Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-10-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 21/10/2001 Οι επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν, η ολοκλήρωση της άσκησης "Νικηφόρος", η επίσκεψη στην Κύπρο του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για την ένταξη της Κύπρου, Λέοπολντ Μάουρερ, η μεταφορά φυσικού αερίου από τη Συρία στην Κύπρο και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Σήμερα στην Κύπρο αποφασίζουν οι Αφγανοί", γράφει ότι τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται προς την Κύπρο και σε ξενοδοχείο του Αγρού, όπου ομάδα Αφγανών, που αντιτίθενται στο καθεστώς των Ταλιμπάν και που απαρτίζουν την "Πρωτοβουλία Κύπρου", συσκέπτονται για να διαμορφώσουν οριστικές απόψεις για τη σύσταση νέας κυβέρνησης της χώρας τους και τις οποίες θα θέσουν σε αυριανή ευρύτερη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, με συμμετοχή και του πρώην βασιλιά του Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώθηκε χθες η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος", αφήνοντας άριστες εντυπώσεις στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος είχε παρακολουθήσει από παρατηρητήριο την πρωινή φάση της άσκησης στην περιοχή Ορούντας.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Κτυπούν και φεύγουν οι κομάντος", ότι με αιφνιδιαστικές επιθέσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων συνεχίζεται ο πόλεμος στο Αφγανιστάν για την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν και τον εντοπισμό και σύλληψη ή εξόντωση του Οσάμα Μπιν Λάντεν και των συνεργατών του. Η εφημερίδα γράφει και για τη πτώση και συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου στο Πακιστάν, που είχε ως αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο δυο Αμερικανοί οπλίτες. Σε άλλο θέμα, αναφέρεται σε συνέντευξη του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη, ο οποίος δηλώνει αισιόδοξος τόσο για το αποτέλεσμα των εσωκομματικών διεργασιών στο ΔΗΣΥ για υπόδειξη υποψηφίου Δημάρχου Παραλιμνίου όσο και για το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον προσεχή Δεκέμβριο.

Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Αγριες μάχες σώμα με σώμα", γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα ότι, ενώ οι Αμερικανοί μετρούν ήδη δυο νεκρούς από πτώση ελικοπτέρου στο Πακιστάν, οι μάχες κοντά στο Κανταχάρ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, συνεχίστηκαν και χθες μεταξύ των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και των ανδρών της φρουράς του Μουλά Ομάρ, θρησκευτικού ηγέτη των Ταλιμπάν. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη, κατά την οποίαν είπε ότι μέχρι το 2006 η Κύπρος θα έχει φυσικό αέριο, το οποίο θα μεταφερθεί από την Αίγυπτο και τη Συρία, με υποθαλάσσιο αγωγό που θα κατασκευασθεί και θα συνδέει τη Συρία με την Κύπρο.

"Η Σημερινή", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Προς νέα Γιάλτα", γράφει πως, κατά τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με τους ηγέτες της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κίνας Ζιαν Ζεμίν, που έγινε στη Σανγκάη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, εξέτασαν θέματα οικονομίας και τρομοκρατίας και ασχολήθηκαν με τον καθορισμό ζωνών και την οικοδόμηση μιας νέας "Γιάλτας", ανάλογης αυτής που έγινε το 1945 μεταξύ των τότε "Μεγάλων Δυνάμεων". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι ο Λέοπολντ Μάουρερ, θα δώσει διάλεξη την προσεχή Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου, στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Περισφίγγουν κλοιό θανάτου", ότι οι Αμερικανοί, χρησιμοποιώντας μαχητικά ελικόπτερα, αποβιβάζουν στο Αφγανιστάν κομάντος που επιχειρούν να εξουδετερώσουν συγκεκριμένες εστίες αντίστασης των Ταλιμπάν και να διευκολύνουν με τον τρόπο αυτό τις χερσαίες δυνάμεις που αναμένεται ότι σύντομα θα αναπτυχθούν στο έδαφος του Αφγανιστάν. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση για να την ενημερώσει για τα μέτρα που λαμβάνει κατά του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και ότι, μεθαύριο Τρίτη, πρόκειται να μεταβούν για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες η επικεφαλής της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού και ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας Μιχάλης Στυλιανού.

Η "Χαραυγή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Τερματίστε τις επιθέσεις", γράφει ότι οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας, συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του Οικονομικού Φόρουμ των Χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού και συμφώνησαν στο να τερματισθεί η στρατιωτική φάση της εκστρατείας κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και να προωθηθεί μια πολιτική διευθέτηση με το σχηματισμό μιας κυβέρνησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με συμμετοχή όλων των εθνικών δυνάμεων της χώρας που επιθυμούν την ειρήνη. Αλλού γράφει πως αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, θα παρευρεθεί σήμερα στο 18ο Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail", στο κύριο θέμα με τίτλο "Οι πρόσφυγες ξεχύνονται μέσα στο Πακιστάν", γράφει ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε χθες ότι 5.000 Αφγανοί πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα προς το Πακιστάν και ότι χιλιάδες άλλοι παραμένουν μπλοκαρισμένοι στην αφγανική πλευρά των συνόρων. Αλλού γράφει ότι στο Ευρωπαϊκό Εργαστήρι ΙΙΙ για το ρατσισμό και τη ξενοφοβία που έγινε στη Λευκωσία από τις 12 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε πως οι ξένοι στην Κύπρο υποφέρουν από μεγάλου βαθμού διακρίσεις, αποκλεισμούς και βία.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΡΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 21 October 2001 - 9:24:03 UTC