Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-25

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 25/10/2005

Το Κυπριακό και η πιθανότητα σύγκλησης τετραμερούς, η κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου, η παγοποίηση προσλήψεων στην ΑΗΚ, νομοσχέδιο για προστασία των αγοραστών ακίνητης περιουσίας, οι ομαδικές παραιτήσεις κοινοταρχών ορεινών χωριών και η κάλυψη παρατυπιών και παρανομιών στη Δημόσια Υπηρεσία, απασχολούν τα κύρια θέματα των εφημερίδων σήμερα.

Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η υπόθεση των μπαούλων του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, οι έρευνες του Ακριβού Τσολάκη για την πτώση του μοιραίου Μπόινγκ της ''Helios'', οι έρευνες της Αστυνομίας γύρω από τη διάρρηξη της ΣΠΕ Δευτέρας, η εξαφάνιση έργου του 12ου αιώνα π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας, η μουσική εκδήλωση πάνω σε στέγες για τα 60χρονα του ΟΗΕ και ο Ραδιομαραθώνιος.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Ομαδικές παραιτήσεις'', γράφει ότι ξεχείλισε το ποτήρι για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών και χθες, σε μιαν έκρηξη οργής για την αδιαφορία που επιδεικνύει η κυβέρνηση για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, οι κοινοτάρχες και όλοι οι προύχοντες επτά ορεινών χωριών παραιτήθηκαν. Γράφει, επίσης, ότι μεγάλη επιτυχία σημείωσε η μουσική εκδήλωση πάνω σε στέγες, ταράτσες και μπαλκόνια σπιτιών κατά μήκος της ''Πράσινης Γραμμής'', με την ευκαιρία των 60 χρόνων του ΟΗΕ.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο '' 'Κατάπιαν' κατάχρηση'', γράφει ότι σε επάγγελμα τείνει να εξελιχθεί η κάλυψη παρατυπιών και παρανομιών στη Δημόσια Υπηρεσία και ενδεικτικό της κατάστασης αποτελούν τα σκάνδαλα κατάχρησης εξουσίας από ''καρτέλ'' δημόσιων λειτουργών. Γράφει, επίσης, ότι θέμα χρόνου είναι για την Αστυνομία η σύλληψη των δραστών της διάρρηξης στη ΣΠΕ Δευτεράς, αφού στη σκηνή βρέθηκαν αρκετά σημαντικά στοιχεία, πάνω στα οποία θα μπορεί να βασίσει το ξεκίνημα των ερευνών της.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε'', γράφει ότι τάχιστα κινείται ο Οικουμενικός Πατριάρχης για να αντιμετωπιστεί η κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου, καθώς μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τους Μόρφου, Κύκκου και Τριμυθούντος, αποφάσισε όπως στη Σύνοδο του Πατριαρχείου τον Νοέμβριο ληφθούν σχετικές αποφάσεις. Γράφει, επίσης, ότι ακόμα 200 μπαούλα βρίσκονται στην οικία του Μάριου Ματσάκη και το Σαββατοκύριακο αναμένεται νέα επιχείρηση μεταφοράς τους στις αστυνομικές αποθήκες.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Προς σχίσμα'', γράφει ότι στα πρόθυρα σχίσματος βρίσκεται η Εκκλησία της Κύπρου, μετά την απόφαση του Πατριαρχείου να παρέμβει στην εκκλησιαστική κρίση. Γράφει, επίσης, οι έρευνες του Ακριβού Τσολάκη και των συνεργατών του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το σύστημα κλιματισμού του μοιραίου Μπόινγκ της εταιρείας ''Helios'' βρισκόταν στη θέση ''manual'', ο κυβερνήτης αμέλησε να προβεί σε έλεγχο και κατά την απογείωση το ηχοσύστημα του κλιματισμού δεν διέφερε από το σύνηθες.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Φλερτάρουν με τετραμερή'', γράφει ότι η τουρκική πλευρά φαίνεται να επαναφέρει στις επαφές της θέμα τετραμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, ενώ στο τρίγωνο Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα αναμένεται να υπάρξουν σύντομα οι πρώτες κρούσεις από τους μεσολαβητές. Γράφει, επίσης, ότι ένα έργο του 12ου αιώνα π.Χ. και συγκεκριμένα μια πλάκα από ελεφαντόδοντο ύψους 20 εκατοστών που παριστάνει τον Αιγύπτιο θεό Μπες (Βήσα), έκανε φτερά από το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρνακας.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Παγοποιούνται προσλήψεις'', γράφει ότι παρά την εικόνα του ''μουδιασμένου'' απέναντι στον ανταγωνισμό που επιχείρησε να δώσει ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, εντούτοις η κυβέρνηση, διά του Υπουργού Εμπορίου, έστειλε νότα αισιοδοξίας και πίστης προς τον οργανισμό και κάλεσε την Αρχή να δει τον ανταγωνισμό ως πρόκληση και ευκαιρία για ανασύνταξη και αναδιοργάνωση. Γράφει, επίσης, ότι κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Ραδιομαραθώνιου, οι εισφορές ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο λίρες.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Σχεδιάζονται δικαιώματα για αγοραστές οικιών'', γράφει ότι ετοιμάζεται από τη Βουλή νομοσχέδιο που θα εφοδιάσει τους αγοραστές ακίνητης περιουσίας με οπλοστάσιο εναντίον των αδίστακτων παραγόντων οικιστικής ανάπτυξης. Αναφέρεται, επίσης, σε δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου η εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 25 October 2005 - 14:19:08 UTC