Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 05/11/2001 Οι νέες απειλητικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι το κύριο θέμα σήμερα στις περισσότερες κυπριακές εφημερίδες. Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις στην υπόθεση παράνομης απόκτησης τίτλων ιδιοκτησίας εκτάσεων γης στην Τηλλυρία και άλλες περιοχές της Κύπρου, οι δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, η έναρξη του 12ου Ραδιομαραθώνιου Αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και η επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Ετζεβίτ απειλεί" γράφει πως ο κ. Ετζεβίτ, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να σταματήσει την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και τις πιέσεις προς την τουρκική πλευρά για επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, έκανε χθες λόγο για το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Αλλη είδηση είναι η έναρξη του 12ου Ραδιομαραθώνιου Αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που διοργανώνουν η Λαϊκή Τράπεζα και το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου. Εννέα οχήματα - κουμπαράδες και 54 περίπτερα θα λειτουργήσουν σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, δεχόμενα από σήμερα μέχρι αύριο τα μεσάνυκτα τις εισφορές του κοινού.

"Το Θάρρος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Εξονυχιστικές έρευνες" ότι έχουν προκύψει και νέα στοιχεία για την υπόθεση της παράνομης έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας για εκτάσεις γης που βρίσκονται στην περιοχή Τηλλυρίας. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι έρευνες επεκτείνονται τώρα και στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έχει καθορισθεί η 16η Δεκεμβρίου 2001 ως η ημερομηνία διεξαγωγής των δημοτικών και κοινοτικών εκλογών, ενώ αναβάλλονται οι εκλογές για τις σχολικές εφορείες και για την ηγεσία των προσφύγων μέχρι τον Ιούνιο του 2002.

Ο "Πολίτης" με τον τίτλο "Εκβιασμοί προ διλήμματος" γράφει ότι οι Τούρκοι πολιτικοί ηγέτες, ο ένας μετά τον άλλο, προσπαθούν απεγνωσμένα, με σπασμωδικές κινήσεις και απειλές, να ματαιώσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και ότι ο κ. Ετζεβίτ εκτόξευσε, για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα, την απειλή για προσάρτηση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στις επικείμενες δημοτικές εκλογές και γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης κατήγγειλε την τακτική που διευρύνει το χάσμα μεταξύ πολιτικών και πολιτών. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την τριμερή συνεργασία ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ - ΚΙΣΟΣ ότι ακολουθεί "πολιτική αποξένωσης" του ΔΗΣΥ, για να λάβει απάντηση από τον Πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος "του συνέστησε να ασχολείται με τα του οίκου του".

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Πολυπλόκαμη μαφία" γράφει ότι το "σκάνδαλο σφετερισμού γης" φαίνεται να προσλαμβάνει τεράστιες διαστάσεις και ότι, με βάση τα όσα κατέθεσε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η Αστυνομία, "ανάλογη κομπίνα" στήθηκε και στην Αγία Βαρβάρα της Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου και για τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των ιεραρχών, τις οποίες επέκρινε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, χαρακτηρίζοντάς τις ως "υπερβολές".

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προσάρτηση έναντι εντάξεως" ότι η τουρκική ηγεσία, με απειλητικές δηλώσεις για προσάρτηση των κατεχομένων, υιοθετεί ακραίες πολιτικές και επιδιώκει τη δημιουργία κλίματος έντασης, με πρόθεση να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) συνήλθε σε τετράωρη περίπου συνεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις επιθέσεις που δέχθηκε από βουλευτές και μέσα ενημέρωσης για το πλεόνασμα δεκάδων εκατομμυρίων λιρών που δημιούργησε παρά τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, καθώς και για την πώληση χωρίς διαγωνισμό 11.600 κινητών τηλεφώνων σε βρετανική εταιρεία άγνωστων συμφερόντων και με κεφάλαιο δύο δολαρίων.

Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Τρομοκρατίας συνέχεια" γράφει στο κύριο θέμα ότι το ΑΚΕΛ, με χθεσινή του ανακοίνωση, καταδικάζει έντονα τις νέες προκλητικές δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ για προσάρτηση των κατεχομένων και καλεί τα Ηνωμένα Εθνη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ να τοποθετηθούν ευθαρσώς πάνω στις τουρκικές απειλές. Αλλη είδηση είναι η σημερινή επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως Ηλιάνας Νικολάου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Στην έκθεση περιλαμβάνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις για αναβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 5 November 2001 - 8:24:02 UTC