Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-09-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 30/09/2001 Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή όπου έχουν ήδη συρρεύσει μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ετοιμαζόμενες για κτύπημα κατά της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν και των Ταλιμπάν που κατέχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν, το Κυπριακό, η σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο, η ανακοίνωση ονομάτων υποψηφίων Δημάρχων που θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ στις δημοτικές εκλογές τον προσεχή Δεκέμβριο και οι εξελίξεις στην ΟΕΛΜΕΚ μετά την παραίτηση του Προέδρου της, Ανδρέα Σταύρου, είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Διάβρωση των Ταλιμπάν εκ των έσω", γράφει ότι το στρατιωτικό σκέλος της αμερικανικής εκστρατείας κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ συγχρόνως οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να ρίξουν από αεροπλάνα τρόφιμα και ενημερωτικά φυλλάδια σε περιοχές του Αφγανιστάν για να πείσουν τον αφγανικό λαό για τη σκοπιμότητα των αμερικανικών επιχειρήσεων. Αλλη είδηση είναι η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του κ. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του τόπου και θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις αυριανές εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Αποχρωμάτισε τις δημοτικές ο ΔΗΣΥ", ότι το Διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού αποφάσισε να υλοποιήσει την εξαγγελθείσα πρόθεσή του για υποστήριξη επιτυχημένων Δημάρχων στις δημοτικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου, χωρίς κομματικά κριτήρια και χθες ανακοίνωσε τα ονόματα έξι υποψηφίων Δημάρχων από τους οποίους μόνον ο ένας ανήκει στο ΔΗΣΥ. Αλλού γράφει πως ο Σύνδεσμος Αεροπορικών Εταιρειών που εδρεύει στο αεροδρόμιο Λάρνακας διαμαρτύρεται για την έλλειψη επαρκούς προσωπικού στα σημεία ελέγχου επιβατών με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία του ταξιδιωτικού κοινού.

Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Φέσι στην ΠΕΟ", γράφει στο κύριο θέμα ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση ΠΕΟ λόγω της αναστολής της διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας "Νιου Μάραθον" στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και ότι η εταιρεία αυτή αδυνατεί να καλύψει χρέος της προς την ΠΕΟ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η παραίτηση του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ Ανδρέα Σταύρου προκαλεί αναβρασμό και έξαρση των αντιπαραθέσεων εντός της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών και ότι οι Κινήσεις καθηγητών ετοιμάζονται για τη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της ερχόμενης Πέμπτης, που θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την ανάδειξη νέου Προέδρου.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ορμητήριο οι Βάσεις", γράφει πως οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο βρίσκονται επί ποδός πολέμου από την πρώτη στιγμή της κρίσης που προκλήθηκε από τις αεροπορικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και ότι από αυτές μπορούν να εξορμούν τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη "Τορνέιντο", τα οποία πιθανό να επιχειρήσουν εξορμήσεις στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αλλη είδηση είναι ότι η αύξηση που εισηγείται το Υπουργείο Οικονομικών για τις τιμές σιτηρών δεν ικανοποιεί τους αγρότες και ότι αναμένεται η εκδήλωση αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αγροτικές οργανώσεις και στην κυβέρνηση.

"Ο Φιλελεύθερος", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Κόμβος φυσικού αερίου", γράφει ότι, με την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Συρίας για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Συρία στην Κύπρο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, δημιουργούνται νέες προπτικές για να καταστεί η Κύπρος ενδιάμεσος σταθμός μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ελλάδα και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει αποστείλει προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γραπτά κείμενα στα οποία σημειώνει τις θέσεις της Λευκωσίας για το πλαίσιο των συνομιλιών και τις παραμέτρους μιας συμφωνίας στο Κυπριακό.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα, με τίτλο "'Ο φόβος φέρνει κόλαση'", ότι οι ΗΠΑ καθυστερούν τα πολεμικά αντίποινα εις βάρος των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, λόγω των κλιμακουμένων αντιδράσεων του μουσουλμανικού κόσμου και ότι, ακολουθώντας τις συμβουλές Ρώσων στρατιωτικών, κάνουν "δεύτερες σκέψεις" και εκτιμούν ότι, πριν αναλάβουν οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση, θα πρέπει να προβούν σε αναγνωριστικές αποστολές για εντοπισμό των θέσεων της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σε άλλο θέμα γράφει για το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λεμεσού που εκπονήθηκε από Κυπρίους επιστήμονες σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και που αποβλέπει στην ανάκτηση της παλιάς αίγλης του παραδοσιακού κέντρου της πόλης.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει στο κύριο θέμα πως επικρατεί σύγχυση σχετικά με την είδηση που μεταδόθηκε χθες από τηλεοπτικό σταθμό αραβικής χώρας για δήθεν σύλληψη Αμερικανών στρατιωτών από δυνάμεις των Ταλιμπάν, κάτι που διέψευσαν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Αλλη είδηση είναι η διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου στη Λευκωσία, στις 12 και 13 Οκτωβρίου 2001, με τίτλο "Η Λευκωσία στον 21ο αιώνα - Το όραμα μιας ευρωπαϊκής πόλης", κατά το οποίο θα εξετασθούν θέματα όπως το πόσο ευάλωτη είναι η Λευκωσία στους σεισμούς, τα χρόνια κυκλοφοριακά προβλήματα και η αστική ανάπτυξη της πόλης.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 30 September 2001 - 8:24:03 UTC