Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-12

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 12/01/2006

Οι διαβουλεύσεις για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο, μετά την επιμονή των Βρετανών για συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο ''προεδρικό γραφείο'', η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισημαίνει κηδεμόνευση της νεολαίας από το κράτος και τα κόμματα, η έκκληση του ΓΓ του ΑΚΕΛ για επαγρύπνηση κατά ''αμερικανοβρετανικών μεθοδεύσεων'' και οι διεργασίες στα κόμματα για τις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

Προβάλλονται επίσης οι εξελίξεις γύρω από την πρόσθεση της HSBC για διάθεση του πακέτου του μετοχικού κεφαλαίου της Λαϊκής Τράπεζας, οι επικρίσεις του ΔΗΣΥ κατά του ΑΚΕΛ για την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ, αλλά και οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά τα αυξημένα κρούσματα του ιού της γρίπης των πτηνών, καθώς και η ανάληψη καθηκόντων από τον νέο Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μπισμπίκα.

Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Στραγγαλίζει τους χρεωμένους το ΑΚΕΛ'', αναφέρεται στο κύριο της θέμα στην κριτική που άσκησε χθες ο ΔΗΣΥ στη θέση του ΑΚΕΛ για αναβολή για ένα χρόνο της ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ και γράφει ότι μια δογματική θέση του ΑΚΕΛ στηριγμένη στο ανύπαρκτο δίλημμα ''ΟΝΕ ή κοινωνική πολιτική'' οδηγεί στο στραγγαλισμό των χρεωμένων, κυρίως Κυπρίων για ένα ακόμη χρόνο. Αλλού επικαλείται στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία και σημειώνει πως οι εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία στην Κύπρο έφθασαν τα 6,3 εκ λίρες κατά τους πρώτες δέκα μήνες του 2005.

''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Κλειστή η πόρτα Τάσσου για Στρο'', αναφέρεται στο κύριο θέμα στο πρόβλημα που προέκυψε σε σχέση με ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Στρο και συνάντησής του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό και γράφει ότι αν και οι διπλωματικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται η κυπριακή κυβέρνηση διεμήνυσε στο Λονδίνο πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θα τον δεχθεί αν επιμένει στις προθέσεις του. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή απεργία 150 λιμενεργατών στα λιμάνια της Λάρνακας και Λεμεσού και σημειώνει ότι τα δύο λιμάνια της Κύπρου δεν επηρεάστηκαν, καθώς η χθεσινή ημέρα δεν είχε μεγάλη κίνηση.

Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Εχεις κόμμα, έχεις φωνή'' γράφει ότι κηδεμόνευση της νεολαίας από το κράτος, τα κόμματα και τις κομματικές οργανώσεις της νεολαίας, καθώς και μη επαρκή χώρο δράσης για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, διαπιστώνει σε έκθεσή της ομάδα εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης που μελέτησε τις δομές χάραξης πολιτικών για τους νέους της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Υπαρχηγός της ΕΦ Φοίβος Κλόκκαρης αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του, καθώς θεωρεί ασύμβατη τη συνέχιση της υπηρεσίας του υπό τις διαταγές του νεότερου κατά δύο τάξεις από τον ίδιο, νέου Αρχηγού της ΕΦ, Αντιστράτηγου Μπισμπίκα.

''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πήρε φωτιά το προεκλογικό σκηνικό'', αναφέρεται στις επικρίσεις που διατύπωσε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης κατά της απόφασης του Κύπρου Χρυσοστομίδη για συνεργασία της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου με το ΑΚΕΛ για τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και στην επιβεβαίωση των πρώτων πέντε αριστίνδιν υποψηφίων του ΔΗΣΥ. Σε άλλη είδηση γράφει πως ο Κωνσταντίνος Μπισμπίκας, ο οποίος υπηρέτησε στην Κύπρο ως ανθυπολοχαγός το 1975, επέστρεψε στο νησί ως ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Αιφνιδιαστική έφοδος Τσολάκη'' και γράφει πως ο Πρόεδρος της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων Ακριβός Τσολάκης βρίσκεται το τελευταίο διήμερο στην Κύπρο για να συλλέξει τα τελευταία στοιχεία και διευκρινίσεις σε λεπτομέρειες που αφορούν στη διερεύνηση της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005. Αλλού γράφει ότι μπροστά σε νομικά εμπόδια θα βρεθούν επενδυτές που θα ενδιαφερθούν για το μετοχικό κεφάλαιο της Λαϊκής Τράπεζας, το οποίο κατέχει και αποφάσισε να αποξενωθεί η βρετανική HSBC, αφού για οποιαδήποτε εξαγορά κεφαλαίου πάνω του 20% μπορεί να γίνει μέσα από δημόσια πρόταση.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Να επαγρυπνούμε'' ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με την επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Κύπρο και την επιμονή του για συνάντηση με τον κ. Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό κάλεσε σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπισθούν οι αμερικανοβρετανικές μεθοδεύσεις. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση της ΕΔΟΝ έξω από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταδίκη της οδηγίας για φύλαξη αρχείου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' κάτω από τον τίτλο ''Οι Τούρκοι μάχονται κατά της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών'', γράφει στο κύριο της θέμα πως η Τουρκία ενίσχυσε χθες τις προσπάθειες για τερματισμό της εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως υπάρχει κίνδυνος ο ιός να εδραιωθεί στη χώρα θέτοντας σοβαρή απειλή προς γειτονικές χώρες. Σε άλλο θέμα γράφει πως εργαστηριακές εξετάσεις στην Κύπρο καταδεικνύουν πως δεν υπάρχει μέχρι τώρα κανένα κρούσμα της γρίπης των πτηνών στο νησί.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 12 January 2006 - 15:19:07 UTC