Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-01-29

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 29/01/2006

Οι πιέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών προς τα Ηνωμένα Εθνη για αξιοποίηση των τουρκικών προτάσεων στο Κυπριακό, η τηλεφωνική συνομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι προειδοποιήσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου προς την Τουρκία για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, καθώς και ο σημερινός τελικός του αυστραλιανού τουρνουά αντισφαίρισης με τη συμμετοχή του Κυπρίου Μάρκου Παγδατή είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

Οι ταυτοποιήσεις και άλλων λειψάνων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και οι δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου για την ανάγκη διορισμού από τα Ηνωμένα Εθνη του τρίτου μέλους στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), οι παρασκηνιακές κινήσεις για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές και η παρουσίαση χθες από τον ΔΗΣΥ των δέκα κατ' επιλογήν υποψηφίων του στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα.

Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Παναγιά μου, βοήθα το παλληκάρι μας'', ότι η τελευταία μάχη του Μάρκου είναι η τελευταία μάχη ολόκληρης της Κύπρου και ότι όλη η Κύπρος εύχεται σήμερα στον αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή να κερδίσει το σημερινό παιχνίδι και να αναδειχθεί πρωταθλητής του αυστραλιανού τουρνουά. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός οδεύει προς τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου, με δυνατά ψηφοδέλτια τα οποία κοσμούν προσωπικότητες με σημαντική προσφορά στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Χθες, προσθέτει η εφημερίδα, παρουσιάσθηκαν από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και οι δέκα κατ' επιλογήν υποψήφιοι του κόμματος.

''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Μεθοδεύουν καλπονοθεία'', γράφει στο κύριο θέμα πως όλοι οι Μητροπολίτες υποψήφιοι διεκδικητές του αρχιεπισκοπικού θρόνου της Εκκλησίας της Κύπρου έχουν κοινό στόχο τον αποκλεισμό του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου ''και μετέρχονται για τον σκοπό αυτόν κάθε μέθοδο'', ενώ αφήνονται ''σαφή υπονοούμενα πως, αν χρειασθεί, θα επιστρατευθεί ακόμα και η καλπονοθεία''. Αλλού γράφει ότι σύντομα θα παραδοθούν σε συγγενείς Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων τα λείψανα οκτώ ακόμα νεκρών ηρώων που έχουν προσφάτως ταυτοποιηθεί, καθώς και λείψανα αριθμού Ελλαδιτών αγνοουμένων σε συγγενείς τους. Σε δηλώσεις του ο κ. Θεοδοσίου επισημαίνει την ανάγκη διορισμού από τον ΟΗΕ του τρίτου μέλους στη ΔΕΑ, προκειμένου να προχωρήσει στο έργο της περαιτέρω διερεύνησης και ταυτοποίησης λειψάνων.

Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Φόρτσα Μάρκο'', γράφει πως όλη η Κύπρος είναι στο πλευρό του Μάρκου Παγδατή που αγωνίζεται σήμερα στον μεγάλο τελικό του αυστραλιανού τουρνουά αντισφαίρισης. Δημοσιεύει επίσης συνέντευξη του Χρίστου Παγδατή, πατέρα του Μάρκου, ο οποίος περιγράφει την έως τώρα πορεία του Ελληνοκυπρίου αντισφαιριστή και παράλληλα διατυπώνει παράπονα για τον ρόλο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) και του Προέδρου του, Τίτου Χριστοφίδη. Αλλού δημοσιεύει το δεύτερο μέρος συνέντευξης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, στην οποία χαρακτηρίζει ως εποικοδομητική την πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου για εμπλοκή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε τυχόν νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Το βέτο είναι εδώ'', δημοσιεύει εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, στην οποία -μεταξύ άλλων- προειδοποιεί την Τουρκία, δηλώνοντας ότι η Κύπρος δεν εγκατέλειψε το δικαίωμα άσκησης βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ''εάν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος''. Οι Βρετανοί ανησυχούν, είπε ο κ. Ιακώβου, ξέροντας ότι η ε/κ πλευρά μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει και το οποίο ο κ. Στρο χαρακτήρισε ως ''μεγάλο όπλο'' της κυπριακής κυβέρνησης. Αλλη είδηση είναι πως ανοίγει ο δρόμος για γεωτρήσεις στην Κύπρο, όπως δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης, και ότι κατατίθεται σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη θεσμοθέτηση της σύναψης συμφωνιών με εταιρείες έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Κλοιός πιέσεων για τον Ανάν'', γράφει στο κύριο θέμα πως οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί ζητούν πιεστικά από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να προβεί σε κάποια κίνηση σχετικά με την πρόταση από δέκα σημεία που υπέβαλε η Τουρκία για το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι αναμένεται να ενσωματωθεί εντός δύο μηνών στο κυπριακό Δίκαιο η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απόκτηση νέου καθεστώτος επ' αόριστον διαμονής των χιλιάδων αλλοδαπών που έχουν συμπληρώσει πενταετή αδιάλειπτη διαμονή στην Κύπρο. Οπως ανέφερε στην εφημερίδα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, η Οδηγία αυτή τέθηκε σε ισχύ στην ΕΕ από τις 23 Ιανουαρίου 2006 και πρόκειται να επηρεάσει 5-8 χιλιάδες αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Κύπρο.

Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Τα είπαν Τάσσος-Ανάν'', ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε 35λεπτη συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και ότι συζήτησαν τις πρόσφατες προτάσεις της τουρκικής πλευράς και ευρύτερα το Κυπριακό. Οι δύο άνδρες, προσθέτει η εφημερίδα, συμφώνησαν να συναντηθούν τον προσεχή Μάρτιο κάπου στην Ευρώπη, όπου την περίοδο αυτή θα βρίσκεται ο κ. Ανάν. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του χθες στη Λεμεσό, διαμήνυσε ότι η τετραμερής διάσκεψη για επίλυση του Κυπριακού δεν είναι αποδεκτή από την Κυπριακή Δημοκρατία, διότι θέτει σε ισότιμη βάση το νόμιμο κράτος της Κύπρου με το τουρκικό ψευδοκράτος, κάτι που αποτελεί σταθερή επιδίωξη της Τουρκίας.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''Sunday Mail'', με τον τίτλο ''Μπορείς να το κάνεις'', γράφει στο κύριο θέμα της πως σήμερα το πρωί η Κύπρος θα περιμένει με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα του τελικού αγώνα στο αυστραλιανό ανοικτό τουρνουά αντισφαίρισης, στο οποίο το παιδί από την Παραμύθα, ο Μάρκος Παγδατής, αντιμετωπίζει τον θρύλο της αντισφαίρισης Ρότζερ Φέντερερ. Αλλού γράφει πως οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών προειδοποιούν για την πιθανότητα λήψης απεργιακών μέτρων, λόγω υπαναχώρησης της διοίκησης στη συμφωνία για πληρωμές και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα σε μιαν κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται τώρα η αεροπορική εταιρεία.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Sunday, 29 January 2006 - 15:19:05 UTC