηκε, αφού η Συντεχνία ΑΣΥΣΕΚΑ των Κυπριακών Αερογραμμών παρέλειψε να δώσει οποιαδήποτε απάντηση στη μεσολαβητική πρόταση του Υπουργού και κατηγόρησε τη Συντεχνία για ασέβεια.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Εκτός γραμμής ο Υπουργός Παιδείας" γράφει ότι κυβερνητικοί κύκλοι αποδίδουν στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη παράβαση αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου όσον αφορά το ωράριο των καθηγητών, γεγονός που φέρνει τον Υπουργό σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Οικονομικών. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα γράφει ότι για τη Δημαρχία Λευκωσίας φαίνεται να έχει σαφέστατο προβάδισμα ο Τάκης Χατζηδημητρίου, αφού η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πλήρης αποθράσυνση" γράφει ότι καλπάζει η τουρκική επιθετικότητα και υπάρχει πλέον πλήρης αποθράσυνση σε όλα τα επίπεδα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ να δίνει πλήρη κάλυψη στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την άρνησή του να μεταβεί στις συνομιλίες και τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ να επαναλαμβάνει ότι "αν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, η χώρα του θα κάνει τα πάντα για την υπεράσπιση της ασφάλειας και των δικαίων της". Αλλού γράφει ότι αύριο θα διεξαχθούν τελικά οι εκλογές στην ΠΑΣΥΔΥ για την ανάδειξη των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής και Γραμματείας.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, το οποίο στεγάζει υπό τον τίτλο "Απειλούν αποσταθεροποίηση" γράφει ότι ενώ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαίλ Τζέμ κράτησε χαμηλούς τόνους στις Βρυξέλλες, δημόσια επανέλαβε τις απειλές της Τουρκίας προς την Κύπρο που έχουν ως αποδέκτη την ΕΕ, "υιοθετώντας ένα παιγνίδι που έχει στηθεί για την παραγωγή έντασης και εκφοβισμού και που θα ενισχύεται όσο πλησιάζει η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ". Αλλού γράφει ότι οι Βρετανικές Βάσεις στο Ακρωτήρι θα χρησιμοποιηθούν σαν ενδιάμεσος σταθμός στην αναδίπλωση των στρατιωτικών δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο "Πλάτες Ετζεβίτ στον Ντενκτάς" γράφει ότι γίνονται έντονες διπλωματικές παρασκηνιακές ενέργειες ώστε να βρεθεί η φόρμουλα επιστροφής του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες για να αποφευχθεί η επίσημη καταδίκη της τουρκικής πλευράς. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ενώπιον της Ιεράς Συνόδου θα κληθούν σήμερα το πρωί οι αρχιμανδρίτες Κωνσταντινίδης και Αργυρίδης για να απαντήσουν στις κατηγορίες που τους καταλογίζει ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών αποφάσισε χθες να μην παρατείνει την προσφορά του για την Ολυμπιακή Αεροπορία για δύο μήνες, όπως ζητήθηκε από τους οικονομικούς συμβούλους της ΟΑ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ακόμη ενδιαφέρεται για μια συμφωνία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη, ο οποίος κάλεσε τον κατοχικό ηγέτη να "δει το φως" και να επιστρέψει στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΑΑΓ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 11 September 2001 - 7:24:04 UTC