Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 03/11/2001 Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η επίσκεψη του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο στην Κύπρο, οι διεργασίες για τις προσεχείς Δημοτικές Εκλογές, καθώς και η χθεσινή συγκέντρωση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης κατά του πολέμου του Αφγανιστάν, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ενας Σέρλοκ Χόλμς για την Εκκλησία" γράφει ότι η Εκκλησία της Κύπρου "ταρακουνιέται για άλλη μια φορά συθέμελα από το νέο κύκλο αντιπαραθέσεων που ξέσπασε μεταξύ των ιεραρχών της". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης φαίνεται να έχει "κρυφό χαρτί" για το Δήμο Λεμεσού, ενώ χθες ο αρχιτέκτονας Αθως Δίκαιος απάντησε αρνητικά στην πρόταση για υποψηφιότητα για το Δήμο Εγκωμης. Προβάλλει τις δηλώσεις ντε Σότο ότι δεν πρέπει να περάσει περισσότερος χρόνος προτούν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, που θα πρέπει να είναι συνομιλίες ουσίας ενώ σύμφωνα με την "Α" ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ξεκαθάρισε στον Ραούφ Ντενκτάς πως ο ΓΓ του ΟΗΕ τον αναμένει για συνέχιση του διαλόγου.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Φωνή λαού, οργή Θεού" αναφέρεται στην κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Εκκλησίας, τονίζοντας ότι "απαιτείται σύνεση και ειρήνευση στην Εκκλησία". Αλλού γράφει ότι "αναστάτωση επικρατεί μεταξύ των κατοίκων Παραλιμνίου, ύστερα από την εκδήλωση της υποψηφιότητας του Γραμματέα της ΣΠΕ Παραλιμνίου" για τη Δημαρχία της κοινότητας. Σε άλλη είδηση, η εφημερίδα γράφει ότι η υγεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού παρουσιάζεται βελτιωμένη, όπως δήλωσε ο παθολόγος - ογκολόγος Αδάμος Αδάμου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο "Ανακρίσεις σε επενδυτική" γράφει η Γενική Εισαγγελία διερευνά ενδεχόμενη εμπλοκή "εταιρειών, επενδυτικών και άλλων" αναφορικά με την υπόθεση παράνομης πώλησης τ/κ περιουσιών στον Πύργο Τυλληρίας. Αλλού γράφει ότι οι ΗΠΑ "έκαναν σαφές προς την Τουρκία ότι δεν έχουν ισχύ να μπλοκάρουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ". Η δήλωση αυτή έγινε από την Ματ Μπρίζα, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, η οποία εξέφρασε την ελπίδα όπως ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιστρέψει στις συνομιλίες.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Απάτες εκατομμυρίων" αναφέρεται στην υπόθεση παράνομης πώλησης τ/κ περιουσιών στην περιοχή Πύργου Τυλληρίας και αναφέρει ότι τα Δικαστήρια Λευκωσίας και Πάφου διέταξαν την οκταήμερη κράτηση δύο ατόμων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τουρκικά μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη πέταξαν χθες πάνω από την κατεχόμενη Καρπασία και Τρίκωμο, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο της Κύπρου.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Πάμε ολοταχώς προς κρίση" γράφει στο κύριο του θέμα ότι σε μια "ύστατη προσπάθεια αποτροπής", η Αγκυρα "εκτοξεύει απειλές μπροστά στο δεδομένο πλέον της μη αναστρέψιμης ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ", ενώ την ίδια ώρα ΗΠΑ, Βρετανία και ΗΕ σπεύδουν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για επανάληψη των συνομιλιών "καθότι βλέπουν πως ο χρόνος λόγω της ολοκλήρωσης των ενταξιακών συνομιλιών Κύπρου - ΕΕ εξαντλείται". Αλλού γράφει ότι στην τρίτη μείωση των βασικών επιτοκίων για φέτος προχώρησε χθες η Κεντρική Τράπεζα.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ειρήνη εδώ και τώρα" γράφει ότι υπέρ του τερματισμού του πολέμου στο Αφγανιστάν τάχθηκε χθες η μαζική συγκέντρωση που οργανώθηκε από το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, στέλλοντας παράλληλα συμπάθεια στα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε χθες ότι σε δέκα μέρες αναμένεται να διοριστεί το Διοικητικό Συμβούλιο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ).

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα γράφει ότι ενώ αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52 "κτυπούσαν" τις γραμμές των Ταλιμπάν, η Καλιφόρνια βρίσκεται σε ύψιστο βαθμό ασφαλείας φυλάγοντας γέφυρες συμπεριλαμβανομένων της γέφυρας - μνημείου Golden Bridge, μετά από αξιόπιστες πληροφορίες για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις. Αλλού γράφει ότι οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια της Κύπρου, επέστρεψαν χθες στις εργασίες τους, μετά από μία βδομάδα απεργιών κατά της απόφασης της κυβέρνησης να αναθέσει τη διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου στον ιδιωτικό τομέα.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος" στο κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο "Νέο τοπίο στα τραπεζικά" γράφει ότι η συγχώνευση των ελληνικών τραπεζών "Αλφα" και "Εθνική", επηρεάζει και την κυπριακή αγορά, αφού η ενοποίηση των δύο τραπεζών στη Κύπρο δημιουργεί μια νέα τράπεζα και ανοίγει έτσι περισσότερες προοπτικές στο χρηματοοικονομικό τοπίο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είπε ότι η κυβέρνηση με τη φορολογική μεταρρύθμιση "κάνει συνειδητά στροφή και προς τις μεσαίες εισοδηματικά τάξεις".

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική" γράφει ότι ο ελληνικός τραπεζικός και ασφαλιστικός όμιλος αναμένεται να πραγματοποιήσει "δυναμική επέκταση στην Κύπρο", μέσω κυπριακής δημόσιας εταιρείας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η συγχώνευση των δύο ελληνικών τραπεζών "Εθνική" και "Αλφα" μπορεί να προκαλέσει στην τελευταία "καθυστέρηση στα σχέδιά της για ένταξη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Μάχη των Μαχών" γράφει ότι σε "μάχη των μαχών" μετατρέπεται τελικά η εκλογική αναμέτρηση στο Δήμο Λευκωσίας μεταξύ δύο "καταξιωμένων προσωπικοτήτων της πρωτεύουσας", Μιχαλάκη Ζαμπέλα και Κύπρου Χρυσοστομίδη. Αλλού γράφει ότι ο Καθόλικος Αράμ απένειμε στον Κύπριο καλλιτέχνη και εκπαιδευτικό Vartan Tashdjian το μετάλλιο του St. Mersob Mashdotz of the House of Cicilia σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 3 November 2001 - 8:24:15 UTC