Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 24/10/2005

Οι κυπριακές εφημερίδες γράφουν σήμερα πρωτοσέλιδα ότι πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να εκδηλωθεί η ανανέωση της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό και ότι κινήσεις σε δύο επίπεδα και με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Εθνη. Γράφουν, επίσης, ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αφέθηκε οριστικά για μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2006, ότι τρεις ιεράρχες μετέβησαν στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών, και ότι έγινε χθες επιδρομή της Αστυνομίας στην οικία του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη στα Πυργά.

Αλλα θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η δραπέτευση τριών Τουρκοκυπρίων από τις Κεντρικές Φυλακές, η αναστολή των κινητοποιήσεων των πατατοπαραγωγών Λάρνακας και Αμμοχώστου, η πικετοφορία κατοίκων του Πάνω Αμιάντου για επανασύσταση της κοινότητάς τους, η υπογεννητικότητα στην Κύπρο, και η ''κιβωτός'' που δημιούργησε ο εν αργία αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής για να συνεισφέρει στη διάσωση κυπριακών φυλών ζώων.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ανακατανομή υπουργείων μετά τις βουλευτικές'', γράφει ότι ο περιβόητος ανασχηματισμός που αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν βρισκόταν στα σκαριά αλλά τελικά δεν έγινε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αφέθηκε οριστικά για μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου 2006 και αυτό γιατί τότε δεν θα υπάρξει μόνο ευρεία αντικατάσταση προσώπων στα διάφορα υπουργεία, αλλά θα ξαναμοιραστεί η πίτα ανάμεσα στους συγκυβερνώντες. Γράφει, επίσης, ότι ο εν αργία αρχιμανδρίτης Παγκράτιος Μερακλής δημιούργησε τη δική του ''κιβωτό'', σε μιαν προσπάθεια να συνεισφέρει στη διάσωση κυπριακών φυλών ζώων.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Επιδρομή στο σπίτι Ματσάκη'', γράφει ότι μικρά και μεγάλα μπαούλα φορτώνονταν από χθες το μεσημέρι σε αστυνομικά φορτηγά από το σπίτι του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη στα Πυργά, και ότι η επιχείρηση της Αστυνομίας άρχισε με την κατάσχεση των 300 περίπου μπαούλων που είχε στην κατοχή του ο κ. Ματσάκης ως συλλέκτης έργων τέχνης πριν και μετά το 1974. Γράφει, επίσης, ότι οι πατατοπαραγωγοί Λάρνακας και Αμμοχώστου αποφάσισαν χθες την αναστολή των δυναμικών κινητοποιήσεών τους με γεωργικούς ελκυστήρες και φορτηγά για μία εβδομάδα, λόγω του Ραδιομαραθώνιου.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Ζητά και τα ρέστα'', γράφει ότι αντί εξηγήσεων για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε κάτοχος εκατοντάδων πανάκριβων μπαούλων και άλλων παλαιών αντικειμένων αξίας, ο Μάριος Ματσάκης, αιφνιδιασμένος αλλά και σοκαρισμένος από τη χθεσινή πολύωρη επιχείρηση έρευνας στην οικία του, δηλώνει πως δεν θα συγχωρέσει όσους τον υπέβαλαν σε τέτοιο εξευτελισμό, τον οποίο δεν ανέμενε, όπως είπε, από την πατρίδα του. Γράφει, επίσης, ότι τρεις Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θα αποφυλακίζονταν στις 10 Σεπτεμβρίου 2006, δραπέτευσαν χθες τα ξημερώματα από τις Κεντρικές Φυλακές και διέφυγαν στα κατεχόμενα.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Κρέμονται από το στόμα του Βαρθολομαίου'', γράφει ότι κλυδωνισμούς στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου προκαλεί η μετάβαση των τριών ιεραρχών, του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου, του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου και του Χωρεπισκόπου Τριμυθούντος Βασίλειου, στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συζητήσουν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών. Γράφει, επίσης, ότι κατά 35% θα μειωθεί ως το 2051 ο πληθυσμός παιδιών ηλικίας μέχρι 4 ετών και ότι η απουσία συγκεκριμένης δημογραφικής πολιτικής φέρνει την Κύπρο αντιμέτωπη με τη σαρωτική επέλαση της υπογεννητικότητας.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Σκυτάλη σε νέους απεσταλμένους'', γράφει ότι κινήσεις σε δύο επίπεδα και με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ οι Αγγλοαμερικάνοι φαίνεται να βιάζονται για επανάληψη συνομιλιών, όχι όμως για την κατάληξή τους. Γράφει, επίσης, ότι σε πλήρη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των κατοχικών δυνάμεων προχωρούν οι Τούρκοι, όπως συνάγεται από τη μεταφορά την τελευταία περίοδο νέων οπλικών συστημάτων, και ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί από κοντά τις τουρκικές κινήσεις και αναμένεται να διαβιβάσει όλα τα στοιχεία στα Ηνωμένα Εθνη.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Αμερικανο-βρετανικό 'ok' '', γράφει ότι πριν το τέλος του χρόνου αναμένεται να εκδηλωθεί η ανανέωση της προσπάθειας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό, καθώς φαίνεται να καρποφορούν οι επαφές που είχε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη Νέα Υόρκη και διά της διπλωματικής οδού. Γράφει, επίσης, ότι υλοποιώντας την απόφασή τους για δυναμικό αγώνα, 30 περίπου κάτοικοι του Πάνω Αμιάντου κατήλθαν χθες σε πικετοφορία στο δρόμο Καρβουνά-Τροόδους, διεκδικώντας την επανασύσταση της κοινότητάς τους και την αναγνώρισή τους ως μόνιμους κάτοικους του Πάνω Αμιάντου.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Monday, 24 October 2005 - 14:19:20 UTC