Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 2/11/2001 Οι νέες συλλήψεις χθες δυο ατόμων για τη διερευνώμενη υπόθεση παράνομης μεταβίβασης γης στην περιοχή Τηλλυρίας, η χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου που αποφάσισε την καθαίρεση του Αρχιμανδρίτη Κωνσταντινίδη, η άφιξη σήμερα στην Κύπρο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος με την "Alfa Bank" και η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για την ανάθεση της διαχείρισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Στα πρόθυρα νέου ΄ιερού πολέμου΄", γράφει ότι ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος κατάγγειλε χθες ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, τον Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο πως σε συνάντησή τους την περασμένη Πέμπτη κατέγραφε με τη χρήση πομπού - στυλό τα διαμειφθέντα μεταξύ τους. Αλλού γράφει ότι με 27 παρόντες βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και των ΕΔΗ η Βουλή καταψήφισε προτάσεις νόμου για παροχή δικαιώματος στους δημόσιους υπαλλήλους να θέτουν υποψηφιότητα για εκλογή στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την παραίτησή τους από το δημόσιο.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ηφαίστειο η Τηλλυρία" γράφει ότι με "ηφαίστειο" μοιάζει η περιοχή Πύργου Τηλλυρίας και Πηγαινιών καθώς οι ανακριτές μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στην υπόθεση με τις "κομπίνες" στο Κτηματολόγιο, ενώ χθες η Αστυνομία συνέλαβε άλλα δύο άτομα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη στην Αθήνα κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του ομολόγού του της Ελλάδας Γιάννου Παπαντωνίου.

"Ο Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τρέχα γύρευε στο Κτηματολόγιο" γράφει ότι οι "κομπίνες" με τα κτήματα έγιναν και σε άλλες περιοχές της Κύπρου, όχι μόνο στην Τηλλυρία. Αλλού γράφει ότι η μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία που έγινε ποτέ στην ελληνική αγορά, αξίας 3,5 τρισ. δραχμών, η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος με την "Alfa Bank" έδωσε το δικό της αποκλειστικό χρώμα στις εξελίξεις που θα χαρακτηρίσουν το ελληνικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Σφάζονται οι Συνοδικοί" γράφει ότι σοβαρή εμπλοκή παρουσιάστηκε χθες στην Ιερά Σύνοδο, με αφετηρία της νέας κρίσης η απόφασή της - κατά πλειοψηφία - να καθαιρέσει τον αρχιμανδρίτη Ανδρέα Κωνσταντινίδη για τον οποίο στη συνεδρία της 1ης Σεπτεμβρίου 2001 είχε αποφασιστεί, πάλι κατά πλειοψηφία, όπως εγκλεισθεί σε μοναστήρι. Αλλού γράφει ότι ταξίδι αστραπής πραγματοποιεί σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ευρύ κύκλωμα σφετερισμού" γράφει ότι για τις δύο νέες συλλήψεις προς διευκόλυνση των ανακρίσεων που διεξάγει η Αστυνομία για το "πρωτοφανές σκάνδαλο" που ξέσπασε με τις "παράνομες" μεταβιβάσεις ακίνητων περιουσιών στην περιοχή Τηλλυρίας. Αλλού γράφει ότι προβλήματα υγείας αντιμετωπίζει ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και τους προσεχείς τρεις μήνες θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Χωρίς αεροδρόμια" αναφέρεται στην εκδήλωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στα αεροδρόμια μελών των συντεχνιών ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ και ΠΑΣΥΔΥ έξω από τη Βουλή, η οποία, όπως γράφει, ενέκρινε με τις ψήφους των παρόντων βουλευτών, από τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΙΣΟΣ, ΝΕΟ, ΕΔΗ και ΑΔΗΚ και τις ψήφους αποχής του ΑΚΕΛ και του βουλευτή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη το νομοθέτημα για την εκχώρηση των αεροδρομίων σε ιδιώτη επενδυτή με έναρξη ισχύος από την 1 Μαρτίου 2002. Αλλού γράφει για τη χθεσινή πορεία φοιτητών σε ένδειξη δυσαρέσκειας για την υφιστάμενη κρατική φοιτητική μέριμνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" στο κύριο θέμα με τίτλο "'Μαύρη' λίστα δημοσιογράφων made in USA" γράφει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία με τις Μυστικές Υπηρεσίες των Αμερικανών (CIA) ετοίμασαν μια "μαύρη λίστα", στην οποία συμπεριλαμβάνονται ορισμένοι δημοσιογράφοι - που κατά τους Αμερικανούς - "δεν κράτησαν την ενδεδειγμένη στάση" στο θέμα της τρομοκρατικής επίθεσης αντιποίνων των Αμερικανών στο Αφγανιστάν και στο θέμα της κατασκευής του "νέου τείχους" στη Λευκωσία έξω από το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι κυπριακές αρχές ασφαλείας μετά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών - Πληροφοριών (FBI) ότι "προετοιμάζονται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις σε στόχους, οι οποίοι ανήκουν σε αμερικανικά και ισραηλινά συμφέροντα στην Κύπρο".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων" γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε χθες το πράσινο φως για τη διαχείριση της λειτουργίας των αεροδρομίων του νησιού σε στρατηγικό επενδυτή. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ και οι Νέοι Ορίζοντες αντιτίθενται σε εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία αντιτρομοκρατικής μονάδας, όπως εισηγείται με νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο μήνα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Οι Ταλιμπάν αποκρούουν την πρώτη κοινή επίθεση" γράφει ότι οι Ταλιμπάν είπαν χθες ότι έχουν αποκρούσει την πρώτη συντονισμένη επίθεση από αέρος και ξηράς των ΗΠΑ και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και ότι συνέλαβαν αρκετούς Αμερικανούς πολίτες, καθώς ο Οσάμα μπιν Λάντεν προτρέπει τους Πακιστανούς μουσουλμάνους να υπερασπιστούν το Ισλάμ. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση αναμένει πως η Βουλή θα εγκρίνει νομοσχέδιο για την αντιτρομοκρατία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαίτησαν περισσότερες διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια της κλειστής χθες κοινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Νομικών.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Cyprus Review" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Και άλλες συλλήψεις για την υπόθεση απάτης με γη", γράφει ότι πέντε συνολικά άτομα βρίσκονται υπό κράτηση και άλλες συλλήψεις αναμένονται τις επόμενες λίγες ημέρες σε σχέση με τις υποψίες "για παράνομες μεταβιβάσεις τ/κ γης στην Τηλλυρία σε Ε/Κ οι οποίοι την πώλησαν έναντι τεράστιων χρηματικών ποσών". Αλλού γράφει ότι πέραν των 40 πτήσεων στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου καθηλώθηκαν χθες, μια και οι υπάλληλοι των αεροδρομίων πραγματοποίησαν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τα κυβερνητικά σχέδια ανάθεσης της διαχείρισης των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΚΣΤ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 2 November 2001 - 8:24:03 UTC