Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 27/01/2006

Ο θρίαμβος του Κύπριου τενίστα Μάρκου Παγδατή ο οποίος θα αγωνιστεί την Κυριακή στον τελικό του Αυστραλιανού Τουρνουά Αντισφαίρισης και οι ενθουσιασμοί που προκάλεσε η νίκη του 20χρονου Παγδατή στην Κύπρο, είναι το θέμα που προβάλλεται σήμερα εκτενώς από τις κυπριακές εφημερίδες.

Αλλα θέματα είναι το διάβημα της κυβέρνησης στον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διεύρυνση σχετικά με τις τουρκικές προτάσεις, η αντίδραση των ΗΠΑ στις τουρκικές προτάσεις, η πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ να δραστηριοποιηθεί ξανά στο Κυπριακό, ο νόμος που ψήφισε η Βουλή για το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους Τουρκοκύπριους, το αίτημα της κυβέρνησης να προσφύγει από κοινού με τη Βρετανία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για ερμηνεία του ρόλου της ως εγγυήτριας δύναμης, καθώς και η επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου στην Κύπρο.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Ο 13ος θεός» γράφει ότι με μια ονειρική εμφάνιση που θα ζήλευε ακόμα και ο Θεός, ο Κύπριος Μάρκος Παγδατής ξεδίπλωσε όλες τις αρετές του στο αγωνιστικό τερέ, χόρεψε τον Ντάβιντ Ναλπατιάν και τον έστειλε σπίτι του να παρακολουθήσει την ερχόμενη Κυριακή το μεγάλο τελικό του Αυστραλιανού Οπεν. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε χθες ότι κανένας δεν πρόκειται να ασχολείται με το Κυπριακό επ άπειρον, με ένα πρόβλημα, το οποίο είναι εκ κατασκευής άλυτο και πρότεινε αλλαγή της βάσης για την επίλυσή του.

«Η Μάχη» υπό τον τίτλο «Ο Κύπριος πειρατής στον τελικό» γράφει για τη νίκη του Μάρκου Παγδατή και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους στον Κύπριο τενίστα. Αλλού γράφει ότι σε αυστηρό διάβημα στον αρμόδιο Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, για τις δηλώσεις του σχετικά με τις προτάσεις της Τουρκίας προέβη η κυπριακή κυβέρνηση μέσω του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, Πρέσβη Νίκου Αιμιλίου.

Ο «Πολίτης» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Βρέχει όνειρα» γράφει ότι «ούτε τα πυροτεχνήματα, ούτε η βροχή, ούτε ο παραλίγο τραυματισμός του. Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον Μάρκο Παγδατή». Προσθέτει ότι μετά τον τελικό της Κυριακής, ο Μάρκος θα έρθει στην Κύπρο για να πανηγυρίσει τον άθλο του. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί υιοθετούν πλήρως την τουρκική πρόταση στο Κυπριακό. Με νέα ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζεται η θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για άρση της απομόνωσης των Τ/Κ.

«Η Σημερινή» υπό τον τίτλο «Παραλήρημα από το θρίαμβο Παγδατή» γράφει ότι ο Μάρκος Παγδατής σήκωσε χθες την Κύπρο ψηλά και προκάλεσε παραλήρημα χαράς σε ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό. Σε ένα παιχνίδι για ατσάλινα νεύρα, κέρδισε τον Αργεντινό αντίπαλό του και προκρίθηκε στον τελικό που θα γίνει την Κυριακή. Αλλού γράφει ότι ουδέν νεώτερον από Αγγλία και Τουρκία για τα δύο προσβληθέντα με τον ιό της γρίπης των πτηνών πουλερικά στη Μακράσυκα. Το ψευδοκράτος ανησυχεί ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ επικρίνουν τις υποτελείς στην Τουρκία «αρχές».

«Ο Φιλελεύθερος» με τίτλο «Αναλαμβάνει δράση ο Ανάν» γράφει ότι την απόφασή του να δραστηριοποιηθεί στο Κυπριακό τον Μάιο, με την αποστολή του απεσταλμένου του, γνωστοποίησε ο Κόφι Ανάν, στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Αλλού γράφει ότι εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες ως προς την επάρκεια και την αξιοπιστία του όλου συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στην ελεύθερη Κύπρο, σε περίπτωση εκτεταμένης παράτασης υπό τις υφιστάμενες συνθήκες της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους Τουρκοκύπριους.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Εμειναν μόνοι Τουρκία - Στρο» γράφει ότι τη μοναξιά άρχισε να νοιώθει η Τουρκία, αφού η πρότασή της στο Κυπριακό έπεσε στο κενό ενώ την ίδια στιγμή αποκτά σημασία η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για άνοιγμα της Αμμοχώστου και προώθηση του αμφίδρομου εμπορίου. Αλλού γράφει ότι η Βουλή ενέκρινε χθες νόμο, με τον οποίο παρέχεται σε πολίτες της Δημοκρατίας, που είναι μέλη της τουρκικής κοινότητας και έχουν τη συνήθη διαμονή τους στις ελεύθερες περιοχές, η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις βουλευτικές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές, καθώς και το δικαίωμα να ψηφίζουν στις προεδρικές εκλογές.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» με τίτλο «Απίστευτο» γράφει ότι ο τοπικός ήρωας Μάρκος Παγδατής συνέχισε τη μαγική πορεία του στο Αυστραλιανό Τουρνουά Αντισφαίρισης, προκαλώντας πανδαιμόνιο μετά τη δραματική νίκη του επί του Αργεντινού Νταβίντ Ναλμπαντιάν, νούμερο 4 στην παγκόσμια κατάταξη. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρότεινε στη Βρετανία να καταθέσουν κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να επιλύσουν τις διαφορές τους σχετικά με την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου που απορρέει από τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, την οποία υπέγραψε η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη.

Η εβδομαδιαία ''Cyprus Weekly'' με τίτλο «Μην το βάζεις κάτω Μάρκο» γράφει για το χθεσινό θρίαμβο του Κύπριου ήρωα, ο οποίος πέτυχε ακόμη μια γιγάντια νίκη φθάνοντας στον τελικό του Αυστραλιανού Τουρνουά. Προσθέτει ότι ο Μάρκος ενθουσίασε ολόκληρη τη χώρα όταν χαρακτήρισε τη νίκη του «απίστευτη». Αλλού γράφει ότι η αιολική ενέργεια θα καταστεί στην Κύπρο η πλέον επιτυχημένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με τα πρώτα αιολικά πάρκα να ολοκληρώνονται στο τέλος του έτους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» με κύριο τίτλο «Εισβολή» γράφει ότι η Αγκυρα, με αιχμή του δόρατος τις προτάσεις του Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Κυπριακό, πραγματικά έχει εισβάλει στις χώρες της Ευρώπης, προσπαθώντας και επιδιώκοντας να μετατοπίσει για άλλη μια φορά τις τεράστιες ευθύνες και υποχρεώσεις της στο Κυπριακό και παρουσιαζόμενη ως η πλευρά εκείνη που θέλει σύντομη λύση στο πρόβλημα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η 48ωρη απεργία των κυβερνητικών γιατρών από τα καθήκοντά τους προκάλεσε πολλαπλά προβλήματα τα νοσοκομεία και την οργή δεκάδων ασθενών.

Η επίσης εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι», με τίτλο «Οι καλύτεροι βουλευτές» παρουσιάζει έρευνα με στοιχεία που αφορούν τους καλύτερους βουλευτές παγκύπρια, σε τοπική βάση, κατά επαρχία και ανά κόμμα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του BBC μετέδωσε έρευνα, βασισμένη σε βρετανικά αποδεσμευθέντα έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι βρετανικό κύκλωμα Βρετανών Στρατιωτών κατασκόπων δούλευε το 1964 για τους Τούρκους με τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 27 January 2006 - 15:19:09 UTC