Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 01/10/2001 Η επισήμανση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλο για την ανάγκη αντιμετώπισης και επίλυσης του Κυπριακού, οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας και οι αντιπολεμικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, η σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της κυπριακής Ανεξαρτησίας και τα σχέδια της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) για αναϊσορρόπηση των τελών χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Τώρα είναι η ώρα για λύση στην Κύπρο", γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό με την ευκαιρία της 41ης επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισημαίνει πως, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στις ΗΠΑ, καθίσταται περισσότερο αναγκαία η επίλυση διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων, όπως είναι και το Κυπριακό. Αλλη είδηση είναι η στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί και η οποία, σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου, επιφυλάσσει εκπλήξεις ως προς το στρατιωτικό υλικό που θα επιδειχθεί.

"Το Θάρρος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Τα αντίποινα 'ψήνονται' και η αναμονή 'σκοτώνει'", ότι ο πόλεμος κατά των Ταλιμπάν και της οργάνωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν έχει ήδη αρχίσει και ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συντρίψουν την τρομοκρατία, ενώ οι αντιπολεμικές φωνές σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να πληθαίνουν και αντιπολεμικές διαδηλώσεις γίνονται σε διάφορες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στην Κύπρο, "Εσσο" και "Μόμπιλ", ανακοίνωσαν τη συγχώνευση των επιχειρήσεών τους η οποία θα ισχύσει από σήμερα με την επωνυμία "ΕξονΜόμπιλ".

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Απέκλεισαν το γενικό πόλεμο", γράφει πως, σε σύσκεψη που έγινε στο Καμπ Ντέιβιντ υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, οι Αμερικανοί απέκλεισαν το ενδεχόμενο μαζικών αεροπορικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν, κρίνοντας ότι δεν πρόκειται με αυτόν τον τρόπο να επέλθει το αποτέλεσμα που επιθυμούν, δηλαδή η εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και η εξάρθρωση της οργάνωσής του. Αλλού γράφει ότι, από αύριο μέχρι και τις 16 Οκτωβρίου 2001, η Αρχή Αδειών θα δέχεται αιτήσεις από όλους τους ενδιαφερομένους για απόκτηση άδειας ταξί και ότι δεν έχει καθορισθεί συγκεκριμένος αριθμός των αδειών που θα παραχωρηθούν.

"Η Σημερινή" γράφει, στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Τουρκική αποθράσυνση", ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ επέλεξε την παραμονή της επετείου της κυπριακής Ανεξαρτησίας για να πλήξει,με δηλώσεις του στο "CNN TURK" την Κύπρο και την ενταξιακή της πορεία με ψευδολογίες ότι το νησί υποστηρίζει δήθεν τη διεθνή τρομοκρατία και ότι οι ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν κέντρο ξεπλύματος παράνομου χρήματος. Αλλη είδηση είναι ότι το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σε συνεννόηση με την ΑΗΚ μελετούν πρόγραμμα αναϊσορρόπησης των τελών χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα εφαρμοσθεί εντός του 2002.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Προς επίλεκτα πλήγματα", γράφει ότι πληροφορίες από την Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί έχουν καταγράψει μέσω των δορυφόρων και των κατασκοπευτικών αεροσκαφών τους όλα τα σημεία - στόχους και τώρα αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" για την υλοποίηση του σχεδίου επίθεσης. Αλλού γράφει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στους εορτασμούς για την 41η επέτειο της ανακήρυξης της κυπριακής Ανεξαρτησίας, δήλωσε χθες ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν μιαν πολύ ξεκάθαρη θέση απέναντι στο θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας με κοινή συμμετοχή στον παγκόσμιο αγώνα για την πάταξή της.

Η "Χαραυγή", στο κύριό της θέμα με τίτλο "Αντιπολεμικό Κίνημα", γράφει ότι χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος κατά το Σαββατοκύριακο σε διαδηλώσεις που έγιναν στην Ελλάδα, την Αυστραλία καθώς και τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες, κατά του πολέμου και των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Αλλού γράφει ότι "Ημέρα Ειρήνης για την Κύπρο" ανακηρύχθηκε η χθεσινή ημέρα, η 30η Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Πέργαμος με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 1 October 2001 - 8:24:51 UTC