Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 20/11/2001 Το Κυπριακό και η αποδοχή της πρότασης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη για απευθείας συνάντηση στην παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ, η αντιπαράθεση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη με το βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριο Ματσάκη για το θάνατο του 45χρονου Χριστοφή Χριστοφή από το Παραλίμνι, η αποχή του Ευρωβουλευτή μέλους της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου Μπάρτχο Προνκ από την ψηφοφορία για την έκθεσης Πόος, καθώς και νέες πληροφορίες για παράνομη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας στην επαρχία Λεμεσού, αποτελούν ορισμένα από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προεδρική οργή για το θέμα Ματσάκη" γράφει ότι ο "σάλος" που προκλήθηκε από τη μεταθανάτια εξέταση του 45χρονου από το Παραλίμνι, "προκάλεσε την οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας", Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος συνάντησε χθες τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών χθες ότι οι απώλειες των τουριστικών αφίξεων από τη Βρετανία ανέρχονται στο 20%, ενώ η απώλεια εισοδημάτων υπολογίζεται στα 145 εκατομμύρια λίρες.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Προεδρικές ευλογίες" γράφει ότι την "έγκαιρη κάλυψη" του Προέδρου Κληρίδη στο θέμα που προέκυψε σχετικά με το θάνατο του 45χρονου Χριστοφή Χριστοφή, εξασφάλισε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε χθες ότι για το κόμμα του οι προσεχείς Δημοτικές Εκλογές "δεν αποτελούν πρόκριμα για τις επόμενες Προεδρικές Εκλογές".

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Ευρωπαϊκό βέτο λόγω λαθρεμπορίου" γράφει ότι ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής και μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου Μπάρτχο Προνκ τήρησε στάση αποχής στην ψηφοφορία της έκθεσης Πόος, "εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του για το ρόλο της Κύπρου στο διεθνές λαθρεμπόριο τσιγάρων". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "έδωσε θετική απάντηση" στην τρίτη επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ενώ η ημερομηνία συνάντησης "ορίστηκε η 6η Δεκεμβρίου".

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Πολυμέτωπη σύγκρουση" γράφει πως ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης και τέσσερις ιατροδικαστές, μαζί με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) ανταλλάσσουν πυρά για τα αίτια του θανάτου του βιοπαλαιστή από το Παραλίμνι, που πέθανε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας μετά από μεταφορά του με ασθενοφόρο από το Παραλίμνι όπου είχε τραυματισθεί σε δυστύχημα. Αλλη είδηση είναι η έναρξη στις 6 Δεκεμβρίου 2001 της επανεξέτασης από ιατροσυμβούλιο 250 πολιτών υπόχρεων προς κατάταξη στην Εθνική Φρουρά, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί κατά τα προηγούμενα χρόνια για λόγους υγείας.

"Ο Φιλελεύθερος" με τον τίτλο "ΗΠΑ - ΟΗΕ: Με σχέδιο λύσης" γράφει ότι σε περίπτωση κατά την οποία θα προχωρήσουν οι επαφές και συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς, τα Ηνωμένα Εθνη και οι ΗΠΑ θα υποβάλουν στους συνομιλητές συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αποτελούν ένα συνολικό πλαίσιο συμφωνίας για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση, ένα σχεδόν χρόνο μετά τη λήξη των συλλογικών συμβάσεων στον ημικρατικό τομέα, άνοιξε τα χαρτιά της δίδοντας χθες τις προτάσεις της στις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες αναμένεται να τοποθετηθούν πάνω σε αυτές κατά την προσεχή εβδομάδα.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρανομιών συνέχεια" αναφέρει ότι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου προέβη χθες σε "νέα δέσμη σοβαρών καταγγελιών" για παράνομες μεταβιβάσεις ακίνητης περιουσίας που αφορούν την "αστική περιοχή της Λεμεσού". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας δήλωσε ότι το επίπεδο της ανεργίας στην Κύπρο ανέρχεται στο 4,8%, ενώ, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επίσημα οι εγγεγραμμένοι άνεργοι είναι 3,2%.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Πράσινο φως για τις συνομιλίες του Δεκεμβρίου" ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αποδέχθηκε χθες επισήμως πρόταση για συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Ντενκτάς, με επιστολή του προς τον Τ/Κ ηγέτη η οποία επεδόθη μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Σε άλλο θέμα γράφει πως οι ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών και των Βρετανών κτενίζουν το νότιο Αφγανιστάν, αναζητώντας τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να αμύνονται διατηρώντας τον έλεγχο στο προπύργιό τους, την πόλη Κανταχάρ.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 20 November 2001 - 7:24:05 UTC