Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 17/01/2006

Οι πληροφορίες για κρούσματα γρίπης των πτηνών στα κατεχόμενα, το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Κύπρος καθιστώντας την πρώτη χώρα στην ΕΕ σε αιτητές πολιτικού ασύλου, οι πληροφορίες για κατάθεση από την Αγκυρα, μέχρι το Μάρτιο νέων προτάσεων για το Κυπριακό, το θέμα των τιτλοποιήσεων προσφυγικών οικισμών, η αντιπαράθεση κυβερνητικών γιατρών και Υπουργείου Υγείας, η ανάθεση καθηκόντων Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, η πιθανότητα αναβολής της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, και η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με θέμα το σχέδιο Ανάν είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος σήμερα.

Η «Αλήθεια» υπό τον κύριο τίτλο «Η φουστανέλα ήταν του Δ. Χριστόφια» γράφει ότι «καλύπτοντας πλήρως τα όσα ο Υπουργός Εμπορίου είπε για το σχέδιο Ανάν τα οποία είχε προηγουμένως πει και ο Τάσος Τζιωνής αλλά τότε έσκιζε τα ιμάτιά του το ΑΚΕΛ ο Δ. Χριστόφιας επιτέθηκε χθες κατά του Νίκου Αναστασιάδη, κατηγορώντας τον ότι τάχατες φόρεσε φουστανέλα». Αλλού γράφει ότι ημέρα εξελίξεων για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών θα είναι η σημερινή αφού θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη αναφορικά με την εξαγορά της θυγατρικής εταιρείας Eurocypria και για το θέμα του πλεονασμού των εργαζομένων.

«Η Μάχη» με τίτλο «Η γρίπη των πτηνών στα κατεχόμενα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου χθεσινό δημοσίευμα της τ/κ εφημερίδας «Ορτάμ» ότι στα κατεχόμενα εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του θανατηφόρου ιού της γρίπης των πτηνών. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως εάν δεν εξευρεθεί λύση στο θέμα που προέκυψε με την τοποθεσία της συνάντησης του Βρετανού ΥΠΕΞ με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τότε η επίσκεψη Στρο στην Κύπρο θα αναβληθεί.

Ο «Πολίτης» υπό τον κύριο τίτλο «Τιτλοποίηση με τρύπες» γράφει ότι ο αριθμός των προσφύγων που επικρότησαν την απόφαση για νέες τιτλοποιήσεις ή αντισταθμιστικά οφέλη είναι μεγάλος αλλά δεν είναι ευκαταφρόνητος ο αριθμός των προσφύγων που θέτουν επιμέρους αιτήματα σε σχέση με την τιτλοποίηση, κάτι που δυσχεραίνει το έργο της κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος αναλογικά παραμένει η πρώτη χώρα εντός της ΕΕ σε αριθμό αιτητών πολιτικού ασύλου, ενώ τα κατεχόμενα παραμένουν η κύρια είσοδος λαθρομεταναστών. Το 2005 οι αιτήσεις έφθασαν στις 7.551. Από τους 5.175 λαθρομετανάστες από τα κατεχόμενα υπέβαλαν αίτηση οι 3.911.

«Η Σημερινή» με τίτλο «Ανεύθυνοι οι κυβερνητικοί γιατροί» γράφει στο κύριο της θέμα ότι κρίση στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών γιατρών και του Υπουργείου Υγείας προκλήθηκε όταν ο Υπουργός αποκάλεσε, με παρέμβασή του στο «Σίγμα», τους κυβερνητικούς γιατρούς «ανεύθυνους». Προσθέτει ότι λίγες ώρες πριν, οι γιατροί είχαν ανακοινώσει ότι σήμερα θα αποφασίσουν για λήψη απεργιακών μέτρων σε μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Αλλού γράφει ότι η Αγκυρα καταθέτει μέχρι τον Μάρτιο νέες προτάσεις για το Κυπριακό.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Μας 'χαμογελά' ο ιός της γρίπης» γράφει ότι οι φόβοι και οι ανησυχίες ότι τα κατεχόμενα ενδέχεται να αποτελέσουν την κερκόπορτα για την είσοδο του ιού των πτηνών στις ελεύθερες περιοχές ενισχύονται από την εκτός ελέγχου κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία και από την έλλειψη διαύλων επικοινωνίας με το κατοχικό καθεστώς. Αλλού γράφει ότι εμπειρογνώμονας που όρισε το Πανεπιστήμιο Κύπρου για ανάπτυξη της περιοχής της Μαραθάσας εισηγείται την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στον Πεδουλά.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Προεκλογικές μεταμορφώσεις» προβάλλει δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος αναφερόμενος σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη είπε ότι οι συνδημιουργοί του σχεδίου Ανάν και εκείνοι που αγωνίστηκαν ώστε το σχέδιο Ανάν 5 να επιβληθεί στον κυπριακό λαό μιλούν σήμερα για εθνική αυτοκτονία εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το επαναφέρει. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη που έκανε ο Κύπριος επιχειρηματίας αρμενικής καταγωγής Γκαραμπέντ Τζικερτζικάν στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ευχαριστώντας τον ίδιο και όλους όσοι συνέβαλαν στην απελευθέρωσή του από το Ιράκ όπου κρατείτο όμηρος για 130 μέρες.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Αναστολή απέλασης για σύζυγο Βρετανού» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μια γυναίκα από τις Φιλιππίνες που είναι παντρεμένη με Ευρωπαίο πολίτη προφυλακίστηκε χθες για απέλαση αλλά μετά από παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών δεν απελάθηκε. Αυτή, σημειώνει η εφημερίδα, είναι η δέκατη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες που καταγγέλλεται στην εφημερίδα προσπάθεια ''παράνομης απέλασης''. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέθεσε καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου στον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος θα εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του ως Υπουργός.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Tuesday, 17 January 2006 - 15:19:04 UTC