Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 6/11/2001 Το Κυπριακό και οι τουρκικές απειλές σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η αναχώρηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το φορολογικό νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, οι δημοτικές εκλογές και οι υποψηφιότητες Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, οι αποκαλύψεις για τις παράνομες μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας και οι πληροφορίες της ιταλικής "Ρεπούμπλικα" για τη σχέση Οσάμα μπιν Λάντεν και της οργάνωσης "Αλ Κάιντα" με τα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη της Κύπρου είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλουν σήμερα οι εφημερίδες της Λευκωσίας.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σαρωτικές αλλαγές στο φόρο" γράφει ότι ενώπιον των κομμάτων και της Βουλής τίθεται η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο, λαμβανομένων υπόψη των απαιτήσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αλλού γράφει ότι ο πρώην βαλκανιονίκης στίβου Γιώργος Μικελλίδης είναι τελικά ο υποψήφιος τον οποίο θα υποστηρίξει ο ΔΗΣΥ για το Δήμου Λεμεσού μετά από ομόφωνη απόφαση του διευρυμένου πολιτικού γραφείου του κόμματος το οποίο πραγματοποίησε χθες πολύωρη συνεδρία.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τις καθηλώνει η κρίση" γράφει ότι "στα πρόθυρα κατάρρευσης" βρίσκονται οι Κυπριακές Αερογραμμές, ως αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης και τις δραματικές μειώσεις του αριθμού ταξιδιωτών προς και από την Κύπρο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο Διευθυντής Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Τάκης Αγγελής ο αριθμός των επιβατών που ταξίδεψαν με τις ΚΑ τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο φέτος, παρουσιάζει μείωση σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του προηγούμενου χρόνου. Αλλού γράφει ότι αναχωρεί σήμερα Τρίτη, μέσω Λονδίνου, για τη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τζάκποτ φόρων" γράφει ότι φορολογικές ελαφρύνσεις και περικοπές, αλλά και σταδιακή αύξηση στο φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) πρώτα στο 13% και ακολούθως στο 15% εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης. Από τις ελαφρύνσεις σημαντικότερη, όπως γράφει η εφημερίδα, είναι η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις 6 στις 9 χιλιάδες και η κατάργηση της εισφοράς για την άμυνα. Αλλού γράφει ότι σε υπερβάσεις εξουσίας, προχειρότητες και νομοθετικά κενά αναφέρεται η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου στην Ετήσια Εκθεσή της για το 2000 την οποία παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Νέες απάτες ολκής" γράφει ότι πως "νέα χιονοστιβάδα σφετερισμού γης χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή Τηλλυρίας" απασχολεί μέρος του κλιμακίου ανακριτών που εδρεύει από την περασμένη εβδομάδα στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδες, αφορά αποκλειστικά μεγάλες εκτάσεις γης των κληροδοτημάτων Ευγενίας Αντωνίου και Αθηνάς Διανέλλου. Αλλού γράφει ότι χθες το απόγευμα εξήλθε του Ογκολογικού Κέντρου ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού αφού έχει ανακάμψει πλήρως από τη βρογχοπνευμονία και την αφυδάτωση.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Προς επικίνδυνες περιπλοκές" ότι η τουρκική κυβέρνηση, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία περιπλοκών στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, προκαλεί εντάσεις σκληραίνοντας τη στάση της στο Κυπριακό και, ενώ ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Αγκυρα και συνεχίζει στην Αθήνα, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται με την αυριανή επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στην Ελλάδα. Αλλού αναδημοσιεύει είδηση της ιταλικής εφημερίδας "Ρεπούμπλικα" ότι στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου βρίσκονται οι λογαριασμοί του Οσάμα μπιν Λάντεν και από εκεί περνούν τα όπλα, τα χρήματα και τα μέλη της οργάνωσης "Αλ Κάιντα".

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πορεία νίκης" γράφει πως η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εξέτασε και επικύρωσε ομόφωνα όλες τις υποψηφιότητες Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, τους οποίους θα υποστηρίξει κατά τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και τους οποίους είχαν εισηγηθεί οι τοπικές συνελεύσεις και επαρχιακές συνδιασκέψεις του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πραγματοποιείται σήμερα ο 20ό Παγκύπριο Συνέδριο της Συντεχνίας Οικοδόμων, Ξυλουργών, Μεταλλωρύχων και Γενικών Εργατών της ΠΕΟ, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν 400 περίπου αντιπρόσωποι από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τον τίτλο "Οι περικοπές φόρων γλυκαίνουν το χάπι του ΦΠΑ" γράφει στο κύριο θέμα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες νομοσχέδιο για μια ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, που προβλέπει μείωση του φόρου εισοδήματος καθώς και του εταιρικού φόρου, σε αντάλλαγμα σταδιακής αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ). Αλλη είδηση είναι η νέα θεραπεία που πρόκειται να εισαχθεί σε δυο χρόνια και στην Κύπρο για τους ασθενείς με Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) και συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Διευθυντής της "Γρηγορείου Κλινικής" στο Νοσοκομείο Λάρνακας Ιωάννης Δημητριάδης, για τη διάθεση εμβολίου που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 6 November 2001 - 7:24:05 UTC