Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 21/11/2001 Το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΑΜ Σεμπαχετίν Τσακμάκογλου χθες στις Βρυξέλλες για την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, η επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στη Φινλανδία, οι εξελίξεις σε ότι αφορά τις παράνομες μεταβιβάσεις γης, οι πτωτικές τάσεις στο τουριστικό ρεύμα προς την Κύπρο και η κατάσταση στο ΧΑΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Απορρίπτει την αποστρατικοποίηση", γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Σεμπαχατίν Τσακμάκογλου τάχθηκε κατά της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), των υποψήφιων για ένταξη χωρών και των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Αλλη είδηση είναι ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μελετά και ενδεχομένως να αποφασίσει σήμερα περαιτέρω μειώσεις τελών και φόρων προκειμένου να ενισχυθεί η τουριστική βιομηχανία και να μειωθεί ο επιχειρηματικός κίνδυνος για τους διοργανωτές ταξιδιών.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα, υπό τον τίτλο "Χάρτινος πύργος", ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ενημερώνεται για τις κινήσεις της ελλαδικής διπλωματίας και για την ελλαδοτουρκική προσέγγιση, η οποία - σύμφωνα με τα όσα φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στην εφημερίδα της ομογένειας, "Εθνικός Κήρυκας"- θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, εάν δεν βρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση στηρίζει και εμπιστεύεται τον Υπουργό Υγείας Φρίξο Σαββίδη στις ενέργειές του για διερεύνηση σε βάθος των συνθηκών και των αιτίων θανάτου του άτυχου 44χρονου από το Παραλίμνι, ο οποίος είχε μεταφερθεί τραυματισμένος, με ασθενοφόρο, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου και απεβίωσε.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Εφεραν στοιχεία για λαθρεμπόριο", γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου παραδέχθηκε χθες ότι είναι υπαρκτό το πρόβλημα με το λαθρεμπόριο τσιγάρων, ενώ άνδρες της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) έχουν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για διερεύνηση της υπόθεσης και για αναζήτηση στοιχείων που συνδέουν την Κύπρο με το διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίου τσιγάρων. Αλλού γράφει ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Αμυνας για το 2002 προβλέπει χρηματικά ποσά για περαιτέρω ενίσχυση της αεράμυνας και για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της πλειονότητας των αντιαρματικών όπλων της Εθνικής Φρουράς.

"Η Σημερινή", με τον τίτλο "'Πόθεν έσχες' για τη γη", γράφει στο κύριό της θέμα ότι αυξάνεται ο αριθμός των υποθέσεων που καταγγέλλονται για παράνομες μεταβιβάσεις και σφετερισμό γης σε πάρα πολλές περιοχές της Κύπρου, ενώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Αριστοφάνης Γεωργίου, είχε χθες συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, τον οποίο ενημέρωσε για στοιχεία που είχε υπόψη του σχετικά με ανάλογες περιπτώσεις στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) ενημέρωσε το Υπουργείο Εργασίας για το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού σε αρκετές επιχειρήσεις και για την ανάγκη απασχόλησης περισσότερων αλλοδαπών.

"O Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Πιο σκληρή τώρα η Αγκυρα" ότι η Αγκυρα υιοθετεί πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό ενόψει της συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 4ης Δεκεμβρίου στην οικεία του εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, κοντά στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Αλλού σημειώνει ότι η Πρόεδρος της Φινλανδίας Tarja Halonen δήλωσε ότι ακόμα και αν το Κυπριακό δεν επιλυθεί πριν από το χρόνο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η ένταξη θα πραγματοποιηθεί και παρατήρησε ότι η Κύπρος δεν αποτελεί το μόνο παράδειγμα διαιρεμένης χώρας μέλους της ΕΕ.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Η 'μπάλα' στην κυβέρνηση" αναφέρει ότι σημαντικά στοιχεία που "καίνε" επώνυμους και οικονομικούς παράγοντες έδωσε χθες ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστοφάνης Γεωργίου στον Υπουργό Εσωτερικών για 15 περίπου περιπτώσεις που αφορούν παράνομες αγοραπωλησίες τουρκοκυπριακής γης σε περιοχές στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στα κατεχόμενα. Αλλού σημειώνει ότι πέντε εναλλακτικές προτάσεις υπέβαλε η ΑΗΚ αναφορικά με την παραγωγή αφαλατωμένου νερού από μονάδα στο Βασιλικό προς το Γενικό Λογιστή της Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι απώλειες ύψους 140 εκατομμυρίων λιρών θα υποστεί ο τουρισμός τον επόμενο χρόνο εκτός εάν η κυβέρνηση λάβει δραστικά μέτρα για να στηρίξει τον τομέα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης. Ο τουρισμός θα μειωθεί περισσότερο από 10% αυτό το χρόνο ενώ οι προοπτικές για το ερχόμενο καλοκαίρι δεν είναι ευοίωνες σύμφωνα με τον κ. Ρολάνδη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΑΤΗΚ έχει συμφωνήσει ότι οι θάνατοι τριών υπαλλήλων της τη δεκαετία του 1960 μπορεί να συνδέονται με εκπομπές στις οποίες βρίσκονταν εκτεθειμένοι όταν εργάζονταν κοντά σε μια κεραία.

Η αγγλόφωνη "Financial Mirror" γράφει ότι οι τιμές των μετοχών ανέβηκαν σημαντικά την Τρίτη, στη βάση μεγάλης αύξησης του υπό διαπραγμάτευση όγκου, με τους περισσότερους τεχνικούς δείκτες να μετατρέπονται σε θετικούς. Η εξέλιξη αυτή παρατηρείται για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου. Αλλού σημειώνει ότι αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης για το 2001 και το 2002 υποχρεώθηκε να κάνει η κυβέρνηση λόγω της μείωσης των τουριστικών αφίξεων. Στελέχη του Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν τώρα αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2002, το οποίο τοποθετεί το ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ 2 - 3%.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 21 November 2001 - 7:24:26 UTC