Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 20/10/2001 Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και η είσοδος μονάδων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο αφγανικό έδαφος, η άφιξη στην Κύπρο ομάδας Αφγανών που αντιτίθενται στο καθεστώς των Ταλιμπάν και οι διαβουλεύσεις μεταξύ τους για νέα αφγανική κυβέρνηση, η ολοκλήρωση της άσκησης "Νικηφόρος", η ετοιμότητα της Κύπρου να αντιμετωπίσει κρούσματα Ανθρακα και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων ενόψει των δημοτικών εκλογών είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Εκλιπαρούν την αντιπολίτευση για ανακωχή", γράφει πως οι Ταλιμπάν έκαναν πρόταση για ανακωχή στις δυνάμεις της αντιπολιτευόμενης Βόρειας Συμμαχίας, σε μιαν προσπάθεια να συγκεντρώσουν όλες τις δυνάμεις τους και να μπορέσουν έτσι να αντιμετωπίσουν τη διεθνή εκστρατεία εναντίον τους, όμως η προσπάθειά τους δεν βρήκε ανταπόκριση. Αλλη είδηση είναι η συγκέντρωση χθες το μεσημέρι, σε απόμερο ξενοδοχείο ορεινής περιοχής της Λευκωσίας, ομάδας μελών της αφγανικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι πρόσκεινται στην εξόριστη κυβέρνηση Ραπανίν.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανέλαβαν δράση οι κομάντος", γράφει ότι οι αμερικανικές επιθέσεις στο Αφγανιστάν μπαίνουν σε νέα φάση με την ανάληψη δράσης από μονάδες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, που έχουν εισβάλει ήδη στο αφγανικό έδαφος. Αλλού γράφει για την είσοδο Ρόμα από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και για την απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει την επιδότησή τους με χρηματικό ποσό και να τους προσφέρει, σε συγκεκριμένο χώρο τον οποίο θα διαμορφώσει κατάλληλα, στέγη και διατροφή, ώστε "να μη συμπεριφέρονται ως τουρίστες πολυτελείας", όπως δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Και Ταλιμπάν στην ομάδα των Αφγανών", γράφει ότι μετριοπαθείς Ταλιμπάν, καθώς και ο πρώην Πρόεδρος του Αφγανιστάν Σαμπγκαπαλάχ Μογκαντεμπί βρίσκονται μαζί με 22 άλλους Αφγανούς εξόριστους στην Κύπρο, για να διαβουλευθούν ενόψει της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη με τον εξόριστο βασιλιά τους για σύσταση νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν. Σε άλλο θέμα γράφει πως η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει κρούσματα Ανθρακα στην Κύπρο και ότι τα επαρχιακά Νοσοκομεία έχουν στελεχωθεί από την περασμένη Πέμπτη με ιατρούς μικροβιολόγους.

"Η Σημερινή", με τον τίτλο "Τους ξέφυγε ο Λάντεν", γράφει στο κύριο θέμα πως οι Αμερικανοί κτύπησαν χθες αυτοκινητοπομπή στην πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν, αλλά αστόχησαν και δεν πέτυχαν το όχημα στο οποίο επέβαιναν ο θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Αλλη είδηση είναι ότι το ΑΚΕΛ αποφάσισε να θέσει για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το θέμα της αντιπαράθεσης του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη και του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Ακη Παπασάββα και το αίτημα του κ. Μαρκίδη για πρόωρη αφυπηρέτηση του κ. Παπασάββα.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αρχισε και χερσαία δράση", γράφει ότι οι πρώτες ομάδες των Αμερικανών στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων έχουν εισέλθει στο αφγανικό έδαφος, ενώ οι ΗΠΑ δεν αποκρύβουν επίσης ότι θα κτυπήσουν και σε άλλες περιοχές εκτός του Αφγανιστάν, στην προσπάθειά τους για καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Αλλού γράφει ότι η άσκηση "Νικηφόρος" της Εθνικής Φρουράς εισέρχεται σήμερα στην τελική της φάση, η οποία περιλαμβάνει επιθετική ενέργεια για ανακατάληψη "κατεχόμενων" εδαφών και νυκτερινές επιχειρήσεις από τεθωρακισμένα σε περιοχές της επαρχίας Λάρνακας.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Υπάρχει πρόταση", γράφει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Χρίστου με χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση για υποστήριξη υποψηφίου Δημάρχου Λευκωσίας από το ΔΗΚΟ προς το ΚΙΣΟΣ την οποία υποστηρίζει το ΑΚΕΛ και αναμένεται από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΣΟΣ, που θα συνέλθει την ερχόμενη τρίτη σε έκτακτη σύνοδο, να αποφασίσει εάν την αποδέχεται ή όχι. Αλλού γράφει πως ο αριθμός των επιβατών που διακινούνται από τις Κυπριακές Αερογραμμές και τη Γιουροσίπρια μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα να καθίστανται ζοφερές οι προοπτικές για τις κυπριακές αεροπορικές εταιρείες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα αναφέρεται με τη σειρά της στις επιχειρήσεις χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με την αποστολή ειδικών δυνάμεων στα νότια της χώρας. Αλλού αναφέρεται στο χθεσινό διεθνές συνέδριο τουρισμού που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ στη Λευκωσία και γράφει ότι σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) Φρύνη Μιχαήλ, ο Οργανισμός ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει το στρατηγικό του σχέδιο μέχρι το 2010 για τον τουρισμό αν συνεχισθεί η αβεβαιότητα που επικρατεί στον τομέα, λόγω του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέα μείωση επιτοκίων ενόψει", γράφει ότι οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι και η Κύπρος σε κάποια στιγμή θα πρέπει να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων και αναφέρει ότι αυτό ζήτησε ουσιαστικά με ομιλία του στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης. Αλλού γράφει ότι τον περασμένο Απρίλιο, συνολικά 14 χρηματιστηριακά γραφεία θα έπρεπε να τεθούν εκτός "πατώματος", αφού το ποσοστό των χρεωστών τους υπερέβη κατά πολύ το 50% των καθαρών τους κεφαλαίων.

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ανάπτυξη 2% μόνο με θαύμα", γράφει ότι η διεθνής κρίση, αλλά και τα διαρθρωτικά προβλήματα της ίδιας της κυπριακής οικονομίας δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε ανατροπή ακόμα και της αναθεωρημένης προς το χειρότερο πρόβλεψης του Υπουργού Οικονομικών για ρυθμό ανάπτυξης 4% το 2001. Αλλού γράφει ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2000, οι χρήστες του διαδικτύου στην Κύπρο, ανήλθαν στις 120 χιλιάδες, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 15,82% του πληθυσμού, σύμφωνα με το New Media Monitor που έχει έδρα την Ευρώπη.

Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" στο κύριο θέμα γράφει ότι είναι πια ζήτημα χρόνου η κατάληψη της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ από τη Βόρεια Συμμαχία. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα προβάλλει την εκδήλωση που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την οποίαν τιμήθηκε με το Μετάλλιο της εξαίρετης προσφοράς, ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας για τις ευεργεσίες του στον τόπο. Γράφει ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας για την προσφορά του κ. Σιακόλα σημείωσε, μεταξύ άλλων, τις εισφορές του για φιλανθρωπικούς, κοινωνικούς και πνευματικούς σκοπούς.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 20 October 2001 - 7:24:03 UTC