Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-26

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 26/01/2006

H επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στην Κύπρο, οι δηλώσεις του και οι εκδηλώσεις εναντίον του, οι αντιδράσεις στις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό, οι επαφές στην Κύπρο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου, η απεργία των κυβερνητικών ιατρών και ο σημερινός αγώνας του Κύπριου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή στον ημιτελικό του Open Αυστραλίας είναι τα θέματα που δεσπόζουν του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» με κύριο τίτλο «Εκτελέστηκε η επίσκεψη» αναφέρει πως «η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών εκτελέστηκε. Αντί αξιοποίησης της σημαντικής αυτής ευκαιρίας, ο Τάσσος Παπαδόπουλος την εκτέλεσε μειώνοντάς τη με τρόπο προσβλητικό, που κανείς πια δεν αμφιβάλλει ότι θα στραφεί εναντίον των συμφερόντων της Κύπρου». Αλλού σημειώνει πως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος δήλωσε χθες ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι δεν υπήρξε αδράνεια στο Κυπριακό σε καμία περίπτωση και ότι ποτέ δεν έπαψε κάτι να κινείται στο Κυπριακό.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Ευθύνες στο Υπ. Παιδείας» αναφέρει πως «σε σκάνδαλο εξελίσσονται οι εργασίες αναβάθμισης και συντήρησης του σχολικού κτιρίου του Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν αποπερατωθεί προ 15ημέρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι εργασίες έχουν καλύψει μόνο το 1/3 του συνολικού έργου και προβλέπεται να μην ολοκληρώνεται πολύ σύντομα. Αλλού αναφέρει πως ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε πως το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης και οι κανονισμοί για την ενίσχυση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο είναι δυο θέματα που δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο παζαρέματος.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Η φέτος ή ποτέ!» πως την ετοιμότητα της Τουρκίας να συζητήσει σε μια τετραμερή όλα τα ζητήματα που θα τεθούν, και επομένως και την ουσία του Κυπριακού, εκφράζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ. Διατυπώνει ευθέως την απειλή ότι το Κυπριακό θα λυθεί «ή το 2006 ή ποτέ». Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Λευκωσία απέρριψε και επίσημα την τουρκική πρόταση για το Κυπριακό ενώ ζήτησε από το Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα» αναφέρει πως μετά τον αιφνιδιασμό, Λευκωσία και Αθήνα συντονίζονται και αντεπιτίθενται στην κίνηση εντυπωσιασμού της Αγκυρας, όπως εκδηλώθηκε με την υποβολή προτάσεων. Στο πλαίσιο του συντονισμού των δυο κυβερνήσεων, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής πήγε στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη. Αλλού αναφέρει πως η πιο μεγάλη ώρα του Μάρκου Παγδατή είναι σήμερα. Στις 10.30 το πρωί δίδει τη μεγάλη μάχη εναντίον του Αργεντινού Ναλμπάντιαν.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Πόλεμος παρασκηνίου» αναφέρει πως έντονο είναι το παρασκήνιο που αναπτύσσεται τόσο από τη Λευκωσία όσο και από την Αγκυρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης Γκιουλ, η οποία προδήλως αποσκοπεί στην αποφυγή από μέρους της Τουρκίας να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Η Λευκωσία έχει διαβιβάσει στις πρεσβείες της μνημόνιο θέσεων και ζήτησε από τους διπλωμάτες της να ενημερώσουν στο ψηλότερο επίπεδο τις κυβερνήσεις των χωρών που είναι διαπιστευμένοι για τις κυπριακές θέσεις. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ελάχιστες θα είναι οι αφυπηρετήσεις στα Δημοτικά για τα επόμενα χρόνια και κατ επέκταση ελάχιστες οι ανάγκες σε νέες προσλήψεις.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Βαρώσι στο επίκεντρο» αναφέρει πως η πρόταση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των Βαρωσίων επαναφέρεται και αποκτά μια ξεχωριστή δυναμική, αφού μπορεί να λειτουργήσει συναινετικά, να φέρει μαζί τις δυο κοινότητες και να συμβάλει ως πρώτο βήμα στις προσπάθειες συνολικής λύσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως αρκετοί ήταν αυτοί που ταλαιπωρήθηκαν χθες αφού δεν γνώριζαν για την απεργία των κυβερνητικών ιατρών που εξαγγέλθηκε τα μεσάνυκτα και έσπευσαν για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αυτό το αδιέξοδο δεν εξυπηρετεί κανένα» πως ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο πως η πρωτοβουλία για το Κυπριακό που εξαγγέλθηκε από την Αγκυρα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Είπε επίσης πως ήλθε στην Κύπρο ως ένας φίλος και με την υποστήριξη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού αναφέρεται στις διαδηλώσεις κατά του κ. Στρο στη Λευκωσία, σημειώνοντας πως οι διαδηλωτές τον χαιρέτησαν με αυγά και πλακάτ.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 26 January 2006 - 15:19:09 UTC