Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-10-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 26/10/2005

Οι επαφές και οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κύπρο, η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο θέμα της διεξαγωγής ή όχι αρχιεπισκοπικών εκλογών, η διεξαγωγή εσωτερικής έρευνας για το θέμα των φαρμάκων και οι μειώσεις στις τιμές πετρελαίου, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός Τύπους.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Δύο έρευνες από τον Υπουργό», γράφει ότι δύο διαφορετικές έρευνες διέταξε ο Υπουργός Υγείας για το εργαστήριο Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, μετά από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας για ακατάλληλα φάρμακα που παρασκευάζει το κράτος και για την ακαταλληλότητα των εξοπλισμών του εργαστηρίου για την κατασκευή φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ απέρριψε ως «αναληθείς και προϊόν εσκεμμένης προπαγάνδας» τις πληροφορίες ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Ξεπούλημα των κατεχομένων μέσω της Χαραυγής», γράφει στο κύριο της θέμα ότι «σπίτια πολυτελείας, παραθαλάσσια διαμερίσματα και εκτάσεις γης στις κατεχόμενες περιοχές διαφημίζουν ότι είναι προς πώληση κτηματομεσιτικά γραφεία με έδρα την Αγγλία και γραφεία στην κατεχόμενη Λευκωσία μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας Χαραυγή». Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει έχει εξαντλήσει τα περιθώρια που είχε για οικονομικές παροχές.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Εκατομμύρια σε επιτήδειους», γράφει στο κύριο του θέμα ότι καμπανάκι προειδοποίησης προς το Τμήμα Πολεοδομίας κτυπά η Γενική Ελεγκτής της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να εφαρμοστεί πιστά η νομοθεσία για να μην χαθούν δεκάδες εκατομμύρια λίρες για το κράτος. Αλλού αναφέρεται σε εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Αμυνας προς κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι το ΥΠΑΜ δηλώνει ότι ο αριθμός των κατοχικών στρατευμάτων ανέρχεται στις 43.000, αριθμός είναι «στρατιωτικά επιβεβαιωμένος».

«Η Σημερινή» κάτω από τον τίτλο «Φως από το Φανάρι», γράφει ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται να στείλει επιστολή πρόσκληση σε όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου για να παραστούν σε έκτακτη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 10 Νοεμβρίου, με στόχο να πείσει τους Ιεράρχες να προχωρήσουν στη διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών στις αρχές του 2006. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο ΓΓ του Παναγροτικού Κυριάκος Χατζηγιάννης κατήγγειλε ότι ντομάτες από την Τουρκία που «βαφτίζονται» τουρκοκυπριακές προωθούνται στις ελεύθερες περιοχές, χάριν στην επέμβαση του τ/κ Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Ο Φιλελεύθερος» αναφέρεται στο κύριο του θέμα με τίτλο «Εμφύλιος στην Εκκλησία» σε «δύο στρατόπεδα» στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας. Από τη μια πλευρά οι Μόρφου, Τριμυθούντος και Κύκκου, οι οποίοι αναζήτησαν συμμαχίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και από την άλλη οι Πάφου, Κιτίου, Κυρηνείας, Λεμεσού, Σαλαμίνος και Αρσινόης, οι οποίοι συγκαλούν Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου, με σκοπό να συζητηθεί η μετάβασή τους ή μη στην Κωνσταντινούπολη. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία άσκησε βέτο στη δημιουργία περιφερειακής συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και τεσσάρων άλλων χωρών της περιοχής με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol).

Η «Χαραυγή» στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο «Αναζητούνται Ισορροπίες» και γράφει ότι «θετική έκπληξη» αποτέλεσαν οι χθεσινές επαφές του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού Τζον Πρέσκοτ, ο οποίος ξεκάθαρα αναφέρθηκε στις ανησυχίες της Κύπρου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από την παράνομη τουρκική κατοχή. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι Κοινοτάρχες οκτώ ορεινών κοινοτήτων ανέστειλαν προς το παρόν τις παραιτήσεις τους, ύστερα από συνάντησή τους με τους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» υπό τον τίτλο «Πόλεμος τιμών στο προσκήνιο», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η τιμή του πετρελαίου μειώνεται, με τα βενζινάδικα σε όλο το νησί να εμπλέκονται σε πόλεμο τιμών. Γράφει επίσης ότι η εταιρεία Α/φοι Λευκαρίτη, που λειτουργεί την Πετρολίνα και Λίνα ακολούθησε την εταιρεία ΕΚΟ μειώνοντας την τιμή κατά 2,4 σεντ το λίτρο. Αλλού γράφει ότι ο πληθυσμός της Κύπρου αυξήθηκε κατά 18.800 κάτοικους κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο του 2004 μέχρι τον Ιανουάριο του 2005 και ότι η Κύπρος κατέγραψε το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης με 25,4 τοις εκατόν.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «The Financial Mirror» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ελκυστική η τιμή της BOC στο ΧΑΑ και στο ΧΑΚ» γράφει ότι η τιμή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου μειώθηκε χθες επιπλέον κατά 1,3% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, μετά την πτώση της Δευτέρας κατά 2,94%, τερματίζοντας στα 4,56 ευρώ ή 2,61 λίρες, δηλαδή δύο σεντ κάτω από τις 2,63 λίρες της αξίας της μετοχής που αξίζει η μετοχή στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι αριθμός ρεκόρ Κυπρίων στρέφεται σε δανεισμό σε ξένο συνάλλαγμα, εκμεταλλευόμενοι το πολύ χαμηλό επιτόκιο.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 26 October 2005 - 14:19:06 UTC