Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 13/01/2006

Το Κυπριακό, οι εξελίξεις στο προεκλογικό προσκήνιο και παρασκήνιο, το δίκαιωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στους Τ/Κ πολίτες και οι αποκαλύψεις ότι το UNDP έχει ιδρύσει ειδικό ταμείο για την αυτόνομη ανάπτυξη της οικονομίας των κατεχομένων προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται ακόμη με την αξιολόγηση για τις ευθύνες στη διαδικασία ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τα προβλήματα του αεροδρομίου Λάρνακας καθώς και οι καταστροφές στην περιοχή Αμμοχώστου από την θεομηνία της Τετάρτης.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Θέσεις Τζιωνή» και επικαλείται έγκυρες διπλωματικές πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να υποβάλει δια του απεσταλμένου του στα Ηνωμένα Εθνη και Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου τις κωδικοποιημένες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου ως προς τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι «ο Τάσος ξανακάλεσε τον Ντ. Μιχαηλίδη, βλέποντας να κλείνουν οι πηγές ποσοστών προς το ΔΗΚΟ'', ενώ «το ΑΚΕΛ ούτε καν συζητά» την περίπτωση Προδρόμου για τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Προβάλλει επίσης αποκαλύψεις του ΡΙΚ ότι το UNDP έχει ιδρύσει ειδικό ταμείο για την αυτόνομη ανάπτυξη της οικονομίας των κατεχομένων χωρίς να έχει ιδέα η κυπριακή κυβέρνηση.

«Η Μάχη» έχει κύριο τίτλο «Εμπλοκή στελέχους άλλης τράπεζας για τις μετοχές της HSBC» γράφει ότι σε σίριαλ εξελίσσεται η πρόθεση του τραπεζικού κολοσσού να πωλήσει το 21% των μετοχών που διαθέτει στη Λαϊκή Τράπεζα, και επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ενδιαφέρον για αγορά του πακέτου επέδειξε υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης κυπριακής τράπεζας. Αλλού γράφει ότι μετρούν ζημιές από τις καταστροφικές καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή Αμμοχώστου, ενώ ο βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Σωτήρης Σαμψών χαρακτήρισε τη θεομηνία ως «χαριστική βολή» στην ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των παραγωγών της περιοχής.

Ο «Πολίτης» έχει κύριο τίτλο «Τάσσος: Δώστε ψήφο στους Τ/Κ» και γράφει ότι τετρασέλιδη επιστολή, με ημερομηνία 11 Ιανουαρίου 2006 και με ένδειξη «επείγουσα» απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Πρόεδρο της Βουλής και ζητά να ψηφιστεί πριν από τις βουλευτικές του Μαϊου το νομοσχέδιο που παρέχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι σε Τουρκοκύπριους, που έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι επικρατεί κομφούζιο στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου Λάρνακας: Οι μπάρες φρακάρουν, οι κερματοδέκτες τίθενται καθημερινά εκτός λειτουργίας, ενώ οι χώροι στάθμευσης είναι ανεπαρκείς σε ώρες αιχμής.

«Η Σημερινή» έχει τίτλο «Ωρες Αγωνίας στη Νοσηλευτική Σχολή» και γράφει ότι στιγμές αγωνίας περνούν οι σπουδαστές της Νοσηλευτικής Σχολής, ύστερα από εκδήλωση ύποπτων συμπτωμάτων σε δύο καθηγήτριες. Γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας, αν και επιβεβαιώνει ότι το μικρόβιο της νόσου των Λεγεωνάριων εντοπίστηκε στο νερό της Σχολής, εντούτοις διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αλλού γράφει ότι κατάλογο ονομάτων με Ελληνοκύπριους που εμπλέκονται σε υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακής γης στα κατεχόμενα θα ετοιμάσει ο Σύνδεσμος Κτηματομεσιτών Κύπρου και θα τον διαβιβάσει στη Βουλή, προκειμένου να τύχουν διερεύνησης.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Δακτυλοδείχνει και Υπουργούς» αναφέρει πως σε Υπουργούς παραπέμπει η αξιολόγηση του Χάρη Θράσου προς το Γενικό Εισαγγελέα, ως προς τις ευθύνες που προκύπτουν για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στη διαδικασία ανέγερσης του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών παραπέμπει και στα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής, τα οποία αποδίδουν ευθύνες σε τρεις γενικούς διευθυντές Υπουργείων. Αλλού αναφέρει πως Αζέρους στρατιωτικούς φέρνουν στην Κύπρο για εκπαίδευση τα κατοχικά στρατεύματα, όπως αποκαλύφθηκε σε δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουδαπέστη κατά Αζέρου αξιωματικού του στρατού, που δολοφόνησε Αρμένιο στρατιωτικό, κατά τη διάρκεια κοινής παρουσίας τους σε άσκηση της οργάνωσης «Πρωτοβουλία για Ειρήνη» του ΝΑΤΟ, στην Ουγγαρία.

Η «Χαραυγή» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ψήφος στους Τ/κύπριους» αναφέρει πως ολοταχώς στην παραχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι και στους Τ/Κ πολίτες της Δημοκρατίας προχωρεί η Βουλή, μετά τις διαβεβαιώσεις ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του κράτους ή για το ρόλο της τ/κ κοινότητας αν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει στην κατοχύρωση του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους Τ/Κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού αναφέρει πως το κατώφλι του Προεδρικού πέρασε χθες ο Ντίνος Μιχαηλίδης για να επαναλάβει την πρόθεση του ΑΔΗΚ για ένταξη στο ΔΗΚΟ.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση προς το ευρώ» αναφέρει πως η κυπριακή λίρα θα «κλειδωθεί» σε ό,τι αφορά τη συναλλαγματικής της αξία έναντι του ευρώ μέχρι το Μάιο ή Ιούνιο του χρόνου, ενόψει του στόχου της κυβέρνησης για ένταξη στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008, δήλωσαν χθες η Κεντρική Τράπεζα και το Υπουργείο Οικονομικών. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως οι έρευνες για το αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου έχουν εισέλθει στο τελικό τους στάδιο, καθώς ο επικεφαλής των ερευνών Ακριβός Τσολάκης επέστρεψε στην Κύπρο για ορισμένες τελικές διευκρινίσεις πριν το πρώτο προσχέδιο των ευρημάτων, που αναμένεται αυτό το μήνα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Τάσσος: Μένει στο ΔΗΚΟ μέχρι τις προεδρικές!» πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να παραμείνει μέχρι και τις προεδρικές εκλογές του 2008 στην ηγεσία του ΔΗΚΟ. Προσθέτει πως ο κ. Παπαδόπουλος δέχθηκε αρκετές πιέσεις από πολλά και σοβαρά στελέχη του κόμματος για να παραμείνει. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα υγείας και προστασίας στου καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παρέμβει στα κατεχόμενα για έλεγχο των μέτρων για την καταπολέμηση της νόσου των πτηνών.

ΣΣ Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα Cyprus Weekly δεν παραλήφθηκε στο ΚΥΠΕ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 13 January 2006 - 15:19:05 UTC